Advertisement

Boerenrockfestival 2024 brengt muziek, een kermis en een crossbaan: “Hier in Drenthe zijn wij echt iets unieks aan het doen”

In het Drentse Drouwenermond vindt dit jaar in augustus voor de zestiende keer Boerenrockfestival plaats. Muziek van boerenrock tot Nederlandstalig, kermisattracties, een crossbaan met trekkers en een kampioenschap houthakken: vier dagen lang zorgt de organisatie voor allerlei vertier. Medeorganisator René Boiten vertelt over het festival: “Heel Nederland mag weten dat wij een leuk feestje organiseren.”

Boerenrockfestival is begonnen als tentfeest. De Drentse band Mooi Wark trad altijd op in het toenmalige partycentrum in Drouwenermond. “Dat partycentrum werd op een gegeven moment te klein. Toen werd er bedacht dat het dan maar Boerenrockfestival moest worden”, vertelt René. “Er kwam een tent op de parkeerplaats en er werden meer boerenrockbands geboekt. Het is gestaag groter geworden: van één naar twee avonden, een andere locatie dan de parkeerplaats en uitbreiding met een camping.”

Inmiddels behoort Boerenrockfestival tot de top drie grootste festivals van Drenthe. Op de line-up van 2024 staan onder meer Bökkers, Hoken met de Heinoos en WC Experience, maar ook Frans Bauer, La Fuente, Miss Montreal, Davina Michelle en als afsluiter Kris Kross Amsterdam. Naast muziek is er op het festival ook een kermis met allerlei attracties en een crossbaan.

Boerenrock

De naam komt van het boerenrockgenre, dat op elk moment ergens op het festival te horen is. “Dat is de basis, vanaf de eerste editie”, legt René uit. “Het is eigenlijk ontstaan door Mooi Wark, waar we ook een speciale band mee hebben. Ook zit de festivallocatie in agrarisch gebied. Ondanks dat we tegenwoordig ook andere muziekstijlen programmeren, gaan we de naam van het festival niet snel veranderen.”

Het festival vindt plaats van donderdag 15 tot en met zondag 18 augustus. “Op donderdag komen er voornamelijk mensen uit de buurt en de campinggasten”, zegt René. “De camping trekt best een jong publiek, verder zijn wij er voor mensen tussen de twee en tachtig jaar. Kinderen tot twaalf jaar krijgen gratis toegang tot het festival. De capaciteit is 15.000 man per dag. Het is dus een groot feest, maar het heeft toch een bepaalde kleinschaligheid. Hier in de omgeving zijn er niet veel van dit soort grote evenementen, dus het is een mooie toevoeging aan de buurt.”

Het festival trekt echter niet alleen bezoekers uit Drenthe. “We verkopen kaarten tot in Zeeland. Ook mensen uit Duitsland en België komen erop af. We kijken steeds naar manieren om het festival onder de aandacht te krijgen. Dit lukt best goed. Heel Nederland mag weten dat wij een leuk feestje organiseren.”

Zwarte Cross

Muziek, kermis, cabaret, een crossbaan… Op papier heeft Boerenrockfestival wel wat weg van Zwarte Cross. “Het is mooi dat mensen ons met Zwarte Cross vergelijken, maar we hebben wel echt onze eigen identiteit”, zegt René. “We hoeven ook niet zo groot te worden als Zwarte Cross. Het belangrijkste voor ons is dat mensen zich vermaken. Ze komen als bezoekers en vertrekken als familie. Als je gaat opschalen moet je goed weten of je die sfeer kan vasthouden.”

Dit jaar zijn er ook nieuwe activiteiten. Zo wordt het Benelux Championship Timbersports georganiseerd: competitief houthakken en zagen in verschillende disciplines. “Daar is een speciaal podium voor op het terrein”, vertelt René. “Wat ook bijzonder is, is dat de enduro (motorsport over onverharde wegen, red.) door de omgeving buiten het festivalterrein rijdt. Dat heeft geen ander festival.”

Vrijwilligers

Boerenrockfestival draait volledig op vrijwilligers. “Zelfs het decor wordt door hen gemaakt, in de boerenschuur”, vertelt René. “We werken met driehonderd eigen vrijwilligers, plus nog eens driehonderd van verenigingen. Ik ben megatrots op ons en op al die vrijwilligers en leveranciers, met wie wij een speciale band hebben. We zorgen goed voor de vrijwilligers en zijn heel dankbaar dat ze dit doen. Zonder hen is dit festival niet mogelijk. Kraantje Pappie zei een keer na zijn optreden dat het voor hem een unieke ervaring was hoe hij backstage ontvangen was, en dat met alleen vrijwilligers. Hier in dit stukje van Drenthe zijn wij echt iets unieks aan het doen.”

Verwachtingen

Wat kunnen bezoekers dit jaar verwachten van Boerenrockfestival? “Een hele dikke line-up met meer dan veertig bands, van Nederlandstalig tot piraten- en boerenrock”, zegt René. “Er lopen cabaretiers rond, er is een crossbaan met allerlei klassementen, van autoblubbering tot de trekkertrek. Die tractors zijn echt groot. Het zijn nog net geen straalmotoren, maar ze hebben wel rookpluimen erop. Er is veel gezelligheid, mensen sluiten vriendschappen op het festival. Vorig jaar sprak ik met een meisje van de Boerinnenkalender. Zij zei dat je na een dag op het terrein iedereen kent. Ze ging ook nog steeds om met mensen die zij daar had ontmoet.”

Volgens René zijn er meer dan genoeg redenen om een bezoekje te brengen aan het festival. “Boerenrockfestival is een unieke beleving. Iedereen is heel benaderbaar, er is veel gezelligheid en een gevarieerd programma. Je kan bij ons kamperen, maar als je meer rust wil, dan kan je ook in het mooie Drenthe op de campings komen staan. Van jong tot oud, van de opening van de poorten tot het einde: iedereen kan zich alle dagen vermaken. Het doel is dat mensen door de poort gaan en denken dat ze in een andere wereld zijn geweest, en dat ze denken ‘wat ik dit weekend gedaan heb, is fantastisch'”.