Kylie vliegt in locomotionvaart door ontelbaar veel hits heen op Sziget 2024

Kylie Minogue @ Sziget 2024
Photo credit: Sziget

Dag 1 van Sziget zit erop. Kylie Minogue mag als eerst het hoofdpodium afsluiten, en met succes. Ze verenigt Szitizens van jong tot oud met een nostalgische, vrolijke, en soms ietwat gehaaste show vol meezingers en spektakel.

Kylie Minogue heeft vanavond één missie: een dikke grijns op iedereens gezicht toveren met een überpositieve, kleurrijke show. Het is een erg warme, zwoele zomeravond als ze begint, waarmee ze op dat vlak al gelijk 2-0 voorstaat. Maar het is verder vooral de Australische popster zelf die de missie volbrengt met haar ontzettend sympathieke en dankbare uitstraling, de grootse show, en de hits met een hoofdletter H.

Kylie Minogue @ Sziget 2024
Photo credit: Sziget

Aan special effects geen tekort

Dat we hier voor een popshow van formaat zijn is vanaf seconde één duidelijk: vuurwerk, rookmachines en pyrotechniek worden al ingezet voordat de superster zelf op de bühne verschijnt voor opener ‘Tension’. Qua showelementen komen we sowieso niets tekort bij tante Kylie. Gelukkig verschiet ze niet direct al haar kruit: de enorme discobal springt logischerwijs pas aan bij het discosegment van de setlist, en de confettikanonnen en droneshow blijven bewaard voor de toegift.

Ook een graag geziene gast bij grote popshows: playbacken. Hier zien we verfrissend weinig van terug bij Kylie. Met name bij wat meer uptempo liedjes met uitgebreide choreo leunt ze op een bandje. Juist bij de tragere ballads met uitdagerende vocals bewijst Minogue zichzelf nog steeds als een kundige zangeres: de uithaal aan het einde van ‘Confide In Me’ gaat door merg en been, in positieve zin.

De meerdere outfitwissels en het leger aan dansers laten je daarnaast ook weten dat je bij een headlineshow bent. De dansers zijn als enige minder blij met de tropische temperaturen: ze zweten zich zichtbaar kapot in hun latex overalls. En net als het lijkt dat ze zich eindelijk mogen omkleden naar iets koelers, keren de arme snuiters terug op het podium in coltruien. Giro 555 accepteert vanaf nu donaties.

Kylie Minogue @ Sziget 2024
Photo credit: Sziget

Een setlist voor elke generatie

Het salvo aan publieksfavorieten dat Kylie in een ruim uur op Sziget afvuurt is erg indrukwekkend. De setlist bestaat uit hits uit vijf verschillende decennia. Het is sowieso knap hoe Kylie zichzelf telkens weer opnieuw weet uit te vinden sinds ze in de jaren tachtig doorbrak, met 2023-monsterhit ‘Padam Padam’ als het meest recente voorbeeld.

Deze variatie werkt goed bij het gemengde publiek van Sziget. Boomers barsten uit in vreugde bij de neonkleurige 80s banger ‘The Loco-Motion’, milennials blikken terug op het MTV-tijdperk als ze zeroesheroes ‘Slow’ en ‘Wow’ horen, en gen Z-ers leggen elkaar het bijbehorende TikTokdansje uit tijdens ‘Padam Padam’. Maar vergis je niet: ook het oudere publiek kent de nieuwere hits, en vice versa.

Ook Kylie zelf staat daar soms van te kijken, zo blijkt. Halverwege de show vraagt ze een piepjonge superfan met een ‘Padam Padam’-shirt en een trendy “I <3 Kylie” buckethat het podium op en vraagt ze haar door welk nummer ze de zangeres leerde kennen. Kylie reageert blij verrast wanneer het om een ouder nummer blijkt te gaan, die de twee vervolgens samen ten gehore brengen.

Kylie Minogue @ Sziget 2024
Photo credit: Sziget

In sneltreinvaart voorbij

Misschien was het Kylie die haast had, of misschien waren de dansers oververhit geraakt. Maar de show vloog in locomotion sneltreinvaart voorbij. Niet alleen omdat het een kwartier korter duurde dan gepland, maar ook gevoelsmatig. Zo werden een paar van haar grootste hits slechts ingekort in medleyvorm uitgevoerd, zoals ‘In Your Eyes’ en ‘Get Outta My Way’. Daarnaast wordt klassieker ‘Can’t Get You Out of My Head’ zonder enige introductie direct na het vorige liedje ingestart in het laatste halfuur.

Het komt haast bescheiden over; alsof ze er niet te veel mee te koop wil lopen dat ze één van de meest universeel herkenbare pophits aller tijden heeft gemaakt. Hier had Kylie volledig terecht best wat rustiger de tijd voor mogen nemen.

Kylie Minogue @ Sziget 2024
Photo credit: Sziget

Droneshow als kers op de taart

Wat dan weer niet bescheiden overkomt, is de grootse productie van de show. Helemaal aan het eind van de set, als de laatste regels van afsluiter ‘Love At First Sight’ al gezongen zijn en er nog enkele plakjes confetti naar de grond dwarrelen, verschijnt er een droneshow in de lucht met teksten als “celebrate love”, “celebrate unity”, “celebrate peace” en een grote lichtgevende regenboog. Of de drones het initiatief van Sziget of van Kylie zelf zijn is niet duidelijk, maar het vat de headlineshow van de popprinses in ieder geval perfect samen.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Kylie
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Niet meer beschikbaar.