Upclose sluit eerste indooreditie grandioos af met Four Tet op Amsterdam Dance Event 2024

Four Tet @ Upclose ADE 2024. Photo credit: Elske Nissen.

Tijdens Upclose mag Four Tet op de vroege vrijdagavond zijn muzikale verhaal vertellen in een concertsetting in de Gashouder, dat tijdens Amsterdam Dance Event dé thuisbasis is van Awakenings. Het is de enige show in Nederland in 2024 van de Britse producer, maar dat maakt hij ruimschoots goed met een 4,5 uur durende set.

Afgelopen mei zag de allereerste editie van Upclose het levenslicht: een intiem festival met focus op de meer progressieve, niche-kant van techno. Het nieuwste concept van Awakenings werd onmiddellijk goed ontvangen en kon daarom ook niet ontbreken op Amsterdam Dance Event 2024. Twee vroege avonden – op woensdag en vrijdag – is de Gashouder dé plek voor de allereerste indoorvariant van het nieuwe festival. Op dag 1 van Upclose ADE presenteerde Marlon Hoffstadt voor het eerst zijn Daddycation-concept. Op dag 2 betreedt Four Tet het podium.

Four Tet @ Upclose ADE 2024. Photo credit: Elske Nissen.

Een 4,5 uur durende achtbaanrit

Op muzikaal vlak gaat het in de carrière van Four Tet alle kanten op. Zo begon Kieran Hebden, zoals hij in het dagelijks leven heet, ooit in een postrock band voordat hij solo zijn geluk ging beproeven. In de jaren die volgden, produceerde hij albums van Omar Souleyman en Sunburned Hand of The Man, werkte hij samen aan improvisatiestukken met Burial en Thom Yorke en maakte hij tal van remixes voor The xx, Aphex Twin, Bicep en vele anderen. Afgelopen jaren stond hij meer dan ooit in de schijnwerpers door het podium te betreden samen met Fred Again.. en Skrillex, met wie hij ook Coachella 2023 afsloot.

In de Gashouder staat Four Tet weer solo achter de draaitafels, waarbij hij ruim de tijd heeft om zijn set op te bouwen, zodat bezoekers de boel af kunnen breken. Minutieus en geconcentreerd gaat hij te werk en verzorgt een 4,5 uur durende achtbaanrit langs een breed spectrum van minimalistische en atmosferische tot groovy en stampende beats. Het ene moment krijg je door steeds herhalende stuwende geluiden bijna het gevoel dat de gehele Gashouder op het punt van opstijgen staat, het andere moment lijk je vast te zitten in een loop van opbouwende ritmes zonder ooit een climax te bereiken.

Four Tet @ Upclose ADE 2024

Onberispelijk geluid en visueel spektakel

Het onberispelijke geluid en visuele spektakel in de venue blijken tijdens het optreden net zo zwaar te tellen als de muziek zelf. Overal waar je in de ronde loods ook gaat staan, nergens is een echo of reflectie te ontdekken. Nu staat Awakenings er ook wel om bekend dat hun geluid ongeëvenaard is op al hun evenementen, dankzij het D&B Audiotechnik soundsystem.

En terwijl je staat te dansen, kun je niet anders dan je hoofd in je nek gooien om de continue dynamische lichtshow te bekijken. Dit jaar was het koepeldak van de Gashouder voorzien van 2,5 km (!) LED-strips met de beroemde bewegende spiegel als middelpunt. Alsof je rondzweeft in de sterrenhemel met de volle maan als absosluut centrum. En als klap op de letterlijke vuurpijl, worden we tijdens Upclose – net als bij andere Awakenings evenementen – getrakteerd op vuurwerk. Euforie compleet.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 16-20 oktober 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.