Advertisement

R.E.M treedt voor het eerst in jaren weer samen op

Alternatieve rock iconen R.E.M. heeft tijdens hun inhuldiging in de Songwriters Hall of Fame eindelijk weer eens van zich laten horen. Maar wie er hoopt op meer, moet hopen op een komeet, of even langs een bouwmarkt.

Het is algemeen bekend: ‘een laatste show’ bestaat meestal niet voor rockbands. R.E.M. blijkt daar geen uitzondering op. De groep werd afgelopen weekend toegelaten in de Songwriters Hall of Fame en ter gelegenheid van deze eer kwamen Michael Stipe, Bill Berry, Peter Buck, en Mike Mills voor het eerst sinds 2008 weer bij elkaar voor nog één keer een live-uitvoering van de megahit ‘Losing My Religion’.
De sfeer in de groep is goed, misschien wel beter dan ooit, maar op een volledige reünie(tour) hoeven we niet te rekenen.

Op tijd gestopt

In een interview bij CBS Mornings, in de ochtend voorafgaand aan de Hall of Fame ceremonie, blikken de heren tevreden terug op hun carrière en zelfs op het uiteenvallen van de groep in 2011: “Die tijd was er niets waar we het op muzikaal vlak over eens raakten. Dingen als: wat voor nieuwe muziek gaan we schrijven? Hoe gaan we eventueel nieuw werk opnemen? Gaan we ook weer touren? We raakten het zelfs niet eens over waar we uit eten zouden gaan. Tegenwoordig wel weer.” aldus gitarist Peter Buck. Michael Stipe vult aan: “We zitten hier samen aan een tafel met niets meer dan bewondering en levenslange vriendschap voor elkaar. Heel veel mensen die dit doen, kunnen dat niet zeggen.”
“We zijn op tijd gestopt. Op een mooi moment. Een goede tour, een goed album. Tijd om naar huis te gaan.” Concludeert Buck.

Toch moest journalist Anthony Mason uiteraard de ‘verplichte’ vraag stellen, wat zou de band weer bij elkaar brengen? “Een komeet” grapt Mike Mills. “Superlijm” gaat Bill Berry er nog overheen. Weer is het Buck met het laatste woord: “Het wordt nooit meer zo goed als toen.”

Bekijk het interview met R.E.M. hieronder: