Valse start voor Pukkelpop 2024: logistieke problemen op openingsdag

Foto: @rafthomas.studios / Pukkelpop

Net als veel festivals begint Pukkelpop 2024 met een opwarmavond op donderdag. Een groot deel van het terrein is alvast open voor de 40.000 tot 45.000 bezoekers die de organisatie al verwacht. Maar het blijkt dat vooral de organisatie zelf moet opwarmen, want logistiek liet deze dag 0 veel te wensen over.

Stel je voor: je hebt ‘s middags al meer dan een half uur in de rij gestaan om je campingbandje te krijgen. Normaal gesproken zou je zeggen: dan ontvang je ook meteen je festivalbandje. Niemand kan namelijk een campingticket kopen zonder ook een festivalticket te hebben. Maar helaas, niet op Pukkelpop: als je de camping verlaat voor het terrein, kun je daar nogmaals aansluiten in een rij. Om pas zo’n anderhalf tot twee uur later (!) eindelijk binnen te lopen met het tweede bandje om je arm.

Het beruchte touwtje

Het geduld wordt vanaf het begin flink op de proef gesteld tijdens de aankomst op Pukkelpop 2024. Om binnen te komen moet lang worden gewacht, maar vooral om een plekje voor je tent toegewezen te krijgen. Net als bijvoorbeeld Rock Werchter en Best Kept Secret werkt Pukkelpop met het touwtjessysteem, waarbij steeds een extra deel van het veld wordt geopend door een groot touw te verplaatsen. Maar hier is het wel heel zwaar doorgevoerd. Als je door de enorme rij heen kwam, kreeg je een plekje aangeboden waarna vrijwilligers naast je bleven staan tot je tent stond. Als je teveel ruimte overliet ten opzichte van andere tenten, werd het touw niet verplaatst.

De vraag is met name wat de bedoeling hiervan precies is. Om de beschikbare ruimte zo effectief mogelijk te gebruiken, zou je zeggen, maar uiteindelijk staan de tenten hier echt niet dichter op elkaar dan op bijvoorbeeld Lowlands of Down The Rabbit Hole. Andere festivals bereiken zonder touw precies hetzelfde zonder dat ze daar heel veel moeite voor doen. Zouden deze vrijwilligers niet beter gebruikt kunnen worden voor het omdoen van festivalbandjes, bijvoorbeeld?

Kritiek

Pukkelpop bestaat al sinds 1985, maar op deze donderdag maakt het festival bijzondere beginnersfouten. De kritiek op social media is dan ook hevig. Een festivalganger spreekt van ‘een groot drama’ bij de check-in procedure.

Het leidt er ook toe dat aan het begin van de avond de sfeer op het terrein wel eens beter was. Zo lang wachten haalt je natuurlijk compleet uit je goede vibe, net toen je bedacht had van de muziek te kunnen gaan genieten. Zo stonden onder andere Gotu Jim, Portland en Equal Idiots op het programma – niet mis voor een opwarmavond.

Op naar het weekend

Toen alle logistieke ellende eindelijk achter de rug was, kwam het allemaal wel goed. Bij de Boiler Room werd gedanst, de eerste moshpits vlogen door de Marquee tijdens Bizkit Park en er volgde nog een grote vuurwerkshow. Daarmee is Pukkelpop 2024 officieel geopend.

De komende drie dagen kunnen Pukkelpopgangers genieten van headliners als Fred again.., Sam Smith en Stormzy. Nu de meeste mensen hun festivalbandjes om de arm hebben, wordt dit vast en zeker een groot feest.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Line-up
The Offspring
Goldband
Sam Smith
Tickets Niet meer beschikbaar.