Review: Ook zonder The Game kan Ice Cube de Ziggo Dome aan

Niet alle artiesten waren op de afspraak, zondagavond in de Ziggo Dome. Maar Ice Cube, D12 en Boyz in de Hood deden hun uiterste best om dat goed te maken.

The Game mocht volgens een verklaring van zijn management niet het vliegtuig op (waarom stond er niet bij) en was dus niet in Amsterdam voor de eerste show van de High Rollers Tour met Ice Cube en D12. De bezetting van die laatste, ooit zeskoppige act viel ook zonder gemiste vluchten mager uit: net als in maart, toen ze hier het voorprogramma van Snoop Dogg deden, waren enkel Swifty McVay en Kuniva erbij.

Die gaven met z’n tweeën een behoorlijk energieke performance, maar zonder de excentrieke vunzigheden van (uiteraard) Eminem en (helaas) Bizarre bleef er weinig over van de verrassend charismatische schaamteloosheid waarmee D12 zich ooit onderscheidde van andere rapacts. Zelfs de live gespeelde gitaarriff van het opzwepende ‘Fight Music’ kreeg in de Ziggo Dome geen enkele moshpit in beweging.

Boyz in de Hood

Gelukkig waren er ook enkele Nederlanderz With Attitudes opgetrommeld om de zaal voor te verwarmen voor Ice Cube. Namelijk Boyz in de Hood, vermoedelijk vernoemd naar de hartverscheurende film waarin Cube ooit zijn acteerdebuut maakte. Die lieten er geen gras over groeien. ‘Maak een kleine rondje ergens,’ klonk het al snel, ‘Gewoon mensen duwen, broer, iedereen is gezellig vandaag.‘ En kijk, daar gingen de wat oudere rapfans die vanavond de Ziggo vulden dan toch nog even over de rooie.

De Boyz hadden zich voorgenomen om vanavond enkel hardcorerap te brengen, maar lieten zich uiteindelijk toch verleiden om ook wat Caraïbische klanken de Ziggo in te mikken. Die werden enthousiast onthaald, en ook de teksten waren bij momenten best verfrissend. Hef’s “Ik bracht de hele crew naar Curaçao. Oké het was geen business, maar je was wel uit de kou.” deed meer mensen glimlachen dan de mopjes van D12, en met de zin “Je ziet alleen de lach, maar de pijn niet.” uit ‘Wazig’ leverden ze bovendien een prima bijsluiter bij het omstreden vroege oeuvre van Ice Cube.

Ice Cube

Helaas bleef het repertoire van Cube’s meesterlijke debuut AmeriKKKa’s Most Wanted alweer achterwege – al werd er wel, zoals op dat album, naar hartelust “Fuck you, Ice Cube” gescandeerd. “I know what some of y’all been thinking,” zei hij halverwege. “Ice Cube? Can he still rock the mic? Ain’t he doing movies now?

Het antwoord op die eerste vraag luidde gisteren “Hell mothafuckin’ yeah“, want hoewel het zweet als snel tussen zijn iconische wenkbrauwen parelde, gaf de rapper van begin tot einde het beste van zichzelf. Hij leefde zich samen met sidekick WC uit in enkele nummers die ze ooit samen opnamen als Westside Connection, en kreeg de zaal plat met klassiekers uit Death Certificate – waaronder de gemene diss track ‘No Vaseline’ – en twee tracks uit het onsterfelijke N.W.A.-album Straight Outta Compton.

Het was echter de atypische floorfiller ‘You Can Do It’ die veruit de meeste mensen aan het dansen kreeg. Ook ‘Gangsta Rap Made Me Do It’, een relatief recent nummer van ook alweer 15 jaar geleden waarin Cube het genre verdedigt én relativeert, was een hoogtepunt. “Ain’t nothin’ to it,” riep hij terwijl grijnzend hij steeds groteskere wandaden toegaf, “gangsta rap made me do it.” en “I keep it gangsta, and why should I change that? Fuck you old mothafuckers tryin’ to change rap.” Hij mag dan zelf een old mothafucker geworden zijn, de lava in zijn binnenste lijkt nog lang niet gestold.

Ice Cube Setlist Ziggo Dome, Amsterdam, Netherlands 2023