Caribou en Bolis Pupul injecteren hun indie in ADE

Caribou op Amsterdam Dance Event 2024. © Bram van den Berg

Artiesten met een indiestempel zijn opvallend prominent op Amsterdam Dance Event 2024, sommige zelfs met eigen events. Zo nodigde DGTL gisteren Caribou uit voor een soloshow, en vult Four Tet vandaag quasi in zijn ééntje de Gashouder.

Wie Dan Snaith van Four Tet twintig jaar geleden al eens bezig zag of hoorde, had toen vermoedelijk niet verwacht dat die brave man met zijn soms bijna folky indie-electronica ooit nog op ADE zou eindigen. Maar sindsdien lanceerde hij het alias Daphni, waarmee hij stevig in de house dook, en aan zijn recentste Caribou-album te horen zijn beide alter ego’s de afgelopen jaren zowat met elkaar versmolten.

Op het evenement van DGTL op de NDSM-Werf gisteren werd het publiek helemaal omringd door schermen met flitsende visuals – zijn transformatie tot rave act leek bij deze voltooid. De podiumsetup bleek echter niet zo drastisch veranderd. Snaith werd uiteraard geflankeerd door twee vakkundige knoppendraaiers, maar hij doet nog altijd veel vocals zelf, en er werd ook live gedrumd – op twéé drumstellen.

Caribou op Amsterdam Dance Event 2024. © Bram van den Berg

Daardoor – en door de walmen van de foodtrucks bij de ingang – verkeerden we al snel toch eerder in een soort Lowlands-sfeer, en in een festivaltent had zijn set vermoedelijk ook wat beter geklonken. Haarscherpe, beukende beats in zo’n galmende hal zijn één ding, maar de klank van een liveshow als deze bleek daar toch wat lastiger in het gareel te houden. Ook de uitvoering droeg daar mogelijk toe bij.

Hij speelt een stukje melodie, ‘en dan gaat hij weer een paar minuten kutten’, zei iemand in het publiek, en we zeggen het niet graag, maar hij had ergens wel een punt. Snaith schrijft en zingt goede hooks, maar tussendoor hinken zijn recentere songs wel vaak op een beperkt aantal ideeën – een schril contrast met de voortdurend evoluerende songs uit oudere albums als Andorra. Op zich geen issue op een heuse rave, maar omdat de beats niet echt binnenkwamen, verslapte telkens de aandacht.

Bolis Pupul in Paradiso tijdens Amsterdam Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

Bolis… én Salah!

De vergelijking is niet helemaal eerlijk, gezien de heel andere setting, maar de Belg Bolis Pupul maakte in de bovenzaal van Paradiso een veel betere beurt. Omringd door een indrukwekkende batterij analoge synthesizers speelde hij een soloset die geen seconde verveelde, met kleurrijke songs en composities waaraan hij in elke maat een andere draai gaf, vaak met een handgebaar erbij – luister eens wat ik nu weer doe!

Soms klonk hij als Vangelis of Giorgio Moroder, dan weer als Hot Chip of Simian Mobile Disco, en nooit leek hij te denken ‘en nu doe ik een paar minuten gewoon dit’. Hij bleek zich zonder Charlotte Adigéry perfect zélf uit de slag te trekken als frontman, vooraan op het podium met microfoon en kurkdroge moves, met de onweerstaanbare synthpopsong ‘Completely Half’ en de heerlijke elektrobanger ‘Cantonese’.

Maar er stond in de coulissen ook nog een verrassing te wachten, in de persoon van zijn zus Salah. Die verzorgt op het album de vocalen van ‘Ma Tau Wai Road’, en deed dat op het podium met veel flair nog eens over. Dat moeten nogal kinderfeestjes geweest zijn bij de familie Zeebroek vroeger, en het was een mooi eerbetoon aan hun in 2008 overleden moeder, die ooit in deze straat in Hong Kong geboren werd.

Bolis en Salah Pupul in Paradiso tijdens Amsterdam Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

Helemaal gratis

Ook heel erg indie was het gratis evenement waarop we vervolgens verzeilden, in een veganistisch restaurant genaamd Hearth met watten wolkjes aan het plafond waar de gasten na afloop vaak ook een dansje wagen. Geen idee of de drie mensen die we rond middernacht op de dansvloer aantroffen dit in de gaten hadden, maar in de dj booth stond niemand minder dan Luke Una (vroeger ‘Unabomber’). Deze selector uit het noorden van Engeland oogstte tijdens de pandemie wereldwijd lof voor zijn zes uur lange radioshows vol troostende muziek, en bracht recent ook enkele geniale compilaties uit vol deep cuts die Shazam in tranen doen uitbarsten.

Beetje treurig dat deze man hier moest spelen, leek het aanvankelijk, maar hij diepte onverstoorbaar de ene na de andere parel op uit zijn platenbak, en om 1 uur stond de dansvloer helemaal vol. Zelfs tijdens ADE zijn gratis feestjes soms de allerleukste.

Luke Una in Hearth tijdens Amsterdam Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 16-20 oktober 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen