Advertisement

Live Nation reageert op monopolie-beschuldigingen: ‘Absurd’

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Live Nation aan omdat zij teveel marktmacht zouden hebben. De concert- en festivalorganisator reageert vandaag in een uitgebreid statement, waarin ze de aantijgingen ‘absurd’, en een resultaat van een lange lobby door concurrenten noemen.

Dan Wall, Executive Vice President van Live Nation, schrijft van zich af in een blogpost. “De aanklacht – en vooral ook de persconferentie die deze aankondigde – probeert Live Nation en Ticketmaster af te schilderen als de veroorzaker van de frustratie die fans hebben over de live-entertainmentindustrie.”

“Het geeft de schuld van hoge ticketprijzen aan concertpromotors en ticketing bedrijven – terwijl die geen van beide over de ticketprijzen gaan. Het negeert alles wat feitelijk verantwoordelijk is voor hogere ticketprijzen, zoals de stijgende productiekosten, populariteit van artiesten en de bereidheid van het publiek om veel meer te betalen dan tickets standaard kosten.”

Absurd

Live Nation ontkent te opereren als een monopolie. Wall noemt het zelfs ‘absurd’ en verwijst ernaar dat je als monopolist de prijs eigenhandig kunt bepalen en kunstmatig hoog kan houden, maar dat andere ticketingbedrijven zoals SeatGeek en AXS succesvol lagere servicekosten hanteren. “Elk jaar zorgt de concurrentie in de branche ervoor dat Live Nation lagere opbrengsten genereert uit zowel concertpromotie als ticketverkoop. Het bedrijf is winstgevend en groeit omdat het de hele industrie helpt te groeien, niet omdat het marktmacht heeft,” luidt de verklaring.

Ook wordt in de blogpost ingegaan op de servicekosten die Ticketmaster vraagt, waar veel kritiek op is omdat deze zo hoog zijn. Die zouden namelijk procentueel veel lager zijn dan op andere platforms, wat wordt aangetoond met onderstaande grafiek. Volgens Wall zijn deze servicekosten bovendien grotendeels niet eens voor Ticketmaster zelf, maar worden die weer doorbetaald aan zalen en artiesten.

Bron: https://www.livenationentertainment.com/2024/05/update-breaking-down-the-doj-lawsuit/

Boeman

Live Nation haalt flink uit naar het ministerie. “Het is duidelijk dat ze ons simpelweg niet willen geloven. Onze data was teveel in strijd met hun narratief dat Live Nation onderdeel is van de “tech monopolieën” waar ze het op hebben gericht. Zij geven echter toe aan politieke druk uit een langdurige lobbycampagne door concurrenten en tickethandelaren die overheidsbescherming zoeken voor hun businessmodel.”

Wall verklaart dat het logisch is dat mensen boos zijn op de dure ticketprijzen, maar dat Ticketmaster nu als boeman hiervan wordt neergezet. “In plaats van dat de regering iets doet aan de woekerprijzen die men op secundaire ticketing platformen kan vragen, kiezen ze ervoor het publiek te misleiden door ze te laten denken dat ticketprijzen lager zullen worden als er iets gedaan wordt aan Live Nation en Ticketmaster. Dit is de reden waarom de regering nog nooit zo onpopulair is geweest – ze doen alsof ze jouw problemen oplossen, terwijl ze in plaats daarvan toegeven aan een beperkt aantal politieke belangen.”