Sfeerimpressie: we gingen 3 dagen lang tot het gaatje op DGTL ADE 2023

Foto door Thomas Heijligers / Festileaks

‘Tot het gaatje gaan’ is meer regel dan uitzondering tijdens Amsterdam Dance Event 2023. Ontbijtsessies, grootse evenementen, afterparties; als je wil kun je klokje rond uit je dak gaan. Wij besloten van vrijdag tot en met zondag een marathonsessie te houden op één locatie, namelijk op DGTL in de industriële NDSM-loods.

Eén locatie, één organisatie, zes events. Tijdens het Amsterdam Dance Event is de NDSM-loods vier dagen lang het domein van DGTL. Met grootse namen op de line-up zijn de diverse events zo goed als allemaal uitverkocht. Fris en fruitig verschenen we aan de start op de vroege vrijdagavond bij Röyksopp.

Vrijdag: Röyksopp

Het Noorse duo Röyksopp krijgt tijdens Amsterdam Dance Event 2023 hun eigen show op de tweede dag van DGTL: op vrijdag staan ze met een bijna twee uur durende show in de NDSM-Loods. Ze betreden – verkleed met o.a. maskers – om 19:40 het podium waar ze onder luid gejuich door het publiek worden verwelkomd. De zaal wordt vervolgens overladen met een keur aan hits en een overweldigende lichtshow, waarbij de opbouw in de set perfect is gekozen.

Tijdens de eerste helft wanen we ons in een fantasiewereld met dromerige beats en melodieuze vocalen dankzij tracks als ‘Impossible’ (feat. Alison Golfrapp), ‘Monument’ (feat Robyn) en ‘Oh, Lover’ (feat. Susanne Sundfør). Naarmate de setlist vordert, wordt Röyksopp’s uitnodiging om te dansen steeds dringender. Het tempo versnelt, er verschijnen dansers op het podium en de lasers worden intenser. De ultieme climax wordt bereikt met de setcloser én ultieme danshit ‘Do It Again’. Wanneer we de loods weer verlaten, is het enige wat nog kunnen zingen “I don’t wanna stop, I know I should”. Een perfecte start van de DGTL ADE-marathon.

Foto door Thomas Heijligers / Festileaks

Vrijdag: House of Folamour

Op vrijdagavond is het tijd voor DGTL’s House of Love by Folamour. Begin 2023 lanceert Folamour zijn nieuwe recordlabel ‘House of Love’ met de focus op producties waarbij een dromerige omgeving gecreëerd wordt. Bij Todd Terje komt de avond los met een geweldige disco-retrodansset die het gevarieerde publiek in beweging krijgt. Helaas kent het geluid wat opstartproblemen vanavond. Echter, naarmate de avond vordert, hoe beter het geluid wordt. Door een perfect muziekmix en lichtinstallatie die de hele zaal van het hoofdpodium doorkruist is het feest gelukkig wel meteen aan.

Wanneer Folamour het hoofdpodium betreedt, is duidelijk dat dit de voornaamste act is waar het publiek voor naar Amsterdam Noord trekt. De ene na de andere hit passeert de revue en de lichtinstallatie draait overuren. Resultaat: het publiek vult de koude zaal met danspasjes waardoor de temperatuur toeneemt. Tegelijkertijd speelt Nu Genea op het tweede podium een set die absoluut kan tippen aan die van Folamour. In een intieme sfeer zet de formatie een set neer die in het teken staat van Latin- en Discohits. Hoewel de tweede stage een knussere sfeer heeft en een betere geluidskwaliteit kent, is de aankleding wat minder bijzonder. Folamour en Nu Genea verzorgen allebei hoogtepunten bij de eigen nummers, waardoor de zalen in extase uitbarsten. Na de sets van Folamour en Nu Genea houden Jayda G, David Vunk, Gerd Janson en MLF het House of Love nog broeierig warm. Het contrast met het kille en regenachtige weer kon vanavond niet groter!

