Dit zijn de favoriete festivalacts van 2024 van het forum

Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

We bouwen toe naar de apotheose van de festivalacts top 100 van 2024. Op ons eigen forum hebben we rond gevraagd wat de favoriete acts was dat seizoen. Daar kwam het volgende lijstje uit. Lijkt die erg op de jouwe of op de uiteindelijke lijst? Stemmen kan alleen nog vandaag.

5. IDLES

Als een ware sloopkogel walst IDLES alle festivalweides plat. Het publiek op onder meer Rock Werchter en Lowlands werd dit jaar van links naar rechts geschud door de mannen uit Bristol. Op Glastonbury kreeg het optreden zelfs nog een extra tintje mee toen kunstenaar Bansky een rubberen immigratiebootje over het publiek liet gaan. Gelukkig zijn we ook nog lang niet van de band af aangezien ze voor 2025 al zijn aangekondigd voor Rock am Ring en Rock In Park. In onze publieks-top 25 van Lowlands kwam de band op een tweede plek terecht en over het hele seizoen gekeken op de vijfde plek volgens het forum.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

4. PJ Harvey

Met betoverende shows op Rock Werchter en Best Kept Secret is PJ Harvey op overwinningstocht deze zomer. De Barn en de Two lenen zich dan ook perfect voor dit type show. Het ene moment bombastisch, dan weer licht en intiem. Polly Jean weet het publiek te boeien, zacht een veilig gevoel te geven om dan weer met een uppercut toe te slaan. Gelukkig is de hele show terug te kijken. Fun fact: elk optreden is er iemand van de band of crew die een tekening op haar jurk heeft mogen maken. Aan het einde van de tour op Rock en Seine was de jurk af.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

3. LCD Soundsystem

LCD Soundsystem staat op eenzame hoogte in de muzikale keten ontdekten wij op Down The Rabbit Hole 2024. Met een precisie van een hartchirurg weet de band nummers laagje voor laagje op te bouwen. Hierbij zijn alle leden belangrijk. Met een camera van bovenaf is dit proces exact te volgen. Hier worden de synths gebruikt, daar komt de drums erbij en als James Murphy dan de microfoon pakt hangt iedereen aan zijn lippen. Een show als deze laat zien waarom we zo van festivals houden en het forum is het hier volmondig mee eens.

The National @ Down The Rabbit Hole 2024. Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

2. The National

Waar de eerste headliner van Down The Rabbit Hole de derde favoriet van het forum is, doet de laatste headliner van dat festival het nog net iets beter. The National verkeert in de vorm van zijn leven. Niet alleen op DTRH, maar ook op Primavera Sounds kregen de sad dads een weergaloze show geleverd. Frontman Matt Berninger toont zich plagerig, afstandelijk en innig met het publiek tegelijkertijd. Alle uitersten weet hij te combineren in een show. Met een excellerende band achter zich kan hij zich dit veroorloven. Deze show overtuigt niet alleen de fans, maar ook de onbekende nieuwsgierige festivalgangers.

Justice @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks.

1. Justice

Ineens zijn ze weer terug, het Franse Justice. Het bekende kruis was dit seizoen op meerdere plekken te zien en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Bovenaan in de publieks-top 25 van zowel Best Kept Secret als die van Lowlands. Nu staat Justice ook als favoriete festivalacts van 2024 op het forum. Daarmee lijkt het dj duo een gooi te kunnen doen naar de eindoverwinning. Maar of dat echt gebeurt is afwachten tot we de uitslag morgen hebben. Stemmen kan nog tot en met vandaag.

Praat mee

Zin om meet te praten op ons forum? Dagelijks vinden er meerdere interessante discussies plaats, wordt er gefilosofeerd over toekomstige line-ups en nog zoveel meer. Meld je aan voor ons forum en praat mee.