Dit zijn de muzikale hoogtepunten van de zondag van All Points East 2024

Photo credit: All Points East / Isha Shah

Tien dagen lang staat een gedeelte van het Victoria Park in Londen op zijn kop voor All Points East 2024. Met een indrukwekkende line-up die per dag verschilt van hiphop tot rock tot elektronische muziek weet het festival een breed publiek tot zich te trekken. Op de zondag de eer aan indie rock darlings Death Cab For Cutie, The Postal Service, Phoenix, Everything Everything en veel meer. De zondag van All Points East 2024 staat vol fantastische muzikale noten.

Photo credit: All Points East / Phoebe Fox

All Points East is een festival in het hart van Londen dat met een kwalitatieve line-up laat zien dat het echt om de muziek draait. Er is zeer zeker genoeg te beleven op het terrein, maar men komt hier echt voor de muziek. Dat wordt al snel duidelijk, want je kan bij vrijwel elk optreden – als je een beetje vooraan staat – een speld horen vallen in het publiek. Zo stil, wat voelt als een verademing als je de dutch disease gewend bent.

Enfin, de zondag was bijzonder om mee te mogen meemaken. Een van de weinige plekken aan deze kant van de wereld waar in de zomer van 2024 de Death Cab For Cutie & The Postal Service 20th anniversary tour te vinden is. Wat het publiek te wachten staat? Het volledige album ‘Transatlanticism’ en ‘Give Up’.

Upcoming bands

Maar eerst even terug naar de rest van de zondag. De toegangspoorten openen stipt om 14:00 waarna de vroegste festivalbezoekers genieten van de eerste acts. Er staan veel kleine, upcoming artiesten aan het begin van de dag geprogrammeerd, zoals Gustaf, Cucamaras , Matt-Felix, The Lemon Twigs en Soft Launch. Juist daarom is All Points East hét festival om upcoming bands te checken. 

@mimosamoni

Distant Past by Everything Everything at All Points East 2024. #festival #festivalling #fyp #ape #allpointseast #victoriapark #everythingeverything #distanpast @Everything Everything @All Points East

♬ origineel geluid – mimosamoni

Everything Everything

Pas echt warm draaien voor de headliner doen we op de West stage bij het artrockkwartet uit Manchester: Everything Everything. De laatste 4 jaar wierp de band maar liefst 3 albums de wereld in. Hun ‘Mountainhead’ tour – afgeleid van hun laatste album – begon eerder dit jaar al met een aantal clubshows in Engeland. Nu volgen aantal Engelse festivals, waaronder All Points East 2024. Een korte maar krachtige set van 45 minuten die wordt afgetrapt met ‘Mad Stone’. De gitaar van Jonathan Higgs – de leadzanger van de band – springt meteen in het oog. Het lijkt wel alsof deze Fender Telecaster uit hun in 2020 afgebrande studio komt. De heren gebruikten deze door de brand verwoeste instrumenten ook als props in de videoclip ‘Violent Sun’, maar vandaag lijkt Higgs ermee te vlammen in Londen.

@mimosamoni

Final song of Phoenix at All Points East ‘1901’ #festival #festivalling #fyp #ape #allpointseast #victoriapark #london #phoenix #1901 #crowdsurfing @wearephoenixmusic @All Points East

♬ origineel geluid – mimosamoni

Phoenix

Aansluitend op de West stage gaan we direct door met muziek van de Franse heren van Phoenix. Afgetrapt wordt met het nummer ‘Lisztomania’, een liedje van hun vierde album Wolfgang Amadeus Phoenix. “London, you’re the last one of our tour“, galmt daarna over het veld. De festivalshow van Phoenix op All Points East 2024 is vrijwel identiek aan die van bijvoorbeeld Primavera Sound Barcelona en Lokerse Feesten. Vol overgave weet Phoenix ook deze show weer fantastisch neer te zetten. “Did I already mentioned you’re the last one of the tour? Make some noise!“ waarbij na een uur lang los gaan de laatste plaat 1901 wordt ingezet. Frontman Thomas Mars klimt vervolgens traditiegetrouw over de barrière het publiek in en al crowdsurfend bedankt hij iedereen voor hun komst.

Death Cab For Cutie | Photo credit: All Points East / Phoebe Fox

Death Cab for Cutie & The Postal Service

De bezoekers van All Points East 2024 zijn al goed opgewarmd als de avond valt en de headliner op het hoofdpodium, East stage, aanbreekt. Het is tijd voor een duo tijdslot van twee uur voor twee bands. Twee bands met Ben Gibbard als leadzanger. De eerste 45 minuten van de gereserveerde twee uur zijn voor Death Cab For Cutie die het volledige album ‘Transatlanticism’ spelen. Het is immers ruim 20 jaar geleden dat een van de beste albums van de band het licht zag. “We are Death Cab for Cutie, we are from Seattle, Washington. This is Transatlanticism.” laat Gibbard klinken.

Volledig in zwart gehuld neemt de band het publiek nummer voor nummer mee door het album. Het is een LP dat gaat over melancholische aspecten van relaties en liefdes die niet voor elkaar bestemd zijn. Onder andere het upbeat ‘The Sound of Settling’ en het wat droevigere ‘Tiny Vessels’ zetten de toon neer. Hun deel eindigen ze met een akoestische versie van ‘A Lack of Color’, waarmee een korte break wordt ingezet om zich klaar te maken voor het tweede deel.

The Postal Service | Photo credit: All Points East / Phoebe Fox

Na een wissel van vijftien minuten verschijnt in witte kleding The Postal Service. De groep is vooral bekend van ‘Such Great Heights’ dat in 2003 uitkwam. Het nummer staat onder vele commercials en film trailers. ‘The District Sleeps Alone Tonight’ is het openingslied, dat tevens ook het eerste nummer is van het album ‘Give Up’. Gibbard: “Ladies and gentlemen, hes, shes and theys, this is The Postal Service and we are proud to present to you our album Give Up”.

@mimosamoni

The Postal Service at All Points East 2024. #festival #festivalling #fyp #ape #allpointseast #thepostservice #victoriapark #london @All Points East @Death Cab for Cutie @ThePostalService

♬ origineel geluid – mimosamoni

In een weelderige witte jurk inclusief witte gitaar staat Jenny Lewis te schitteren naast Ben Gibbard. Een kraakheldere stem die het hele veld naar de zevende hemel tilt. Ook kruipt Gibbard af en toe zelf achter de drums om een paar songs mee te spelen.

@mimosamoni

The final song of The Postal Service at All Points East including a cover of Enjoy The Silence of Depeche Mode. #festival #festivalling #fyp #ape #allpointseast #victoriapark #london #depechmode #thepostalservice #enjoythesilence @All Points East @ThePostalService @Depeche Mode

♬ origineel geluid – mimosamoni

Met nog een kwartier settijd verlaat de Amerikaanse indie band het podium, om vervolgens terug te komen voor de encore. De mensenmassa wordt getrakteerd op een akoestische versie van ‘Such Great Heights’ en een cover van ‘Enjoy the Silence’ van Depeche Mode. In deze twee uur worden de 90-kids in het publiek even teruggebracht naar hun jeugd, waarin ze deze legendarische albums afspeelden op hun MP3-speler. Een hemelse afsluiting van deze tien-daagse All Points East marathon op deze Londense zomernacht. Core memory unlocked.