Zo organiseer jij je eigen festival in de tuin

Ben je binnenkort jarig of heb je iets anders te vieren? Dan is het natuurlijk ontzettend leuk om dit gewoon in je eigen tuin te doen, mits het natuurlijk mooi weer is.

Omdat we daar voor het gemak maar eventjes vanuit gaan, is het goed om eens te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Zo kun je namelijk allerlei verschillende soorten feestjes geven, maar doet een ‘festival’ het de laatste jaren ontzettend goed. Logisch, want ook hiermee kun je echt alle kanten op. Het is dus helemaal aan jezelf hoe je hier invulling aan wilt geven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een cocktailbar en wat streetfood, maar kun je ook allerlei andere leuke extra’s doen, zodat de mensen die op je feestje aanwezig zijn, het gevoel hebben alsof ze op een echt festival rondlopen. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je waarschijnlijk geen idee hebt waar je moet beginnen, vertellen wij je stap voor stap hoe jij je eigen festival organiseert in je tuin.

Begin met de planning

Alles valt en staat met een goede planning. Logisch, want anders wordt het natuurlijk nooit wat. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van de mensen die je wilt uitnodigen ook daadwerkelijk komen, is het verstandig om minimaal 6 weken voor de daadwerkelijke datum een uitnodiging de deur uit te doen. Dit geeft de mensen namelijk de gelegenheid om te kijken naar oppas voor de kinderen, maar ook na te denken over het financiële plaatje. Vooral wanneer je kiest voor een bepaald thema, zullen de meeste mensen hier wel een nieuwe outfit voor moeten aanschaffen. Dan is het wel prettig dat je dit een aantal weken van tevoren weet. Nadat je een datum hebt, is het tijd voor de verdere planning, zoals het regelen van muziek, hapjes, versiering en noem alles maar op.

Aankleding

Om ervoor te zorgen dat het niet alleen gezellig is qua muziek, eten en drinken, mag de kleding natuurlijk ook niet ontbreken. Om ervoor te zorgen dat je jouw tuin volledig in festival sfeer maakt, is het aan te raden om aan de slag te gaan met een led prikkabel buiten langs de schutting of in een tent. Dit geeft namelijk direct een feestelijk gevoel en zal ook direct bijdragen aan de sfeer en gezelligheid in je tuin en tijdens het feest. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat je zorgt dat je kiest voor kwalitatief hoogwaardige prikkabels, zodat je niet bang hoeft te zijn dat ze warm worden of er eventueel kortsluiting kan ontstaan op het moment dat het toch begint te regenen.

Bepaal de juiste muziek

Een feestje is natuurlijk niet compleet zonder de juiste muziek. Dit is dus wel iets waar je goed over na moet denken. Ga je aan de slag met een afspeellijst via Spotify of wil je een DJ die zorgt dat de hele middag of avond geregeld wordt voor je? Net als bij het tijdig versturen van de uitnodigingen, dat je ook hier moet zorgen dat je tijdig contact opneemt met een of meerdere dj’s. Vooral tijdens de zomermaanden, waarbij vaak ook de nodige bruiloften worden gegeven, zien we dat een groot deel van de dj’s is volgeboekt. Denk dus wel alvast na hoe je de muziek invulling wilt geven, zodat je op basis daarvan aan de slag kunt met het regelen van alles.

Hapjes en drankje

Muziek is belangrijk, maar een feestje zonder hapjes en drank kan natuurlijk niet. Denk dus na over of je zelf alles wilt regelen of dat je gewoon lekker een cateraar inschakelt die dit voor je doet. Vooral als je een festival idee wilt hebben, is het vaak beter om dit uit te besteden aan een partij die hier ervaring mee heeft. Zo scheelt het je niet alleen een hele hoop tijd als het gaat om het doen van de inkopen, maar is het ook veel leuker voor jezelf. Op het moment dat je namelijk alles zelf wilt doen, dan ben je niet alleen druk met de voorbereidingen, maar natuurlijk ook tijdens het feestje zelf.

Zorg voor een back up

Hoe goed de voorspellingen ook zijn als het gaat om het weer, we wonen nog altijd in Nederland. Het kan dus heel goed zijn dat het ineens begint te regenen, waardoor je moet overschakelen naar ‘plan b’. Omdat je natuurlijk niet wilt dat je alles op het laatste moment moet afblazen, is dit wel iets om serieus over na te denken. Omdat niet iedereen de luxe heeft om de boel naar binnen te verplaatsen, is het ons advies om met een grote tent te gaan werken. Het leuke aan een tent, is dat je deze ook kunt gebruiken als het warm is. De meeste tenten kunnen namelijk aan alle kanten worden opengelaten, waardoor het dus ook niet ineens ontzettend warm wordt. Mocht dan toch blijken dat het begint te regenen (check buienradar!), dan staan jullie in ieder geval lekker droog met z’n allen. Wanneer je zorgt dat dit en uiteraard ook de rest op orde is, dan kan het je eigenlijk aan niets meer ontbreken.