Alle Rock Werchter line-up posters sinds 1975

Photo: Jokko / Rock Werchter

In 2024 vindt de 48e editie van Rock Werchter plaats en dat betekent dat het ‘oeuvre’ inmiddels uit een gelijk aantal line-up posters bestaat. Omdat terugblikken net zo fijn is als vooruitzien, nemen we je mee langs alle affiches uit de festivalgeschiedenis.

Wil je wat van de magie uit het verleden herbeleven? Betreed onze festivaltijdmachine en check de Rock Werchter line-poster geschiedenis!

Rock Werchter line-up poster

1975

Voor de eerste editie van het toen nog genaamde Rock & Blues festival Werchter, gaan we bijna vijftig jaar terug. In totaal bezochten 650 mensen het evenement. De ex-bassist van Triggerfinger was er ook al bij: hij was namelijk roadie van Big Bill!

1976

Rock Werchter line-up poster

1977

1978

In 1978 staan er voor het eerst Amerikaanse artiesten op de line-up. Talking Heads wordt bijvoorbeeld al vroeg in het seizoen aangeboden en is op dat moment nog onbekend bij het grote publiek. Tegen de tijd dat ze op de Werchterse weide staan, is de single ‘Psycho Killer’ wereldwijd opgepikt en zingt iedereen mee.

1979

In 1979 staat Talking Heads opnieuw op de programmering van de Torhout en Werchter line-up poster. Rory Gallagher staat als eerste Ierse artiest op het festival.

Rock Werchter line-up poster

1980

1981

1982

Talking Heads staat in korte tijd voor de derde keer op een Werchter line-up poster. Daarnaast staat Tom Tom Club (opgericht door Tina Weymouth en Chris Frantz, repspectievelijk bassiste en drummer van Talking Heads) ook nog op het festival maar niet op de poster, waarbij twee bandleden dus twee shows na elkaar spelen.

Rock Werchter line-up poster

1983

1984

1985

De dagen dat R.E.M. en The Ramones nog geen headliners waren.. Bij deze editie in 1985 gaat het er bij The Ramones zo hard aan toe dat de drummer zijn middenhandsbeentje breekt.

Rock Werchter line-up poster

1986

1987

Wat opvalt is dat veel bands steeds terug blijven keren op het festival. Zo is het de tweede keer voor The Pretenders, de tweede keer voor Eurythmics en ook de tweede keer voor Peter Gabriel op de Vlaamse weide.

1988

1989

Pubilieksfavoriet Elvis Costello komt dit jaar alleen en pakt zonder band het hele publiek in. Een prima voorprogramma voor Joe Jackson en Lou Reed. Daarnaast is 1989 de eerste keer voor The Pixies en Nick Cave and the Bad Seeds.

Rock Werchter line-up poster

1990

De Rock Werchter line-up poster van 1990 laat een primeur zien. Het festival boekt dat jaar namelijk de eerste hiphop-act in haar geschiedenis. De La Soul scoren in 1989 een wereldwijde hit met ‘Me, Myself and I’ en touren in 1990 langs diverse Europese festivals.

1991

De vernieuwing in de programmering zet meteen door. Want na de succesvolle introductie van hiphop, besluit het festival nog meer te verbreden. Deee-Lite, vooral bekend van het nummer ‘Groove Is In The Heart uit 1990, staat in 1991 op grote festivals als Roskilde, Rock in Rio én Rock Werchter. Een bizarre wending op deze festivaldag: Iggy Pop vraagt plastic flessen naar het podium te gooien. Als Sting even later ‘Message In A Bottle’ speelt gaat het fout. De EHBO meldt meerdere neusbreuken en hersenschuddingen. Geen flesjes meer op het terrein dus.

1992

Pearl Jam staat voor het eerst op de poster, maar zegt af. Gelukkig staat Smashing Pumpkins klaar om de band te vervangen.

Rock Werchter line-up poster

1993

1994

Waar Rage Against the Machine op Pinkpop 1994 een kleine aardbeving ter grondslag brengt, doet Sepultura dat op Rock Torhout Werchter. Door het gebonk bij de show gaan er vele autoalarmen af.

