Advertisement

Het Festival CV van Balthazar: ‘In Zuid-Afrika zijn we weleens letterlijk van het podium gerold’

Vol enthousiasme werd Balthazar begroet, toen de band het podium betrad: DTRH heeft er zin in. Tijdens setopener ‘Blood Like Wine’ werden dan ook vele bekers omhoog gehouden bij het luidkeels meezingen van ‘Raise your glass to the nighttime and the ways…’. Tijdens het optreden ging gespetter langzaam over in regen. Het overgrote deel van het publiek trok zich daar echter weinig van aan, sterker nog: het zorgde alleen maar voor meer pret! Er werd gedanst, er werd gesprongen; sommigen in een poncho, anderen onder een zeil. De echte die-hards dansten erop los totdat ze helemaal doorweekt waren. Een magisch uurtje bij de Hotot.
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De Belgische band Balthazar gaf onlangs een van de beste optredens op Rock Werchter. De groep bracht eerder dit jaar hun vierde langspeler Fever uit. Vlak voor het optreden van Balthazar op Down The Rabbit Hole spraken wij met zanger en gitarist Maarten Devoldere.

Wie is Maarten Devoldere?

  • Geboren in 1988 in Kortrijk, België
  • Is sinds 2004 zanger en gitarist van Balthazar. Maarten bracht in 2016 en 2017 soloalbums uit met Warhaus
  • Bekend van grote hits als ‘Bunker’, ‘Decency’ en ‘Blood Like Wine’
  • Speelt in de zomer van 2019 op allerlei Europese festivals als Rock Werchter, Down The Rabbit Hole en Rock en Seine
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Ervaringen

”Als tiener ging ik vaak naar Dranouter toe. Dat festival vindt plaats bij mij in de omgeving en was oorspronkelijk een folkfestival. Dat klinkt misschien niet zo sexy, maar ik heb er veel mooie shows mogen aanschouwen. Als kind heb ik er bijvoorbeeld shows van Lou Reed en Nick Cave & The Bad Seeds kunnen zien. Vroeger kon je daar ook gewoon nog over de hekken klimmen, en dan had je een gratis festival. Dat was altijd erg spannend. Ondertussen hebben we er al een aantal keer gespeeld, ook met Warhaus.”

”Het meest gênante wat ik ooit op een festival meegemaakt heb, was tijdens een show van Balthazar. We speelden toen met een aantal andere Belgische bands op het Oppikoppi festival in Zuid-Afrika. Tijdens onze show zakte het podium aan een kant in elkaar. Dat moet er voor de festivalgangers vrij belachelijk uitgezien hebben. Hoe wij als het ware van het podium afrolden.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Paklijst

”Ik probeer altijd om zo min mogelijk mee te nemen naar een festival. We hebben echter een zomer gehad dat we veel op festivals in Zuid-Frankrijk speelden, die aan het water liggen. Voor het optreden gingen we dan zwemmen en sprongen we van de rotsen in het water. Die zomer hadden we altijd een opblaas krokodil mee, die is echt onmisbaar voor mij wanneer we op zomerfestivals spelen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Kilometers Maken

”De grootste afstand die wij afgelegd hebben voor een festival is denk ik Japan. Daar hebben een aantal jaar geleden op een Belgisch bierfestival gespeeld met een aantal andere Belgische artiesten. Dat festival was er eigenlijk om het Belgische bier in Japan te promoten, want ja; die zijn natuurlijk veel lekkerder dan al die Nederlandse bieren! Dat deden ze daar in de vorm van een festival, waarbij ze allerlei Belgische bands vroegen om te komen spelen. Dat was een mooie combinatie tussen de muzikale en de biercultuur van België.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Dilemma’s

Bier of wijn?

“Dan ga ik toch voor bier en dan met een voorkeur voor pilseners. Maar als ik toch lekker bezig ben ga ik voor een Duvel!”

Indoor stage of outdoor stage?

“Ik heb vooral een voorkeur voor een donkere omgeving. Wanneer het licht is vind ik het toch een stuk moeilijker, dus ik zou altijd gaan voor een plek in het donker. Aan de andere kant; vorige week speelden we op het hoofdpodium van Rock Werchter. In de stralende zon en volledig in het licht, als je dan een goede show neer kan zetten is dat weer heel erg rewarding.”

Een schone wc met een lange wachtrij of een vieze Dixie zonder wachtrij?

“Een vieze Dixi, anytime! Weet je, een vieze Dixi hoort er gewoon bij. Ik zou nog seks kunnen hebben in een gore Dixi met stront aan de muur. Het maakt mij weinig uit, het hoort erbij wanneer je een festival bezoekt.”

DTRH 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Bucketlist

”Dan zou ik voor een Amerikaans festival gaan denk ik, Lollapalooza spreekt me erg aan! Zowel de Noord-Amerikaanse als Zuid-Amerikaanse variant. In Europa hebben we al zoveel festivals gedaan en in Amerika nog een stuk minder. We zijn eerder dit jaar in Mexico geweest voor promo, en hebben daarna een paar shows in de Verenigde Staten gedaan. De cultuur daar sprak me zo aan dat ik er graag meer van wil zien. Een nieuwe trip naar Amerika met Balthazar staat dus zeker op mijn lijstje!”

https://www.youtube.com/watch?v=HM-uGpFkNpA
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Act 2019

”Ik heb Rosalía dit jaar gezien en dat was echt supergoed. Haar muziek vond ik al erg goed, maar live was het ook heel vet! Ik heb ook ergens een stuk van Mac DeMarco mee kunnen pikken. Wanneer hij in vorm is zet ‘ie echt een show neer. Verder ga ik dit weekend op Down The Rabbit Hole ook Thom Yorke checken. Ik vind zijn nieuwe plaat, Anima, heel sterk en ben benieuwd naar dat optreden. Dit jaar was ik ook op een festival in Italië, waar ik een show van The Cure zag. Ik heb niet zoveel met geschminkte bands en had ook nu niet zulke hoge verwachtingen, maar wat was dat een goed optreden.

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Backstage Story’s

”Eigenlijk worden we, zeker bij Europese festivals, altijd erg verwend. Vorige week op Rock Werchter was de backstage bijvoorbeeld heel erg goed geregeld. Maar als ik er een moet kiezen, zou dat Beauregard zijn. We hebben daar al een paar keer gespeeld en spelen daar dit jaar weer. Die backstage ademt echt die Zuid-Franse sfeer en er is altijd heel lekker eten. Bovendien hebben ze masseurs in dienst voor de artiesten die er spelen, dat is natuurlijk ook een groot pluspunt!”

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam