Het doek valt voor nog een gratis festival in Nederland

Na 30 edities van het gratis festival Westerpop in Delft, trekt de organisatie de stekker eruit. De financiële risico’s zijn te groot voor een volgende editie. Plaatselijke politiek biedt de laatste hoop.

De aanhoudende inflatie en oplopende kosten doen het Delftse Westerpop de das om. Het festival vierde in 2023 nog zijn 30e jubileum editie, wat nu de laatste lijkt te zijn. Ticketverkoop past niet bij het laagdrempelige, gratis festival dat het bestuur wil zijn.

Op Westerpop hebben vele Nederlandse en buitenlandse artiesten gestaan, waaronder Goldkimono, De Staat en Alain Clark. Het festival trok op zijn hoogtepunt, de 25e jubileumeditie in 2014, maar liefst 17.000 bezoekers.

Brief naar vrijwilligers

In een brief naar de vrijwilligers schrijft de organisatie: “Wij zijn uitermate verdrietig over het besluit om de reeks edities van Westerpop te laten eindigen, omdat we jou als vrijwilliger, onze trouwe bezoekers en Delft dit mooie festival met lange historie ontnemen en uit de evenementenagenda laten verdwijnen.”

“Dit is erg pijnlijk, maar we moeten realistisch blijven en dat realistische beeld is dat een verlies van 100.000 euro bij een slechte editie inmiddels een reëel scenario is geworden, volgens onze inschatting en berekeningen,” staat ook in de brief.

Laatste hoop

Financieel risico, bijvoorbeeld bij slecht weer, kan het faillissement van het festival betekenen. Om dat te voorkomen stopt Westerpop er nu mee. Als het aan gemeentelijke politici Lisette de Jongh-Swemer en Liedewei Timmermans ligt, mag het iconische Delftse festival niet verdwijnen. Ze zoeken naar oplossingen en financiële zekerheid. Er wordt gesproken over een ‘slechtweergarantie’ en meer subsidie. Of dit er gaat komen is nog maar de vraag.