1995

Na 21 jaar is het tijd voor een tweede podium. Hier spelen onder andere de legendes Jeff Buckley en The Cranberries.

Rock Werchter line-up poster

1996

In 1996 bereikt het festival voor het eerst de magische grens van 100.000 bezoekers. Niemand minder dan Skunk Anansie, Foo Fighters, David Bowie, Rage Against The Machine en Neil Young staan op de Torhout Werchter line-up poster.

1997

De poster van 1997 lijkt bijna te mooi om waar te zijn. De lucky bastards die voor deze editie een kaartje kochten, kunnen in één weekend genieten van optredens van niemand minder dan David Bowie, Daft Punk en Radiohead.

1998

Rock Werchter line-up poster

1999

De Rock Werchter line-up poster van 1999 verklapt onmiddellijk een grote verandering. Het dubbelfestival Rock Torhout Werchter is niet meer. Daar staat wel tegenover dat het festival nu officieel een driedaags evenement is geworden.

2000

Pearl Jam staat deze keer ook weer op de poster, maar zegt af na het drama op Roskilde. Gelukkig heeft het festival wel drie dagen aan een geweldige line-up in huis.

2001

Rock Werchter line-up poster

2002

2003

Rock Werchter gaat in 2003 van drie naar vier festivaldagen. Een grote stap voor het festival dat ooit met één festivaldag begon. In dit jaar staan er opvallend veel artiesten die ook twintig jaar later nog superrelevant zijn. Denk aan Underworld, Radiohead, Metallica, Queens of the Stone Age en Röyksopp.

2004

Deze poster is eigenlijk te goed om waar te zijn. Helaas moet David Bowie zijn derde passage op Rock Werchter afzeggen. De helden van 2manydjs vervangen deze wereldact en scoren punten bij het publiek door ‘Rebel Rebel’ te draaien in hun set.

Rock Werchter line-up poster

2005

2006

Depeche Mode staat na 21 jaar opnieuw op Rock Werchter.

2007

Voor een derde keer staat Pearl Jam op een Rock Werchter line-up poster, maar voor het eerst gaat het optreden écht door.

Rock Werchter line-up poster

2008

In 2008 heeft Editors de eer om het 1000e concert in de geschiedenis van Rock Werchter te spelen.

2009

In 2009 gebeurt er iets waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen: Oasis staat op Rock Werchter. Maar er zijn nog meer unieke boekingen, waaronder popidolen Lady Gaga en Katy Perry.

2010

De line-up van Rock Werchter 2010 doet de festivalnaam eer aan: het affiche schreeuwt stadionrock. De headliners zijn vier van de grootste rockacts van het moment, maar dat is nog lang niet alles. Wat dacht je van Editors, P!nk, Arcade Fire en The xx?

Rock Werchter line-up poster

2011

In tegenstelling tot de afgelopen jaren is de 37e editie van het festival pas net voor aanvang uitverkocht. The Chemical Brothers staan nu samen met R.E.M. in het lijstje van meeste passages op Rock Werchter, namelijk zeven keer.

2012

Met Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, The Cure en Editors heeft het festival vier stevige headliners te pakken. Dit is echter pas het topje van de ijsberg. De selectie aan artiesten is in de breedte zo sterk dat je er op je sloffen Europees Kampioen voetbal mee zou worden: Jack White, Florence and The Machine, Justice, Elbow, Mumford and Sons, The Vaccines, Skrillex, The xx, M83, Alabama Shakes, Snow Patrol, Kasabian, Miles Kane en meer….

2013

Rock Werchter is niet meer hetzelfde als de jaren ervoor. Dit jaar is de oude vertrouwde Pyramid Marquee omgetoverd tot Klub C, waar o.a. James Blake, Disclosure en Major Lazer staan geprogrammeerd. Wel gaan ze nog steeds door met het programmeren van de grootste relevante namen van dit jaar. Denk aan Bloc Party, Kings of Leon, Green Day en The National.

