Advertisement

Dit zijn de grootste Amerikaanse muziekfestivals

De lage landen staan natuurlijk bekend om hun muziekfestivals, en ook de rest van Europa heeft een uitstekende festivalcultuur. Maar de Amerikanen zijn aan een inhaalbeweging bezig. Lees verder en kom alles te weten over de grootste muziekfestivals in de VS.

Na het succes van Woodstock in de jaren ’60 was het redelijk stil in de Amerikaanse festivalscene. Maar daar komt de laatste jaren verandering in. De Verenigde Staten herbergen tegenwoordig enkele van de meest iconische muziekfestivals ter wereld. Elk festival biedt een unieke mix van muziek, kunst en cultuur die duizenden bezoekers uit alle hoeken van de wereld aantrekt. En veel Europeanen trekken tegenwoordig ook naar de VS om de festivalcultuur daar mee te maken.

Coachella Valley Music and Arts Festival

Data: Eind april
Locatie: Indio, Californië

Coachella is misschien wel het bekendste muziekfestival ter wereld. Het evenement, dat jaarlijks in de Colorado Desert wordt gehouden, trekt een breed scala aan artiesten, van gevestigde sterren tot opkomende talenten. Het festival staat ook bekend om zijn kunst en sculpturen. Verder zijn de modieuze en vaak extravagante outfits van de bezoekers een integraal onderdeel van de festivalsfeer.

Electric Daisy Carnival (EDC)

Data: Meestal midden mei
Locatie: Las Vegas, Nevada

Behalve casino’s waar je kunt gokken zonder CRUKS biedt Las Vegas ook verschillende unieke belevenissen en een daarvan is Electric Daisy Carnival. In 2024 was dit het grootste elektronische muziekfestival ter wereld. Het evenement, dat plaatsvindt op het Las Vegas Motor Speedway, trekt honderdduizenden fans van EDM, house, techno en trance. Naast een spectaculaire line-up van DJ’s en artiesten, staat EDC bekend om zijn kleurrijke en futuristische decor, interactieve kunstinstallaties en indrukwekkende licht- en vuurwerkshows.

Lollapalooza

Data: Begin augustus
Locatie: Chicago, Illinois

Lollapalooza begon in 1991 als een rondreizend festival, maar heeft zich inmiddels gevestigd in Chicago’s Grant Park. Dit vierdaagse evenement staat bekend om zijn eclectische line-up die varieert van rock en hiphop tot elektronische muziek en meer. Elk jaar komen meer dan 400.000 bezoekers naar het evenement, waardoor het een van de grootste festivals ter wereld is. Lollapalooza biedt ook culinaire hoogstandjes, kunsttentoonstellingen en een kindvriendelijk Kidzapalooza-programma.

New Orleans Jazz & Heritage Festival

Data: Eind april tot begin mei
Locatie: New Orleans, Louisiana

New Orleans staat bekend als de geboorteplaats van Jazz en er is geen betere manier om deze muziekstijl te beleven dan in het New Orleans Jazz & Heritage Festival. Dit festival, vaak gewoon Jazz Fest genoemd, viert de rijke muzikale en culturele tradities van New Orleans en Louisiana. Het festival biedt een mix van jazz, blues, gospel, Cajun, zydeco en meer. Je ontdekt er ook talloze kraampjes met lokaal eten, kunst en ambachten, wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer.

Outside Lands Music and Arts Festival

Data: Midden augustus
Locatie: San Francisco, Californië

Outside Lands vindt plaats in het schilderachtige Golden Gate Park en biedt een diverse line-up van muziek, variërend van rock tot hiphop en elektronische muziek. Het festival biedt ook ruimte voor lokale culinaire lekkernijen, ambachtelijk bier en wijn, evenals kunstinstallaties en comedy-optredens. Het milieuvriendelijke karakter van het festival is een belangrijk kenmerk, met initiatieven gericht op duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid.

Summerfest

Data: Eind juni tot begin juli
Locatie: Milwaukee, Wisconsin

Summerfest noemt zichzelf “The World’s Largest Music Festival,” en is ook een van de langste festivals in de VS. Dit evenement strekt zich uit over elf dagen en biedt honderden acts verspreid over verschillende podia. De line-up is een mix van grote namen en lokale artiesten, variërend van rock en pop tot country en hiphop. Summerfest biedt ook ruimte aan tal van eet- en drinkgelegenheden, attracties en activiteiten voor alle leeftijden.

Burning Man

Data: Laatste week van augustus tot de eerste maandag in september (Labor Day)
Locatie: Black Rock Desert, Nevada

Burning Man is veel meer dan een muziekfestival; het is een tijdelijke stad gewijd aan kunst, zelfexpressie en gemeenschapszin. Elk jaar komen tienduizenden “Burners” samen in de uitgestrekte woestijn van Nevada om kunstinstallaties te bouwen, workshops te houden en muziek te maken. Het festival eindigt traditioneel met het verbranden van een grote houten pop. Dit staat symbool voor de kernwaarden van het evenement, waaronder radicaal zelfvertrouwen, expressie en participatie.