Rocken met Lenny Kravitz en de comeback van Swedish House Mafia op het spektakel van UNTOLD 2024

Zoals elk jaar, dompelen we ons in augustus onder in de betoverende sfeer van UNTOLD, dat van donderdag 8 tot en met zondag 11 augustus voor de negende keer plaatsvond. Het thema dit jaar is ‘Human is Nature’, waarbij UNTOLD festival 2024 terugkeert naar de essentie van ons bestaan met grote namen als Lenny Kravitz, Swedish House Mafia, Sam Smith en meer. Wat zijn de absolute hoogtepunten en nieuwigheden van deze editie?

Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage – Julien Duval

Human is Nature

Met het thema van dit jaar wanen we ons terug naar de betekenis van ons bestaan: de natuur. Met een prachtige mainstage die staat te stralen te midden van de Cluj Arena. Prominent aan de bovenkant van het podium staat het hoofd van Moeder Natuur als boegbeeld, dat waakt over de festivalbezoekers. Tussen de acts door hoor je natuurgeluiden en zie je onder andere een waterval op de ledschermen. Aan het begin en eind van de headliners hoor je een stem die een verhaal vertelt. Dat zien we al jaren voorbij komen bij Tomorrowland, maar sinds een paar edities ook bij UNTOLD. Geen nieuw fenomeen dus, maar het brengt wel een extra narratieve lading met zich mee.

Niet alleen op de mainstage komt het thema terug, ook op het terrein zelf. Zo is er een gedeelte dat ‘Sanctuary’ heet, waar je activiteiten doet die je helemaal zen maken en zoals ze zelf vertellen: ‘zorgen voor een betere connectie met jezelf’. Zo kun je er schilderen en lezingen bijwonen. Echt een momentje voor jezelf in de drukte die zo’n festivalweekend met zich meebrengt. Daarnaast vind je in de verschillende merchandise shops op het terrein diverse kleding gehuld in thema.

@bogdanserban02

The songs of the famous Sam Smith translated into sign language, for deaf people, at Untold 2024🦻🤩🌟🎉 #untold #untoldfestival #samsmith #samsmithchallenge #deaf #world #musically #romania🇷🇴 #signlanguage #deaftiktok #deafcommunity @*🎀 𝓐𝓵𝓮𝔁 𝓢𝓽𝓾𝓻𝔃🎀*

♬ sunet original – BogdanSerban10

Uniek: doventolk bij de mainstage

UNTOLD zet een nieuwe standaard voor inclusiviteit door voor het eerst een doventolk in te zetten bij de mainstage. Bij de optredens van Lenny Kravitz, Vama, en Sam Smith zorgt een tolk − rechts voorraan het podium − ervoor dat ook doven en slechthorenden kunnen genieten van de muziek. Deze primeur voor UNTOLD is een belangrijke stap in het toegankelijk maken van festivals voor iedereen. Eerder werd dit al ingezet bij concerten van Coldplay.

Tattoo time in de Fashion Village

De fashion village barst dit weekend weer van de leuke shops. Zoals elk jaar heeft de organisatie er veel moeite in gestoken om leuke merken te verzamelen, van sieraden tot kleding. Zelfs kun je bij sommige stands je haar en make-up laten doen, maar ook een tijdelijke airbrush of plaktattoo nemen. Nieuw dit jaar is dat je je herinnering aan UNTOLD kunt vereeuwigen met een echt plakplaatje van Soundwaves Tattoo Studio. De prijzen variëren maar je hebt al een tatoeage van max. 3 cm voor € 70,-.

Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage

Boilerroom vibes in de Galaxy

De laatste jaren is het al opmerkelijk dat festivals veel meer mogelijkheden inrichten voor de elite. Zo doet Pinkpop dat met het Wilhelmina Skydeck en Down The Rabbit Hole dat met haar RabbitResort. Deze editie is duidelijk te zien dat UNTOLD meegaat in deze trend door het Galaxy podium een stevige upgrade te geven. Festivalgangers konden vooraf een extra backstage ticket kopen waarmee ze toegang krijgen tot de verhoogde bühne naast en achter de DJ voor de Boillerroom vibes.

Bij acts als Carl Cox, Black Coffee en Solomun voelt dit soms wat rommelig omdat entree tot dit deck, als je tussen het publiek staat, aan de zijkant zit waardoor er zich op dat punt opstoppingen vormen. Ook als de zaal op volle capaciteit is, lijkt het net of je in een Turks stoombad zit. Het is letterlijk één grote kolkende, dampende ruimte waarbij al gauw menig blote bast tevoorschijn komt als het kwik oploopt. Een waaier is hier zeker niet overbodig.

Lenny Kravitz | Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage – Marc van der Aa

Rocken met legende Lenny Kravitz

Lenny rockt de Europese festivalzomer. Zijn tour bracht hem eerder deze zomer al op festivals als Rock Werchter en Colours of Ostrava. Uniek is het zeer zeker dat zo’n wereldse rockartiest op een nagenoeg volledig elektronisch festival staat, maar eigenlijk is dit alles wat de UNTOLDers nodig hebben. De Cluj Arena staat tot de nok gevuld.

Helaas gaat de show van Lenny Kravitz op UNTOLD niet geheel vlekkeloos van start. Al tijdens het eerste nummer ‘Are You Gonna Go My Way’ zegt hij “Some of our shit blew up“, waarna het een goede 2 minuten stil blijft. Als alles weer werkt, galmt de gitaar door de arena en zegt Kravitz: “We got our sound back, this is the beauty of live music.“ Met zijn rauwe soul stem en de grillige gitaren weet hij het publiek in zijn 2 uur durende set mee te nemen op een nostalgisch reisje met vooral oude meezingers.