Rock Werchter line-up poster

2014

De Rock Werchter 2014 line-up poster telt in vier prachtige rockheadliners: Pearl Jam, Arctic Monkeys, Metallica en Kings of Leon. Een populair onderdeel van het festival is echter niet terug te lezen op de affiche: op de derde festivaldag spelen zowel Nederland als België een kwartfinale-wedstrijd voor het WK voetbal. Voor België loopt dit helaas niet zo goed af, maar voor Nederland wordt dit een zege na een verlenging en penalty’s tijdens het optreden van Pearl Jam. Tijdens ‘Alive’ komt het (vooral Nederlandse) publiek terug van The North West Walls om dit bij het hoofdpodium te vieren.

2015

Rock Werchter 2015 is de editie van de afzeggingen; Foo Fighters, maar ook Ben Howard, Jessie J, Sam Smith, BADBADNOTGOOD en JD McPherson moeten allemaal hun optreden cancelen. Zo komen Balthazar, Faith No More, Circa Waves en The Tallest Man On Earth allemaal naar Werchter als vervangende acts.

2016

Rock Werchter miste in het verleden wel eens grote namen omdat deze op een dagfestival als TW Classic of Werchter Boutique werden gezet. Zo staat Bruce Springsteen in 2009 en 2012 wel op Pinkpop maar staat hij in België niet op Rock Werchter. In 2016 is het anders en delen beide festivals niemand minder dan Paul McCartney.

Rock Werchter line-up poster

2017

Een aantal weken voor de dood van zanger Chester Bennington staat Linkin Park nog op de Werchterse weide. Liefhebbers van gitaren komen die dag volledig aan hun trekken met onder andere Blink-182 en co-headliner System Of A Down. Ook speelt Radiohead na bijna tien jaar weer een op het Belgische festival en maakt Foo Fighters hun annulering van 2015 goed.

2018

Een affiche om je vingers bij af te likken. Pearl Jam en Gorillaz die een geweldige show op het hoofdpodium neerzetten en David Byrne, Anderson .Paak en Nine Inch Nails die de Barn op z’n kop zetten.

2019

De editie van 2019 krijgt veel kritiek te verduren omdat de gehele donderdag in het teken staat van P!nk. In eerste instantie staan er bijna alleen maar meetourende artiesten op het programma. Uiteindelijk voegt Rock Werchter nog artiesten als Richard Ashcroft en Elbow aan het affiche toe. Daar tegenover staat dan weer wel de terugkeer van TOOL die hun eerste show in België spelen in dertien jaar tijd.

Rock Werchter line-up poster

2022

Twenty One Pilots brengt hun show, letterlijk, naar nieuwe hoogtes. Frontman Tyler Joseph klimt meer dan 20 meter ongezekerd met de microfoon nog in z’n handen naar de top van het hoofdpodium.

2023

De terugkeer van Stromae op het hoofdpodium van Rock Werchter gaat niet door. De zanger worstelt met zijn mentale gezondheid en wordt vervangen door Mumford and Sons. Red Hot Chili Peppers speelt voor het tweede jaar op rij op het festival en ook Muse en Arctic Monkeys keren relatief snel terug als afsluiters naar de Werchterse weide.

2024

Nog eventjes wachten en Rock Werchter 2024 gaat weer van start. Opvallend is dat alle headliners zijn doorgegroeid naar deze positie op het festival. Lenny Kravitz stond in 1990 nog niet bij de grootste namen, Måneskin was in 2022 de derde naam op de mainstage, Dua Lipa speelde in 2017 in KlubC en Foo Fighters speelden in 1996 nog voor Therapy? en David Bowie op de mainstage.

Verder mijmeren?

Na zoveel edities is er een overvloed aan hoogtepunten en herinneringen. Wij hebben daarom 32 onvergetelijke momenten voor je op een rij gezet, voordat de volgende editie dan eindelijk kan gaan plaatsvinden. Wat dacht je van Damon Albarn die tijdens de show van Gorillaz het nummer ‘Kids With Guns’ omdoopt tot ‘Eden Hazard’ in 2018? Of Flea, bassist van Red Hot Chili Peppers, naakt op het podium in 1996? Duik met ons mee in bijna 50 jaar Rock Werchter-geschiedenis!

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2019

Locatie
België
Werchter, België
Datum 27-30 juni 2019
Tickets Niet meer beschikbaar.