Advertisement

Bruis Festival in Maastricht houdt na 17 jaar op te bestaan

Verdrietig nieuws uit het zuiden van het land. Het Bruis Festival is het volgende slachtoffer van de post-covid festivalcrisis, en houdt op te bestaan. Door gestegen kosten en gestopte subsidie ziet het festival geen manier meer om plaats te vinden. De laatste editie is komende augustus.

Bruis Festival stond jarenlang bekend als een zuidelijke parel aan het einde van het festivalseizoen. Lange tijd was het een gratis festival, waar je door de jaren heen toch grote namen als De Staat, White Lies, Oscar and the Wolf, Will And The People, Django Django, Echo & The Bunnymen en vele anderen kon zien.

Jarenlang werd het festival goed bezocht en er werd zelfs uitgebreid van een eendaags- naar een tweedaagsfestival. Maar covid kwam als een te grote klap. De reserves waren (mede ook door een slechtweer editie daarvoor) op en het festival werd volledig betaald. Dat pakte niet voordelig uit: bezoekers bleven weg. Het festival kon nog teren op subsidie van de gemeente Maastricht, maar die heeft besloten dit jaar de kraan dicht te draaien.

Geen subsidie

“Wij gunnen de stad Maastricht een gratis en multicultureel festival, niet alleen gericht op popmuziek maar juist ook op al die andere cultuurvormen. Helaas denkt het Maastrichts college daar blijkbaar anders over”, verzucht festivaldirecteur Wim Smeets bij L1 Nieuws.

De gemeente vindt dat er door de subsidie die de Muziekgieterij (het poppodium dat Bruis organiseert) er al genoeg wordt geïnvesteerd in popmuziek. Smeets baalt: “Een universiteitsstad als Maastricht, die actief bezig is met het aantrekken van jongeren zou zich veel meer moeten inzetten voor jongerencultuur.”

Bruis 2024 gaat nog door

Bruis 2024 wordt daarmee de laatste editie van het festival. Op 30 en 31 augustus en 1 september vindt die editie plaats. Op de line-up staan onder meer Sylvie Kreusch, J. Bernardt, Robin Kester en Marathon. Een ticket voor alle drie de dagen kost 77,50.