Kun je een beetje lachen met The Smile?

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De band rondom Thom Yorke, Jonny Greenwood en Tom Skinner bestaat slechts enkele jaren, maar heeft al een flinke reputatie opgebouwd in muziekland. Dit heeft ongetwijfeld te maken met hun connectie met Radiohead. Maar uiteraard is The Smile veel meer dan een deel van Radiohead, zo is de groep bijvoorbeeld een kanshebber voor Best Kept Secret 2025.

The Smile beleefde een enorm productief jaar in 2024. Met welgeteld 2 albums en een tour, die helaas deels afgezegd moest worden, was het alles behalve stil rondom de band. In maart stond de band nog in een uitverkochte AFAS Live. Enkele maanden later zouden ze in Biddinghuizen op Lowlands staan, maar helaas moest die show worden afgezegd vanwege een infectieziekte die Jonny Greenwood had opgelopen.

Hierdoor staat de teller van optredens van The Smile in Nederland nog slechts op 3. Dus wie de band nog niet zo goed kent en zich afvraagt: “Wie is The Smile, en kun je, zoals de naam doet suggereren, een beetje met ze lachen?” Wij zoeken het voor je uit en op die 2e vraag hebben we al antwoord: Nee.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Wie is The Smile?

The Smile is opgericht door Radiohead-gitarist Jonny Greenwood en Sons of Kemet-drummer Tom Skinner. De 2 begonnen een jamsessie om wat ideeën uit te proberen. Later vroegen ze ook Thom Yorke erbij. Een van de frustraties bij Greenwood binnen Radiohead was de traagheid waarmee de band hun muziek uitbrengt. Het perfectionisme dat de snelheid van het afronden van een nummer enorm omlaag trekt, lijkt minder aanwezig te zijn bij The Smile. Niet dat zij geen goede muziek afleveren, maar de laatste 10% van een nummer duurt even lang als de eerste 90%. Met dit “zijproject” hadden ze minder tijd en wilden ze gewoon wat muziek uitbrengen. Greenwood ervaarde dit als een fijne manier om muziek te maken.

In 2022 kwam de band met hun debuutalbum ‘A Light for Attracting Attention‘. Hierop staat onder meer hun populairste nummer ‘The Smoke’ met een enorm herkenbare baslijn. Datzelfde jaar volgde nog een live album van hun optreden op Montreux Jazz Festival. Dit jaar verschenen nog 2 albums, wat de productiviteit ten opzichte van Radiohead (dat 8 jaar geleden hun laatste album uitbracht) sterk bevestigt. Eind januari kwam The Smile met “Wall Of Eyes” begin deze maand verscheen “Cutouts”.

De bandnaam “The Smile” komt van de titel van een gedicht van Ted Hughes. De bandnaam is enigszins ironisch gekozen, want deze verwijst niet naar een vrolijke lach. Het verwijst eerder naar een persoon die iedere dag tegen je liegt vertelde Thom Yorke.

Er wordt dus weinig gelachen

The Smile heeft dus een heel andere betekenis dan je bij het lezen van de bandnaam misschien zou denken. Voor de Radiohead-kenners komt dit uiteraard niet als een enorme verrassing. Ook wanneer je de muziek luistert valt dit enigszins al te merken. Maar waar gaat de muziek dan wel over?

De muziek van The Smile gaat vooral over maatschappelijke en sociale thematieken, persoonlijke angst, het gevoel van isolatie en hun zorgen over de opwarming van de aarde. Dat laatste thema bijvoorbeeld, horen we terug in ‘The Slip’ van hun meest recente plaat. “You’re gonna bring the world down ‘round your ears. While the temperature grows ugly.”

Valt er dan helemaal niks te lachen?

Een volwaardige comedyshow zoals een optreden van Lewis Capaldi hoef je niet te verwachten. Thom Yorke is, net als bij Radiohead, niet enorm veel aan het praten tussen de nummers door. Een show van The Smile draait voornamelijk om de muziek.

Toch is de frontman niet te beroerd om een klein grapje tussendoor te maken. Zo grapte hij tijdens hun optreden bij Tiny Desk Concert dat ze hem hadden verteld dat hij mag praten, maar dat hij dat niet kan omdat het te vroeg is. Yorke is kennelijk geen ochtendmens, dus aan alle festivalorganisatoren; programmeer The Smile komende zomer niet te vroeg op de dag!

Het hoofdpodium op BKS 2024
Foto: Jokko / Best Kept Secret

The Smile op Nederlandse festivals

Het geruchtenseizoen voor komende festivalzomer draait inmiddels op volle toeren. Ook The Smile is een is een veel voorkomende naam op ons forum en zien we eveneens terug in het geruchtenoverzicht voor Best Kept Secret 2025. Yorke en Greenwood stonden er in 2017 al eens met Radiohead, wat een uitstekende match bleek te zijn. Dus wij twijfelen er niet over dat ook The Smile een perfecte keus zou zijn voor een prominente plek op het festival in Hilvarenbeek.

In 2022 stonden ze voor het eerst op de Nederlandse festivalweides. Toen was het de eer aan Down The Rabbit Hole om ze een podium te bieden. Afgelopen zomer zouden ze op Lowlands staan, maar die show werd gecanceld. Uiteraard is de kans aanwezig dat het trio deze show nog gaan inhalen komende zomer.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2025

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 13-15 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel