Advertisement

Van The National tot Peggy Gou: wij zagen op Primavera Sound 2024 nu al de acts die de Benelux nog tegoed heeft

Matt Berninger van The National kijkt diep in de ogen van een fan op Primavera Sound 2024 in Barcelona © Sharon Lopez

Omdat Primavera Sound vooraan de festivalzomer zit, kan je er acts (her)ontdekken die pas in de zomer in Nederland en België neerstrijken. Wie waren er vooralsnog zeer de moeite, en wie kan je gerust missen?

The National

Op Primavera Sound kregen de grootste fans de kans om The National nog eens van heel dichtbij te zien: ze stonden in voorbereiding van hun afsluitende set op vrijdag al voor zo’n 2000 mensen in Razzmatazz . Wie nog geen fan is van de band, die inmiddels een klein dozijn platen afleverde, zal het vermoedelijk niet meer worden, zelfs niet vanop de eerste rij: hun sfeervolle, melancholische sound klinkt in sommige oren vooral eentonig. Maar als de band je gevoelige snaar raakt, is het nog steeds twee uur lekker zwalpen en zwelgen met Matt Berninger en co. Al bleven de flessen rode wijn achterwege – we hebben hem in Barcelona enkel watertjes zien drinken.

The National is deze zomer nog te zien op onder meer Live /s Live en Down the Rabbit Hole.

Thomas Mars van Phoenix in de frontstage op Primavera Sound 2024 in Barcelona © Christian Bertrand

Phoenix

Op het hoofdpodium van pakweg Rock Werchter zouden we Phoenix anno 2024 niet al te hoog wegzetten. Daarvoor is hun nochtans knap vormgegeven show toch iets te bescheiden, zeker zonder Ezra Koenig van Vampire Weekend. Maar met een fijne setlist vol hits van Lisztomania en de recentste plaat Alpha Zulu gaan ze de Grote Kaai in Lokeren vast moeiteloos inpakken. Als Thomas Mars ook daar helemaal naar de overkant kan crowdsurfen, krijgt hij van ons een portie paardenworst.

Phoenix is deze zomer onder meer nog te zien op de Lokerse Feesten in België.

Marisa Dabice van Mannequin Pussy laat zich gaan op Primavera Sound 2024 in Barcelona © Gisela Jane

Mannequin Pussy

Zangeres Marisa Dabice van Mannequin Pussy had een beetje pech op Primavera: de geluidsman of -vrouw was nog aan zijn of haar siësta bezig, en dus kwamen er bijna uitsluitend snaredrums uit haar persoonlijke speaker. Ze switchte daardoor nog iets vinniger van wulps naar woest dan gewoonlijk, ging het onrecht in de wereld ook tussen de nummers door stevig verbaal te lijf, en gooide er na een set met veel melodieuze nieuwe nummers nog een handvol nijdige oude punksongs tegenaan. Dat wordt uitkijken voor die plotse moshpit voor de SECRET stage op Best Kept Secret!

Mannequin Pussy is deze zomer onder meer nog te zien op Best Kept Secret.

Amy Taylor van Amyl and the Sniffers had het geweldig naar haar zin op Primavera Sound 2024 in Barcelona © Eric Pamies

Amyl and the Sniffers

Helemaal in bloedvorm en meer dan klaar voor een spot op de ONE zijn Amyl and the Sniffers. Vorig jaar braken die nog de tent af op Lowlands en Pukkelpop, maar op Primavera mochten ze in de vooravond één van de hoofdpodia inpalmen. Geen enkele zanger of zangeres die deze zomer de festivals aandoet, brengt zoveel energie en is zo baldadig en innemend tegelijk als Amy Taylor, zélfs als je de muziek helemaal niks vindt. Maar die kans is klein, want de inmiddels goed ingeoliede songs van de drie jaar oude plaat Comfort to Me zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot regelrechte anthems.

Amyl and the Sniffers zijn deze zomer onder meer nog te zien op Best Kept Secret.

Sofia Kourtesis op Primavera Sound 2024 in Barcelona © Sergio Albert

Sofia Kourtesis

Als DJ en producer is de Peruviaanse Berlijnse Sofia Kourtesis best te genieten, en op de netjes bijgevijlde vocalen op haar prikkelende houseplaat Madres, haar debuut voor het Ninja Tune-label, is niets aan te merken. Maar een liveshow, zoals die ook voor Best Kept Secret en Paradise City werd aangekondigd, bleek op Primavera een heel slecht idee. Live zingen blijkt voor Kourtesis momenteel meer dan een brug te ver, en de rommelige performance maakte het allemaal nog erger. Redelijk genant.

Sofia Kourtesis is deze zomer onder meer nog te zien op Best Kept Secret en Paradise City.

Peggy Gou op Primavera Sound 2024 in Barcelona © Sergio Albert

Peggy Gou

Gelukkig was er nadien nog Peggy Gou om het feestje weer op de been te krijgen. Die speelde een redelijk geslaagde selectie van iets te propere houseplaten vol opgepoetse ravesamples – ‘Do It Now‘ van de toepasselijk genaamde Brainbashers was zo’n typische track – met hier en daar een heuse klassieker als ‘Most Precious Love‘ van Blaze. Voor originele overgangen moet je bij Gou niet zijn – soms waren de tracks bijna helemaal uitgeteld voor ze er de volgende inmikte. Dat gold bij uitstek voor ‘(It goes like) Nanana‘, maar dat is dan ook de tune die iedereen wou horen.

Peggy Gou is deze zomer onder meer nog te zien op Lowlands.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +93 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.