Into The Great Wide Open 2024: een ode aan betoverend Vlieland

Photo credit: Ed Caffin / Festileaks

Op het meest afgelegen en misschien ook wel het mooiste Waddeneiland, wordt jaarlijks de afsluiting van de zomervakantie op bijzondere manier gevierd met het culturele festival Into The Great Wide Open. Een bijzondere reis, prachtige locaties midden in de natuur en een gemoedelijk publiek zorgen voor een onvergetelijke festivalervaring.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Een bijzondere reis

Door de bijzondere locatie van Into the Great Wide Open 2024 word je tijdens je reis er naar toe al gedwongen te ontspannen. Bij aankomst in het pittoreske haventje van Harlingen voelt de dagelijkse rompslomp ineens ver weg en verlegt je blik zich als vanzelf naar de horizon, tot waaraan de Waddenzee zich uitstrekt. Het brengt je onmiddellijk tot rust, want je weet: daar gaat de reis naartoe.

De lokale veerdienst brengt bezoekers en eilanders slechts een paar keer per dag van en naar Vlieland. De prikkelrijke rest van Nederland lijkt hier al lichtjaren van verwijderd, onthaasten lijkt hier wel uitgevonden. Als de incheck begint verdwijnen rugzakken en tentjes rustig in het ruim van de knusse veerboot. Ja hoor, er is plek voor alles en iedereen.

Itgwo 2024
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Aankomst op een eilandparadijs

Eenmaal aan boord is het lang stil. Iedereen verheugt zich zwijgend en tuurt gedachteloos naar de laaghangende zon. Het water klotst voorbij terwijl de tijd vertraagt. Op viskotters worden netten binnengehaald, de wind blaast zeilbootjes voorbij. Dan verschijnen plots de contouren van de Vlielandse duinen. Er ontstaat vrolijke onrust onder de passagiers… Land in zicht!

Als de boot eindelijk is aangemeerd, rollen de festivalgangers verwachtingsvol de trap af. Een orkest speelt een klassiek stuk, meeuwen storten zich schreeuwend op kleine visjes en krabbetjes aan de kustlijn. De kapitein zwaait iedereen vriendelijk uit. We wandelen vervolgens rustig richting camping Stortemelk. Om ons heen is iedereen relaxed en vriendelijk, terwijl in de verte de diepe bas van een optreden op het hoofdpodium begint te klinken.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

De natuur als setting

Door de setting op het prachtige, met naaldbos en mossige heide begroeide eiland in de grijsblauwe Waddenzee, is een weekend Into the Great Wide Open 2024 een haast sprookjesachtige ervaring. Het eilandgevoel is overal voelbaar. Go slow…. En op de talrijke intieme plekjes waar je naar de optredens luistert, is het bos ‘s avonds kleurrijk verlicht. Het is voor even het eiland van een bijzondere, creatieve music tribe.

De echte drukte concentreert zich vooral rond de camping en het nabijgelegen Sportveld. Maar de programmering vind je letterlijk overal in het oostelijke deel van het eiland: van het lokale sportveld en de campingkantine tot in de wijde omtrek een paar kilometer verder, diep in de bossen of in een kuil midden op de heide. Heel Oost-Vlieland is omgetoverd tot festivalterrein. 

Toch vind je tussen de uitgestrekte duinen, bos, strand en heide heel gemakkelijk een moment van totale rust. Zoals op het uitgestrekte noordelijke strand, waar je in de vroege ochtend, heerlijk alleen, met een frisse duik de brakheid van de wilde avond ervoor in één keer van je afspoelt. Ook geen probleem als je toch je zwembroek bent vergeten. Of in de stilte van een prachtig naaldbos, sloffend van de ene naar de andere plek in je aangekruiste blokkenschema.

Itgwo 2024
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Programmering nodigt uit tot ontdekken

Het muziekprogramma van het festival kent een paar hoogtepunten, met optredens op het hoofdpodium van Jungle By Night, Froukje, Patrick Watson en Everything Everything. Maar we genieten ook enorm van het intieme ochtendconcert van Spinvis met z’n dichtende jeugdvriend Arjan de Witte op podium ‘De IJsbaan’: muziek en poëzie onder de bomen met een zachtgeel ochtendzonnetje op je gezicht.

Verder is het vooral een ontdekkingstocht door het bos en op de hei, op zoek naar kleine, nieuwe en onbekende acts zoals Antony Szmieriek, Soft Launch en Walt Disco. Of tot laat doordansen op de schuine, bemoste bosgrond rond ‘De Kuil’ op de beats van MALOU en Chocolate Swirl. Maar wat eenmaal weer thuis vooral blijft hangen is hoe ongelooflijk fijn het was om je even helemaal onder te dompelen in een muzikale oase omgeven door de rust van Vlieland, een paradijselijk eiland ver, ver hier vandaan…

Into The Great Wide Open Logo

Into The Great Wide Open 2024

Locatie
Nederland
Vlieland, Nederland
Datum 29 augustus - 1 september 2024
Line-up
Another Taste
Ão
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.