Welcome To The Village 2018 geteisterd door geluidsoverlast

Welcome to the village 2017_WTTV
Foto: Ruben van Vliet

Afgelopen donderdagnacht beleefden de feestbeesten op Welcome To The Village 2018 een flinke tegenvaller: het festival werd abrupt stilgelegd wegens geluidsoverlast. De rest van het weekend is het nachtprogramma daarom aangepast. 

Na twee waarschuwingen dreigde de gemeente met een boete en zag de organisatie van het festival geen andere optie dan het feest stil te leggen. De organisatie liet weten dat “ze er even niks van snappen”. Zelfs zonder muziek zou het geluid van het publiek namelijk de geluidsnormen al overschrijden.

De klacht heeft echter te maken met het verschil tussen de toegestane dag- en nachtniveaus. Op donderdag en zondag moet vanaf 23:00 het volume omlaag, op vrijdag en zaterdag vanaf 1:00 ’s nachts. Donderdagavond gebeurde dit niet bij Welcome To The Village.

Na overleg met de gemeente en experts heeft de organisatie van Welcome To The Village besloten het nachtprogramma lichtelijk aan te passen. Overdag blijft het programma onveranderd. Op vrijdagnacht ging het volume vanaf 1:00 omlaag en was het programma iets uitgedund. Welke oplossing er voor zaterdag en zondag is bedacht, laat de organisatie later nog weten.

Op sociale media werd er voornamelijk verrast gereageerd op de klachten. Enkele omwonenden van het festival lieten weten zelf weinig last te hebben van geluidsoverlast:

Welcome To The Village 2018

Foto: Welcome to The Village

Het Friese festival Welcome To The Village vindt dit weekend plaats van 19 tot en met 22 juli. Locatie van het spektakel is ook komend jaar recreatiegebied de Groene Ster, net buiten Leeuwarden. Dit ondanks eerdere berichten over een mogelijke verhuizing. Je kunt het hele weekend genieten van optredens van onder andere Mark Lanegan, Warhaus en JOHAN. Sfeerproevers en live-updates van het festival volg je dit weekend via de Facebook Story van Festileaks. Meer informatie over het festival vind je bovendien op de officiële website.