Burna Boy | Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage

Swingen met Burna Boy

Charismatische Burna Boy sleept de hele Cluj Arena mee tijdens zijn eerste volledig nuchtere optreden. “So you guys have to be my intoxication,” grapt hij naar het publiek, en daarmee is de toon direct gezet. Met een cowboyhoed op en een onweerstaanbare energie brengt hij zijn grootste hits zoals “Last Last,” “Ye,” en “Tested, Approved & Trusted” tot leven. Hij zorgt voor een dansbare show en fans van over de hele wereld zingen elke regel uit volle borst mee.

Sam Smith | Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage

Momentje van bezinning met Sam Smith

Sam heeft al een flinke zomertournee erop zitten, met niet de minste festivals op het lijstje waaronder Pinkpop en Sziget. Mooi om te zien hoe hen zich in de laatste jaren heeft ontpopt en hoeveel liedjes van hen we kunnen meezingen.

@untold.festival

This is UNTOLD! This is Sam Smith! One word: FREEDOM ❤️ #showbiz #untoldfestival @Sam Smith

♬ sunet original – UNTOLD Festival

Bij ‘I’m Not The Only One’ wordt absoluut duidelijk dat hen aboslute bangers heeft geproduceerd. Het hele stadion zingt mee en er worden zelfs traantjes weggepinkt in het publiek. Ook is dit bij ‘Stay With Me’ het geval. Sam brengt met zijn act een momentje van bezinning tussen al het elektronisch gebeuk in zo’n druk dansbaar weekend. Dat is pas echt terug naar de natuur.

Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage – Julien Duval

Vlammen en vuur met Swedish House Mafia

Aan drie legendes Axwell, Sebastian Ingrosso en Steve Angello, die samen Swedish House Mafia vormen, de eer om te laten zien hoe je echt een feestje bouwt. Het trio staat maar op een handvol festivals deze zomer waaronder Tomorrowland. Op UNTOLD breken ze letterlijk de house af met hun nostalgische set gevuld met alle parels van het afgelopen decennium. Bizar ook om te beseffen hoeveel hits ze op hun naam hebben staan waaronder ‘One’, ‘Don’t You Worry Child’, ‘Moth To A Flame’ en ‘Miami 2 Ibiza’. Die laatste is inmiddels al 14 (!) jaar oud. Hun show wordt ondersteund door vuurwerk, vlammenwerpers, en nog meer vuurwerk. Zoveel dat je je terecht afvraagt of de eerste rij nog wel wenkbrauwen over heeft.

Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage

Special effects rechtstreeks uit Nederland

Dat Nederland groots DJ exportland is, dat wisten we al, maar zelfs de show designs en special effects op UNTOLD komen van Nederlandse bodem. De jongens van Directed Shows onder leiding van Marijn van Sasse van IJsselt zorgen voor het hele visuele spektakel. De meeste shows zijn van tevoren geprogrammeerd en in nauwe samenwerking met de artiest, maar sommige worden handmatig aangestuurd op het moment zelf. Bizar om te zien wat voor extra dimensie een concert krijgt met een hoop lasers, vuurwerk en andere special effects.

Timmy Trumpet | Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage

Veel merkactivaties

In Nederland klagen we dat Lowlands zoveel merkactivaties aan zich koppelt en op deze wijze een commercielere slag slaat. Op UNTOLD hoor je er niemand over, in feite, het publiek vindt het juist leuk. Dat is te zien aan de lange rijen die er elke dag staan, bijvoorbeeld bij de stands van Nivea en KitKat. Daar ontvang je gratis producten en goodies in ruil voor een klein spel. Dit jaar zijn ook Old Spice, McDonalds, Oral B en enkele sigarettenmerken goed vertegenwoordigd met grote imposante stands. McDonald’s is een van de grootste partners, en nee, je krijgt er niet alleen een McFlurry – zoals dat op Pinkpop en Paaspop wel het geval is – maar gewoon vrijwel het hele assortiment. Cravings for midnight nuggets? They got you covered! Ook maatschappelijke initiatieven staan er, zoals het Roemeense kankerfonds en defensie.

Photo credit: UNTOLD – Alive Coverage – Marc van der Aa

Magische negende editie

UNTOLD, dat onlangs bekroond is tot het derde beste festival ter wereld door lezers van DJ Mag, drukt wederom haar stempel binnen de festivalwereld met een editie die nog spectaculairder is dan voorgaande jaren. Dit weekend genoten UNTOLDers van meer dan 250 artiesten verspreidt over 8 stages in en rondom Cluj Arena voor de negende keer van een ongeëvenaarde ervaring.

UNTOLD slaagt er elk jaar in om de perfecte balans te vinden tussen nieuwe en gevestigde acts, en dat is dit jaar niet anders. Logistiek gezien blijft het een van de best georganiseerde festivals, met uitstekende faciliteiten en een naadloze ervaring voor de bezoekers. Het festival is ook nog steeds een van de voordeligste als het gaat om drank en eten, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid en populariteit van het evenement. Zo ben je slechts 19 LEI, oftewel 3,85 euro, kwijt voor bijna een halve liter bier.

Het is wel duidelijk dat de organisatie al haar beloftes waarmaakt. De combinatie van een sterke line-up, een prachtig thema en een ongeëvenaarde sfeer zorgen opnieuw voor een fantastisch spektakel. Volgend jaar viert UNTOLD haar 10-jarige jubileum. De precieze datum staat nog niet vast, maar zal snel bekend worden gemaakt. Pre-registreer je nu en hoor als eerste wanneer je extra voordelig een ticket voor 2025 kunt scoren!