Festivalbalans: de plus- en minpunten van Pukkelpop 2024

Foto: Jokko / Pukkelpop

Pukkelpop 2024 ging alle kanten op. Beuken en moshen, nieuwe acts en grote headliners, zonnebrand smeren en schuilen tegen de regen. Er waren vele hoogtepunten, maar ook tegenvallers. We zetten de plussen en de minnen op een rij en kijken hoe Pukkelpop er dit jaar op de festivalbalans van afkomt.

Het ligt voor de hand om Pukkelpop 2024 te vergelijken met een festival als Lowlands. De twee vinden in hetzelfde weekend plaats en delen een groot deel van de line-up. Maar ook Rock Werchter, dat andere grote popfestival van België, is natuurlijk een gebruikelijke vergelijking. Is Pukkelpop een goed alternatief voor deze en andere festivals?

Foto: @rafthomas.studios / Pukkelpop

++ Boiler Room

De podia op Pukkelpop zien er prima uit maar zijn over het algemeen niet erg bijzonder. Als imposant middelpunt van het terrein is de Boiler Room daarop de grote uitzondering. Sinds vorig jaar bestaat de technobunker uit een open hoofdtent en twee kleinere zijtenten, allen voorzien van grote led-schermen aan binnen- en buitenkant. Het creëert een groots geheel waar ten eerste bijzonder veel ruimte is om te dansen, en ten tweede genoeg frisse lucht om de temperatuur niet daadwerkelijk tot het kookpunt te laten stijgen. Vergeleken met bijvoorbeeld de Bravo op Lowlands is het zeer goed toeven in de Boiler Room, waar menig festivalganger dan ook zo min mogelijk weggaat.

+ Evenwichtige programmering

Er zijn vele paden te bewandelen op Pukkelpop. Zoals gezegd komen vele bezoekers speciaal voor de dj’s die van 14:30 tot 04:00 uur in de Boiler Room draaien, om misschien af en toe te verplaatsen naar de Main Stage voor Charlotte De Witte of Fred again... Zo veel gestamp zul je op Rock Werchter niet tegenkomen. Aan de andere kant heeft Pukkelpop natuurlijk ook meerdere live-podia, die bovendien tot laat in de avond doorgaan. Na middernacht zie je zo bijvoorbeeld The Kills, Mount Kimbie en Stikstof, wat dan weer minder gebruikelijk is op Lowlands.

+ Geen haast

Sowieso is het bijzonder hoeveel acts je ook echt kunt zien op Pukkelpop. Je hoeft nergens heel vroeg bij te zijn, want er is eigenlijk altijd wel plek in de tenten. En bij de wc’s, barren en eetkraampjes staan ook zelden lange rijen, omdat het festival zo geprogrammeerd is dat piekdruktes worden uitgesmeerd en bezoekers zich goed spreiden over het terrein – zeker niet altijd het geval op Lowlands.

Boiler Room
Foto: Julie Rommelaere / Pukkelpop

+ Pukkelpop Café & Beer Shack

Belgische festivals nemen hun bier natuurlijk zeer serieus, en dus kent Pukkelpop meerdere plekken waar je speciaalbier kunt halen. Het Pukkelpop Café is een gezellige stamkroeg en de Beer Shack een soort rockcafé. Je kunt er bovendien voor slechts één bon een Grimbergen Blond of Hapkin scoren.

+/- Het eten

Wat betreft het eten is Pukkelpop een beetje hit or miss. Het beste eten vind je zonder twijfel in het Food Wood, waar food trucks vele fantastische gerechten serveren. Van birria taco’s en steenovenpizza tot Indiase curry’s en Tibetaanse noedels. Op de rest van het terrein is de kwaliteit echter een stuk minder, met de slappe friet en vuistdikke ‘Italiaanse’ pizza als dieptepunten.

– Dixi’s

De echte dieptepunten daarentegen zijn de dixi’s waar je hier toe veroordeeld bent als je kampeert op de camping. Inmiddels kun je op de meeste festivals wel doorspoeltoiletten verwachten, maar deze memo heeft Pukkelpop duidelijk nog niet gehad. Daarnaast is er vaak geen toiletpapier en nooit zeep.

Foto: Jente van Brabant / Pukkelpop

– Rijen op de camping

Sowieso laat de logistiek op de camping veel te wensen over. Zo sta je lang in de rij om een campingplekje toegewezen te krijgen, en krijg je na dat wachten niet eens je festivalbandje. Daarvoor moet je op donderdag nog zo’n anderhalf tot twee uur in een andere rij staan, waardoor deze opwarmavond een klein beetje in het water viel. Vervolgens is het elke ochtend ook aanschuiven om te kunnen douchen. Wat dan wel weer goed geregeld is: de douches zijn gratis.

Conclusie

Zeker niet alles was perfect op Pukkelpop 2024, maar onder aan de streep blijft het toch een heel behoorlijk festival met verscheidene hoogtepunten. Met name de ongehaaste sfeer deed het goed, net als de vele muzikale shows – live-acts én dj’s – die er te zien waren. Voor wie graag een relaxtere ervaring heeft dan op bijvoorbeeld Lowlands, of voor wie graag wat meer danst dan op Rock Werchter, is Pukkelpop een zeer goede keuze.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Line-up
The Offspring
Goldband
Sam Smith
Tickets Niet meer beschikbaar.