Who the f*ck is Barry Can’t Swim?

Barry Can’t Swim is misschien wel de meest gehypete artiest van 2024 in sommige groepen. Hij staat onder meer op Sziget, Pukkelpop en Lowlands en heeft een uitverkocht ADE-evenement in Paradiso. Wie is deze Barry? En wat kunnen we van hem verwachten aankomend festivalseizoen?

De Schotse Joshua Mainnie, oftewel Barry Can’t Swim, is producer en dj. Hij maakt vooral elektronische muziek met invloeden van house, jazz, afrobeat en piano. Hij is al vier jaar bezig met muziek onder deze naam, maar maakte vorig jaar grote indruk met zijn debuutalbum When Will We Land? Daarvoor ontving hij meerdere prijzen van onder meer BBC Radio 1 en DJ Mag. Hoog tijd om verder uit te zoeken wat Barry Can’t Swim allemaal uitspookt.

‘How It Feels’

De verfrissende combinatie van afrobeat, jazz en house zorgt voor interesse van een breed publiek. Niet alleen in de clubscene slaat Barry Can’t Swim aan, maar ook op de festivals wordt hij graag geboekt. Door deze genres te verbinden maakt hij een innovatief geluid dat de aandacht trekt. De doorbraak van Joshua Mainnie kwam in 2021, met de release van zijn EP Amor Fati. Hierbij kreeg hij van zowel critici als muziekliefhebbers lovende woorden.

Maar het was zijn clubhit ‘Kimbara‘ die hem echt op de kaart zette. ‘Kimbara’ werd al snel een favoriet in clubs, dankzij de onweerstaanbare beats en catchy melodieën die perfect aansluiten bij de energie van de dansvloer. De combinatie van zijn technische vaardigheid, muzikale veelzijdigheid en de pure energie die hij in zijn producties stopt, maakte Barry Can’t Swim tot een naam om in de gaten te houden. Zijn muziek biedt een frisse wind in de elektronische scene, en zijn liveshows, zoals die bij de lancering van zijn eerste album When Will We Land?, zijn een spektakel van ritme en melodie.

‘How It Feels’ is zijn grootste hit tot nu toe, een single afkomstig van When Will We Land?. In deze track verkent hij zijn ervaringen met het schrijven van zijn eerste album. De muziek moet als puzzelstukjes in elkaar passen en het is pas compleet als je het album als een geheel beluistert, zegt hij in een interview. Deze track is binnen twee uur gemaakt, het is een nummer dat dicht bij zijn hart ligt en aan het aantal streams te zien ook bij de luisteraars.

Boiler Room

Barry Can’t Swim’s Boiler Room set is ook een belangrijke mijlpaal in zijn opkomst in de muziekscene. Boiler Room, bekend om de intieme en energieke live streams van dj-sets, bood Barry een platform om zijn talent aan een wereldwijd publiek te tonen. Met ruim 400K views is hij al aardig viraal gegaan op het YouTube-kanaal.

Op sommige momenten wordt de Edinburghse Mainnie wel eens vergeleken met Fred again.. die een dag eerder Lowlands headlinet. De laatstgenoemde gaat nog wel iets harder qua hype en bekendheid, maar we zijn benieuwd waar Barry Can’t Swim op dit moment qua liveshows staat. Met live-instrumenten zoals drums, een soundpad en piano op het podium belooft het veel dansbaarheid. Zijn energieke en opzwepende muziek zal je helemaal meenemen in de hypnotiserende klanken.

heineken
Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Barry Can’t Swim op Lowlands 2024

Naast de aanwezigheid op Sziget 2024 en Pukkelpop 2024 staat de producer/dj op zondagmiddag om 17:00 in de Heineken van Lowlands. Ga jij daar deze zomer heen? De vernieuwende beats van Barry Can’t Swim zijn namelijk zeker een grote aanrader. Gelukkig hoef je niet te zwemmen, maar zweten door het dansen wordt het waarschijnlijk wel.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.