Advertisement

‘Waarschijnlijk geen Glastonbury in 2026’

Foto: Sebastian Meier / Festileaks

In 2026 neemt Glastonbury hoogstwaarschijnlijk een jaartje pauze vanwege milieuredenen. Het festival slaat doorgaans iedere vijf jaar een editie over, om het terrein rust te geven.

Het organiseren en bijwonen van een festival is een hele bevalling voor organisaties en fans, maar ook voor de natuur. Over een paar weken worden weer zo’n 210.000 duizend bezoekers verwacht. Dat laat zijn sporen achter op het landschap. Om die reden is het wereldberoemde Glastonbury voornemens om in 2026 er een jaartje tussenuit te piepen. De Worthy Farm heeft dan bijna twee jaar rust tussen de edities van 2025 en 2027.

Emily Eavis, een van de organisatoren van Glastonbury, vertelt over de plannen in een podcast van de BBC. Eavis vindt het belangrijk dat de koeien langer kunnen grazen en de natuur zich herstelt. Zo kan niet alleen het land bijkomen, “maar ook het publiek” (al valt natuurlijk te discussiëren of de festivalgangers langer dan een week nodig hebben om bij te komen). De organisator is van mening dat het gevoel in 2027 “heerlijk” zal zijn als iedereen weer naar de weide komt voor het grootse evenement.

Het is geen unicum dat Glastonbury een jaar overslaat. Zij doen dit doorgaans enkele vijf jaar. De laatste keer was in 2018; en natuurlijk was er door covid twee jaar lang geen festival. Na vier edities van 2022 tot en met 2025, is het in 2026 dus inderdaad weer tijd voor een ‘fallow year’.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2025

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 25-29 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen