Green Day komt met raarste album re-release ooit

Photo: Emmie America

Green Day brengt het doorbraakalbum Dookie (1994) wel op een zeer merkwaardige manier uit in maar liefst vijftien (retro) objecten. De manieren waarop je de songs opnieuw kan bemachtigen en beluisteren zijn zeer uiteenlopend: van een zingende vis tot aan een floppy disk en Game Boy cartridge.

Als je geluk hebt kan je binnenkort de trotse eigenaar worden van een ‘Basket Case’ zingende vis, een ‘Longview’ deurbel of je tanden poetsen met een ‘Pulling Teeth’ tandenborstel. Green Day brengt de Dookie klassiekers uit op de – in hun woorden – meest ongebruikelijke, onpraktische en lagekwaliteit manier ooit. Onder de projecttitel “Demastered” krijg jij Green Day te horen zoals je de band nooit had mogen (willen) horen.

De release van deze ludieke hebbedingetjes is een onderdeel van de viering rondom het 20-jarig bestaan van doorbraakalbum Dookie en is een samenwerking tussen de rockgroep en kunststudio BRAIN uit Los Angeles. Via een speciaal gelanceerde website staan de artikelen voor je uitgestald. Let wel: het gaat door middel van loting, dus je hebt geen garantie dat je ook daadwerkelijk de ‘Basket Case’ zingende Teddy Ruxpin of ‘Emenius Sleepus’ antwoordapparaat kan bemachtigen. Als het je wel lukt, heb je natuurlijk een meer dan uniek item in handen.

Jubileumfeest op tour

Green Day zit nog steeds volop in een grote viering van twee jubilea. Beide albums Dookie (1994) en American Idiot (2004) zijn dit jaar 30 en 20 jaar oud geworden. De legendarische langspelers worden tijdens de huidige ‘Saviors’ tour integraal gespeeld.

Het punkrocktrio is dit in 2025 weer van plan en trekt dan (nogmaals) door Europa. Zo zijn de Amerikanen al bevestigd voor de Duitse zusjes Hurricane en South Side en het ligt er dik bovenop dat de groep op Download Festival 2025 staat. Wij zien Green Day wel een mooie headlinespot op Rock Werchter 2025 pakken aankomende zomer.