Zaterdag: We Still Believe

De ‘day’ editie op zaterdag van DGTL ADE staat in het teken van het We Still Believe-feest, gehost door The Blessed Madonna. Het valt onmiddellijk op hoe jong én eenzijdig het publiek lijkt te zijn in tegenstelling tot het idee achter het concept: “We Still Believe is een speeltuin waar gelijkheid centraal staat: elke ziel, lichaam en diva is welkom om deel uit te maken van onze familie. We geloven nog steeds dat we een inspiratiebron kunnen zijn voor een ruimdenkende, gelijkwaardige en inclusieve omgeving.” Maar hoewel diversiteit onder de feestvierders lijkt te ontbreken, is deze overduidelijk aanwezig in de line-up.

Zo zet de Australische, maar Berlijn-based dj Palms Trax – nota bene op zijn sokken – een eclectische set neer in Area 1, geflankeerd door een drietal dansers in glitterende kleding. Tegelijkertijd weet bambounou Area 2 binnen no time de dansvloer in vuur en vlam te zetten met zware en donkere techno. De hoogtepunten van het event worden echter verzorgd door de afsluiters van de avond. Terwijl The Blessed Madonna uit haar dak gaat op het hoofdpodium met een set vol opbeurende disco- en househits, staat de excentrieke Patrick Mason – zoals we van hem kunnen verwachten – helemaal uit zijn dak te gaan met excentrieke vogue-achtige dansmoves op snoeiharde technobeats.

Zaterdag: Dax J, Paula Temple, SPFDJ & many more

Zaterdagnacht, pieknacht. De zomerse deuntjes en luchtige discomuziek van We Still Believe overdag maken plaats voor een duistere Berlijnse technobunker. Hier geldt: hoe later op de avond, des te vunziger de beats. En het kan het publiek niet vunzig genoeg, dat blijkt. Zo draaien Helena Hauff en Héctor Oaks vroeg in de nacht een unieke b2b vinylset van subtielere, atmosferische industrial techno die grotendeels doodslaat in de zaal. Pas vanaf het moment dat Oaks de estafette-USB-stick doorgeeft aan Herrensauna-collega SPFDJ, is het hek van de dam. De zaal komt volledig tot leven op haar onvermoeibare stroom aan harde kelderplaten, waarbij ze genoeg ruimte overlaat voor wat speelse uitstapjes.

Publiek en muziek vormen wat dat betreft een mooi contrast: hoe grimmiger het gebeuk, hoe vrolijker en uitzinniger de beukers zelf. Wanneer zelfbenoemde ‘noisician’ Paula Temple in het laatste blokje de ene smerige sloopkogel na de andere de NDSM-loods in slingert, komen de aanwezige dansers oeh’s en aah’s tekort. ”Paohhhh!”’, klinkt het elke minuut om je heen, met zowat dezelfde intonatie als kersverse ouders die boven een van de eerste versgevulde poepluiers van hun baby hangen. Zelden was walging zo’n positieve emotie als op de zaterdagnacht van DGTL.

Zondag: Gou Talk

Na het stampen tot zondagochtend vroeg, komen we met zware en vermoeide benen aan bij het allerlaatste DGTL ADE 2023 event: Gou Talk with Peggy Gou. Dat Gou razend populair is, is al vroeg op de dag te merken aan de spreiding van het publiek: in Area 1 staat het al snel stampensvol. Iedereen lijkt zichzelf te willen verzekeren van een goede dansplek. Wie nog genoeg energie over heeft, kan die ruimschoots kwijt in Area 2. Genoeg ruimte om helemaal los te gaan op de dansvloer bij gevestigde acts als DJ Stingray 313 en Objekt.

Om het einde van de laatste avond te kunnen halen, moeten we vandaag toch wat zuiniger met onze krachten omgaan. Echter… we breken met onze goede voornemens zodra Carista het podium betreedt. De Nederlandse zweept het publiek binnen de kortste keren op met swingende beats en dito haardracht, terwijl ze dansend achter de decks staat. Area 1 ontploft al ruim voordat de headliner van de dag mag aantreden en wij dansen tot we er letterlijk bij neervallen.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.