Festivalrapport: Welcome To The Village 2018 is ondanks geluidsproblemen het gezelligste festivaldorp van Nederland

Welcome to the village 2018_wttv_sfeer
Foto: Danny Korporaal / Festileaks

Afgelopen weekend vond de zesde editie van Welcome To The Village plaats. De afgelopen jaren groeide het uit tot een eigenzinnig festival met een aanbod dat veel verder gaat dan alleen muziek. Zo besteedt het Friese festival ook veel aandacht aan kunst, theater, literatuur en duurzaamheid. De totaalbeleving stond ook dit jaar centraal met het prachtige natuurgebied De Groene Ster als decor.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Welcome To The Village 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 6,8

Welcome to the village 2018_wttv_Warhaus
Foto: Danny Korporaal / Festileaks

Meer dan 70 acts van uiteenlopende genres stonden verdeeld over de verschillende podia. Het programma van Welcome To The Village is niet alleen een mix van allerlei muziekstijlen, maar ook de nationaliteiten van artiesten lopen flink uiteen. Spanje, Amerika, Zweden, Israël, Niger; de landen waren allemaal vertegenwoordigd in Leeuwarden. Verder waren er opvallend veel vrouwen in de line-up terug te vinden, wat voor de organisatie erg belangrijk is. Niet voor niets dat de bekende DJ Joost van Bellen het festivalweekend afsloot met een met een speciale set waarin alleen muziek gemaakt door vrouwen terugkwam.

Voor veel mensen die we spraken was de line-up niet doorslaggevend. Zo vond ook Tom uit Utrecht die al een aantal jaar naar het festival komt: “We zien veel muziek die we vooraf niet kennen, maar waar we bijna altijd positief door worden verrast. Echt heel leuk!”

Randprogrammering: 6,9

Photo: Danny Korporaal / Festileaks

Welcome To The Village had ook dit jaar een ruim aanbod aan niet-muzikale activiteiten. Zo was een deel van het festivalterrein vrijgemaakt voor DORP, een innovatief programma waar gekeken wordt naar duurzaamheid op festivals. Daarnaast was er beeldende kunst, werden er gedichten voorgelezen en was er een debat over – jawel – frituur. Misschien wel het meest uit het oog springende stukje randprogramma was The Performance Bar, het theatrale project dat in samenwerking met het Rotterdamse undergroundpodium WORM het hele weekend in allerlei gedaantes terugkwam. Ook Joeri (22) heeft een show bijgewoond: “Het was zó weird. Die bar eindigde in een groep van alleen maar naakte mensen. Ik wist niet wat ik meemaakte. Heb echt de avond van mijn leven gehad daar!”

Sfeer: 8,4

Welcome To The Village 2018
Photo: Danny Korporaal / Festileaks

Op het eerste gezicht komen alle maatschappelijke en duurzame projecten wellicht over als vrij serieus, maar niets blijkt minder waar. De sfeer is uitermate ongedwongen en zeer relaxt. Mede door het kleinschalige karakter en het in verhouding ruim opgezette terrein voelt het geen moment druk aan. De gedachte achter de festivalnaam is dan ook direct duidelijk. De dorpse aard wordt versterkt door de vele samenwerking met regionale partners. Of dat nou is met podiumleveranciers uit de buurt, lokale cateraars of mensen in de regionale dagbesteding die bijdragen aan de vormgeving. Recreatiegebied De Groene Ster was weer even het gezelligste dorp van Nederland. Bouwe (40) vindt dat het festival vooral zo door moet gaan: “Het is echt leuk dat het festival zo modern, vooruitstrevend en experimenteel is. En het is zo sfeervol doordat het zo relatief klein gebleven is.”

Locatie: 8,5

Welcome to the village 2018_wttv_locatie
Photo: Danny Korporaal / Festileaks

Het prachtige natuurgebied De Groene Ster is een absolute meerwaarde voor de totaalbeleving van Welcome To The Village. Door het mooie weer kozen veel bezoekers voor een duik in het meer, waar ook de rest van de dag van spelende kinderen te zien waren.

Toch was het helaas niet alleen maar hosanna wat betreft de locatie. Het festival begon namelijk met een valse start door gesteggel met de gemeente over het geluidsvolume. Ook de dagen daarna was de organisatie genoodzaakt het nachtprogramma aan te passen, wat inhield dat het geluidsniveau na 01.00 uur naar 80dB ging. Een domper voor veel festivalbezoekers, maar een bezoeker uit de regio blijft positief: “Ik hoop dat het festival nog lang op deze locatie door kan gaan en zich niet laat kisten door al dat gedoe met de gemeente.”

Eten & drinken: 7,4

Photo: Danny Korporaal / Festileaks

De meest uiteenlopende foodtrucks zagen we over het hele festival terug. Hamburgers, pizza’s, wafels en Indonesische maaltijden is slechts een greep uit het aanbod. Uiteraard betrof het ook hier voornamelijk duurzame en biologische opties. Dat een snelle en simpele maaltijd er niet bij zat pakte voor Ronald (41) verrassend goed uit: “Ik was eigenlijk op zoek naar een patatje mayo, maar omdat ik die niet kon vinden heb ik maar een krekelburger genomen. Best lekker!” Ondanks het ruime aanbod werd het geduld van de bezoekers op de proef gesteld. Wachtrijen waren al gauw geboren door de kleinschalige foodtrucks.

Op het bekersysteem, waarbij je voor €1,- een harde plastic beker moest kopen, werd wisselend gereageerd. Dat het terrein niet met plastic bekertjes bezaaid lag was een grote plus. Maar dat de beker vervolgens alleen teruggenomen werd bij het bestellen van een nieuw drankje, viel niet bij iedereen in goede aarde. Stijn (28) is er vrij duidelijk over: “Het nieuwe bekersysteem sloeg nergens op. Het biedt geen compensatie.”

Logistiek: 7,3

Photo: Danny Korporaal / Festileaks

Waar voorheen moest worden uitgeweken naar campings in de regio, had de organisatie dit jaar voor het eerst de camping in eigen beheer. Ideaal, want de tentjes stonden daardoor lekker dichtbij het festivalterrein. Deze camping bood echter geen plaats aan campers en caravans. Hiervoor kon je terecht op camping De Kleine Wielen.

Ook op het onderdeel logistiek had de organisatie voor de duurzame bezoekers wat leuks te bieden. Zo betaalden bestuurders van een hybride wagen de helft van de parkeerkosten en elektrische auto’s mochten zelfs gratis parkeren. Noord-Hollander Stefan (31) heeft zich echter verbaast over de parkeermogelijkheden: “Zonder ook maar één bord en zonder te betalen zijn wij op de parkeerplaats beland. Best opmerkelijk toch?”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.