Lowlands 2024 dag 3: AIR, ginger meet-up en wie was nou dat vraagteken?

Cape Lowlands @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Lowlands 2024 ging out met een BANG. Het was weer een schitterende editie, met ook op de slotdag weer tal van hoogtepunten. We sommen ze traditiegetrouw voor je op, van de dagstart bij NNO tot de laatste plaat in de ArmadiLLow.

All I Want For Christmas Is You bij IDLES

We schreven de afgelopen dagen al veel over moshpits bij de dagelijkse Lowlands-highlights, maar daar is natuurlijk maar één act de koning van. IDLES laat linksvoor integraal veranderen in een stuwende draaikolk. Los van een rammende set (er is hoop in gitaren!), is er ook een echt onvergetelijk moment wanneer de band een acapella versie van ‘All I Want For Christmas Is You’ inzet. Ineeis waant het complete Alpha-veld zich in december. Als we vrijdag niet al Hazes bij Skrillex hadden gehad, hadden we dit de grootste random singalong van het weekend bestempeld.

Vroegtijdig afteren met AIR

Op het eerste gezicht leek het allemaal verre van ideaal: het machtige AIR – de koning van de afterplaten – om 4 uur ’s middags in de Alpha. Maar verrek, het pakt eigenlijk helemaal prima uit. Wel lekker zelfs eigenlijk, even laidback op de heuvels voor we weer alle zeilen bij gaan zetten voor nog een laatste avond pieken. Het leidt tot heerlijke vibes met een opkomst die niks tegenvalt voor zo’n relatief lastige act op het mainstream Lowlands. En god, wat staan er toch veel kneiters van songs op dat Moon Safari. We zetten ‘m vannacht, als alles klaar is, gewoon nóg een keer aan. Niet kapot te krijgen.

NNO flikt het weer

Wegens succes verlengd! Vorig jaar had Lowlands nog iets goed te maken; het Noord Nederlands Orkest zou eigenlijk in 2022 op Lowlands staan, maar werd last-minute gecancelled door problemen tijdens de opbouw voor headliner Stromae. In 2023 mochten ze herkansen, en deden dat met zoveel verve dat ze er dit jaar nog eens stonden. Dit keer met filmmuziek als thema, en wederom ging het hele veld los met een constante stroom aan moshpits en singalongs. Op klassieke muziek dus, voor de duidelijkheid. Jongeren! In onze appgroep zagen we een mooie suggestie: volgend jaar met een doorsnede van dancemuziek, op de late avond? Het zou een mooie hattrick zijn voor het NNO.

Confidence Man zet tent op z’n kop

Is Confidence Man niet gewoon de aller ultiemste festivalact? Ze hebben opzwepende tracks, gekke en haast theater-achtige personages, zijn bombastisch en laten je lachen van oor tot oor. Confidence Man maakte in zes jaar tijd de stap van X-Ray naar de Bravo en pakken die tent inmiddels zonder moeite in. Ietwat vreemd zijn ze natuurlijk wel, maar eigenlijk juist daarom super leuk. Springen, lachen, meezingen: wat heeft een mens nog meer nodig?

Het improvisatietalent van Harry Mack

Dit is vet! Harry Mack improviseert zijn volledige show, gewoon ter plekke. Hij rapt over wat hij ziet of bedenkt, en begint dan ook zijn optreden midden in het publiek. Shirts en bordjes moeten het direct ontgelden en naarmate de show vordert, hoe meer inhoud er ook bij komt kijken in zijn teksten. Een flinke druk om dat te doen voor een zaal met de grootte van de Heineken, maar het lukt ‘m: creativiteit van de bovenste plank van deze freestyle rapper.

Lowlands Ginger Meet-up

Wij wisten ook niet dat dit een ding was, maar blijkbaar bestaat er dus een Lowlands Ginger Groepsapp. Waar de roodharige gemeenschap van Lowlands daar precies over babbelt kunnen we je niet vertellen, maar wel dat er zondagmiddag een meet-up was. Dat leidde tot een tamelijk legendarische groepsfoto, die vraagt om een jaarlijkse traditie.

Róisín Murphy

Róisín zet meteen vanaf het begin van haar set de toon: drie nummers in, drie outfit changes achter de rug. En dat houdt ze de rest van de set vol, in combinatie met geweldig camerawerk waarbij ze de complete Bravo bespeelt alsof ‘ie van haar is. Compleet in trance gaan de voeten van de vloer, helemaal tot aan het indrukwekkende bombastische einde. Meegeholpen door een geweldig dedicated publiek dat alle teksten lijkt te kennen, werd het een unieke set die nog lang in het geheugen gegrift zal blijven.

The End

God, wat is het toch elk jaar weer een hoogtepunt: de zonsopkomst op maandagochtend. In de ArmadiLLow of in de Adonis natuurlijk. De euforische feestvreugde van tientallen takken is tegen dat tijdstip al lang gaan liggen, handjes gaan niet echt meer in de lucht: wie er nu nog staat, doet dat op de reserves van de reserves. Maar wat is het een saamhorig moment om de eindstreep weer gehaald te hebben. Ondertussen draaiden David Vunk en Job Jobse nog secret sets in de Adonis, en bleek de Amsterdamse dj Jerrau het vraagteken in het blokkenschema van de ArmadiLLow. Tot volgend jaar!

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.