De 9 meest memorabele tunes van de eerste drie dagen van Amsterdam Dance Event 2024

G Jones en EPROM in de Rabozaal van de Melkweg tijdens Amsterdam Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

Tienduizenden tracks zijn inmiddels de revue gepasseerd op Amsterdam Dance Event 2024. Vele daarvan waren perfect inwisselbaar, maar sommigen deden de dansvloer ontploffen, toverden een lach op alle gezichten of lieten mensen nieuwe spieren in hun lichaam ontdekken. Dit waren vooralsnog onze favorieten.

Woensdag 22:00, Jerrau, Paradiso

We got drank, we got kush, we got barz in this bitch. We’re just tryna have a party, get retarded in this bitch.‘ De Amsterdamse dj Jerrau gooit er net voor de show van HiTech, voor wie hij mag opwarmen, nog deze knaller tegenaan. Hij moet de track halverwege stilleggen, maar de vibe is helemaal perfect voor de algehele gekte die zou volgen, met drank voor iedereen en getting retarded voor gevorderden.

Woensdag 00:12, Deep Dish, Het Sieraad

De Perzische Amerikanen van Deep Dish hebben er zin in, maar ze bouwen hun set langzaam op, met nogal onderkoelde housedeunen die Het Sieraad nog even laten sudderen. Tot dit Afrikaanse kinderkoor er plots doorheen kwettert, en de sfeer helemaal doet kantelen: ‘Paseni sauti ili nasi mwimbe’ – ‘Geef ons een stem zodat ook wij kunnen zingen’. Op zich niet zo’n uitzonderlijke track, maar wel perfect getimed.

Woensdag 02:18, Tom Trago & Cinthie, Shelter

Tom Trago en Cinthie konden het uitstekend met elkaar vinden, en waren gul met vocalen, zoals die van Danil Wright in ‘Church Lady‘ van Dennis Ferrer. Maar het is de stoere baslijn van deze Dennis die de versnellingsbak bij veel danslustigen voor het eerst in overdrive schakelt – en ook in de dj booth wordt duchtig gedanst.

Woensdag 03:35, Tom Trago & Carl Craig, Shelter

Carl Craig speelde net als vorig jaar in The Other Side de ‘Pretentious Mix’ van ‘Yeah‘ van LCD Soundsystem, een redelijk gewaagde keuze voor een techno-dj, maar wel een geslaagde. Voor wie die track al eens eerder hoorde opduiken, was dit mogelijk de grootste verrassing: een track van de Duitse elektroproducer DJ Hell met de vocalen van niemand minder dan Bryan Ferry. ‘You Can Dance‘? If you say so, Sir.

Donderdag 03:12, Ellen Allien & Dr. Rubinstein, RASA86

In RASA86 in Amsterdam-Noord zwaaiden vrijdag de Berlinerinnen de plak, met onder meer Elli Acula, Cera Khin en een duoset van Ellen Allien en Dr. Rubinstein. Die laatste twee hadden het ontzettend naar hun zin – er werd volop gedanst en gelachen en geknuffeld – en er werd door een honderdtal aanwezigen zo vol overgave gedanst dat ze zich tussen de daverende beats ook een paar curveballs konden permitteren. De stuiterende breakbeat en sinistere synths van deze track hadden de grootste impact.

Vrijdag 18:00, Four Tet, Gashouder

De Gashouder was inmiddels al drie uur aan het opwarmen. SAOIRSE had twee uur gedraaid, en headliner Four Tet was ook al een uurtje bezig. Hij had al een paar eigen tracks in de mix gegooid, ook van lang geleden. Maar met deze majestuezue track zette hij stips om 18:00 de feestelijkheden echt in gang, en herinnerde hij er iedereen nog eens aan dat dit verdorie een Awakenings-event was en geen vrijmibo.

Vrijdag 21:00, G Jones & EPROM, Rabozaal

G Jones en Eprom stonden op een dubstepevent en hun set werd voorafgegaan door een set van een dude die het nodig vond om daarover live gitaarsolo’s te plamuren. Zelf lieten ze zowat alle clichés van het genre achterwege, en speelden ze een liveset die nog het meest deed denken aan de prille ravetechno van Experience van The Prodigy, antieke acidplaten en soms zelfs de breakcore van mensen als Venetian Snares. Met als klap op de vuurpijl deze dodelijke track van eigen makelij. Alles kapot.

Vrijdag 02:10, Dave Clarke, Melkweg

Gastheer Dave Clarke raasde op zijn eigen event in de Melkweg naar goede gewoonte in anderhalf uur door tientallen technotracks die nog voor ze goed en wel begonnen waren alweer mochten oprotten. Hij gooide er echter ook een paar verrassingen tussen – een versie van ‘I’ll House You’ van de Jungle Brothers, bijvoorbeeld, maar ook een edit van deze allesbehalve vrolijke song van Joy Division. ‘I put my trust in you’, zong Ian Curtis verwijtend over een bonkende beat van alweer een nieuwe track.

Vrijdag 03:41, Miss Kittin, Melkweg

Ze heeft door de lijzige vocalen die ze inzong voor Felix Da Housecat en The Hacker haar reputatie tegen, maar Miss Kittin bewees in de Oude Zaal dat ze echt een uitstekende dj is. In een gebalde set van 75 minuten kregen we eigenlijk alleen maar uitstekende tracks te horen, vaak met uitdagende ritmes en soms met brutale vocalen, zonder gimmicks of clichés, en toch herkenbaar Kittin – zoals deze dus.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 16-20 oktober 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.