Zwart Licht viert 15 jaar Bliksemschicht op Lowlands 2024

Hiphopformatie Zwart Licht staat weer op de planken. Niet met nieuwe muziek, maar wel om de 15e verjaardag van hun debuutalbum Bliksemschicht te vieren. En een van deze verjaardagfeestjes vindt zaterdag om middernacht plaats in de Heinenken van Lowlands.

Akwasi, Leeroy en Hayzee zijn de 3 mannen achter Zwart Licht. Het was een lange tijd stil rondom de groep die sinds 2018 geen muziek meer heeft uitgebracht. Maar eind vorig jaar werd bekend dat ze het 15-jarig bestaan van hun debuut- en tevens meest succesvolle album zouden gaan vieren.

Begin 2024 stonden ze in een uitverkochte Paradiso om hun fans op een heerlijke show te trakteren. Na Het Moment in Tilburg en Vunzige Deuntjes Festival een maand geleden, is het komend weekend tijd om deze kringverjaardag, in de vorm van een moshpit, op Lowlands te vieren.

Zwart Licht

Wie niet al jarenlang de Nederlandse hiphop op de voet volgt is wellicht niet heel bekend met deze rapformatie. Dus voor we vooruitblikken naar het optreden van Zwart Licht, duiken we eerst wat dieper in op de geschiedenis van de groep zelf.

Zwart Licht is ontstaan in 2007. Akwasi en Hayzee kenden elkaar van de middelbare school en begonnen 5 jaar na hun eerste ontmoeting samen muziek te maken. Beide heren waren al enige tijd bezig met muziek. Zo produceerde Hayzee al sinds 2003 beats en schreef Akwasi al 6 jaar teksten. Met zelf rappen begon hij pas in 2006. Deze samenwerking van Akwasi en Hayzee kreeg eind 2007 de naam Zwart Licht. En niet veel later sloot ook Leeroy aan. In eerste instantie was dit om Akwasi op de mic te ondersteunen tijdens optredens, maar later werd hij een volwaardige master of ceremonies (MC) binnen de groep.

Bliksemschicht

In 2009 kwam Bliksemschicht uit. Nadat ze met enkele nummers een naam binnen de hiphop-scene hadden gemaakt, tekende Zwart Licht bij Top Notch. Dit album werd het eerste werk dat ze onder het label uitbrachten.

Politiek geladen en messcherpe teksten in taalkundige vorm van de bovenste plank, ondersteund door sterke en rauwe hiphopbeats komen in veelvoud terug op het album dat in totaal 14 nummers telt. De inhoud resoneert ook goed met de naam van de groep en de albumtitel. Waar het woord ‘zwart’ in onze taal vaak een negatieve connotatie heeft (het zwarte schaap van de familie, zwart reizen, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis, etc.), wilden zij juist dat woord in een goed daglicht te zetten. Precies hetzelfde waar Akwasi tegenwoordig met Omroep ZWART mee bezig is.

Zwart Licht op Lowlands

Aanstaande zaterdag staat Zwart Licht dus op Lowlands. Om 12 uur ’s nachts (dus officieel zondag) treedt de groep aan in de Heineken. Nadat urban clubnacht Encore de tent al goed heeft opgewarmd, mogen Akwasi, Leeroy en Hayzee de tent vakkundig met de grond gelijk maken.

Het optreden staat, zoals eerder benoemd, in het teken van hun eerste album ‘Bliksemschicht’. Logischerwijs kunnen we ook veel, dan wel niet alles, van die plaat verwachten. Ongetwijfeld gaan deze klappers gepaard met de nodige energie. Dus zorg er wel voor dat je niet al je kruit al hebt verschoten tijdens IJsland met Sef en Abel eerder die dag.

De mannen hebben een uur de tijd om het Lowlands-publiek omver te blazen. Met het 50 minuten durende album is de kans aanwezig dat ze Bliksemschicht integraal spelen. Het zou een mooie viering van deze verjaardag zijn. Mochten ze dat inderdaad doen, dan scheelt het dat de meeste hits van Zwart Licht ook op dit album staan. Dat voorkomt een boel teleurstellingen, zoals bij Liam Gallagher op Sziget. Hij vierde hier de 30e verjaardag van Oasis-album Definitely Maybe, maar liefhebbers van ‘Wonderwall’ en ‘Don’t Look Back In Anger’ bleven beteuterd achter.

Gastoptredens

In Paradiso kon het publiek ook rekenen op veel gastoptredens. Onder andere SOR, Rotjoch, Sticks en Jiggy Djé kwamen die avond langs om menig hiphop-liefhebbend hart te vullen. Of we zoveel gastoptredens ook op Lowlands kunnen verwachten valt te betwijfelen. In Paradiso hadden ze namelijk drieënhalf keer zoveel tijd als aankomend weekend. Wat we wel weten is dat Sticks op de vrijdag van Lowlands geprogrammeerd staat. Dus misschien laat hij een dag later nog even zijn gezicht zien in de Heineken.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel