Welke artiesten gaan het maken in 2012?

Michael Kiwanuka

Aan het eind van elk jaar maakt de BBC hun “Sound of” lijst bekend, waarin ze de meest belovende artiesten voor het volgend jaar op een rijtje zetten. Vorig jaar was er o.a. een vermelding voor James Blake, Jamie Woon en The Vaccines.

De lijst is door 180 deskundigen en muziekjournalisten samengesteld en wordt dit jaar voor de de tiende keer op rij gekozen. De vereisten: op 13 november 2011 mochten de genomineerden nog geen top 20 single hebben gehad in de Britse hitlijsten of bekend zijn bij het grote publiek.

De deze week verschenen lijst van de “kenners” ziet er in willekeurige volgorde als volgt uit:

Skrillex
De 23- jarige dubstep producer uit LA stond dit jaar nog op Lowlands alweer hij de tent bijna letterlijk op zijn kop zette. Hij maakte al remixen voor o.a. Lady Gaga en The Black Eyed Peas. Skrillex staat nog steeds op de Pinkpop geruchtenlijst.

A$AP Rocky
A$AP Rocky is een 23 jarige rapper uit Harlem die is beinvloed door Bone Thugs-n Harmony, DMX en de Wu-Tang Clan en staat bekend om zijn oldskool sound uit de jaren 90.

Azealia Banks
Ook uit Harlem, 20 jaar oud. Haar eerste single 212 is ontstaan uit een samenwerking met Lazy Jay. Klinkt die disturbed uithaal niet als Kelis?

Dot Rottem
Wederom een rapper, maar nu uit Londen. Hij was in april van dit jaar al “band of the day” op de website van The Guardian.

Dry The River
Omschrijving volgens 3voor12: Folkrock met power. Fleet Foxes meets The National. Mooie akoestische liedjes met viool en een rauw versterkt randje.

Stooshe
Stooshe is een driekoppige damesformatie en wordt ook wel het Salt ’n Peppa van 2012 genoemd. Of we daar nou zo blij mee moeten zijn?

Lianne La Havas
Middels Lianne La Havas is er ook ruimte voor semtimentele liedjes. De 22 jarige zangeres uit Londen werkte voor onderstaande single samen met Willy Mason.

Flux Pavilion
Deze dubstepmachine uit Engeland is eigenaar van het platenlabel Circus Records. In 2011 bereikte hij het grote publiek met o.a. zijn track Bass Canon.

Frank Ocean
Deze Amerikaanse rapper en singer-songwriter uit Amerika is tevens onderdeel van OFWGKTA. Hij heeft ook songs voor Beyonce en John Legend geschreven maar gaat nu zelf doorbreken.

Friends
Vijf vrienden uit Brooklyn maken muziek die ze zelf omschrijven als “weird pop.”

Jamie N Commons
Deze 22 jaar jonge man met een door sigaretten en whiskey gevormde stem maakt songs die zomaar van Johnny Cash of Nike Cave hadden kunnen zijn.

Michael Kiwanuka
Zou je hem al kennen. Dat kan, deze Britse soul muzikant reisde mee met Adele’s Live 2011 tour.

“Like a lazy autumn Sunday afternoon Kiwanuka’s music is full of laid back, effortless beauty and deserves to be cherished.”

Niki And The Dove
Weer kwaliteit uit Zweden in de lijn van The Knife, Fever Ray en Royksopp.

Ren Harvieu
Heel veel talent en een geweldige stem. Hier gaan we nog veel van horen, Ren Harvieu zal in de voetsporen gaan treden van o.a. Duffy en Adele.

Spector
Lekker hoor, deze Londense band doet denken aan The Killers en de Kaiser Chiefs, maar hebben zeker hun eigen sound.

De BBC gaat de top 5 bekend maken van 3 januari t/m 7 januari. Iedere dag eentje, tot de nummer 1 bekend is. In 2011 won Jessie J, in 2010 Ellie Golding, 2009 Little Boots en in 2008 vinden we Adele terug. Bekijk het archief BBC’s Sound of .. op hun website.