AIR play Moon Safari: grandioos op Bilbao BBK, maar gaat het ook werken op Lowlands?

Photo: David Recio

Magnifique was het, afgelopen maart in Paradiso. Daar voerde AIR 25 jaar na de release van Moon Safari het album integraal op. Dat men erop zat te wachten was overduidelijk, want de ticketverkoop was een waar slachtveld. Met gemak hadden ze het podium een aantal keren kunnen uitverkopen. Gelukkig volgt er voor de ongelukkigen een herkansing, met festivalshows op onder meer Lowlands en – afgelopen weekend – Bilbao BBK Live 2024. Hoe viel dat in de smaak?

AIR is een acroniem voor Amour, Imagination, Rêve. Oftewel; liefde, verbeelding en dromen. En dat is precies zoals Moon Safari klinkt; als de perfecte after soundtrack of focusplaat tijdens werk of studie. ‘Good music, chill music’, aldus de introductievideo op de website van de band. Het album is in zijn genre een klassieker van de bovenste plank. Een plaat die klopt van voor tot achter. En dan is een integrale uitvoering een van de mooiste cadeautjes die we dit jaar mogen uitpakken. Mits we dat respectvol doen.

Terwijl de zon ondergaat achter de prachtige Baskische heuvels, nemen Nicolas Bodin en Jean-Benoît Dunckel ons mee naar de maan. De setting is betoverend, evenals de opvoering en presentatie vanaf het intieme podium dat speciaal voor deze tour is ontworpen. Het grijpt de bezoekers vanaf het eerste moment bij de strot, waardoor het album in zijn geheel tot zijn recht komt. 

Photo: David Recio

Onvervalste aandacht

En dat is precies wat deze show nodig heeft, onvervalste aandacht van begin tot eind. Zoals dat vroeger normaal was, maar in de huidige prikkeltijd iets minder vanzelfsprekend is. Want hoewel elke Sexy Boy in de polder ‘Kelly Watch The Stars’ op waarde schat, gaat het hier om de som en niet slechts om de delen. Er daarom ligt er vooruitblikkend naar de Lowlands show ook een risico op de loer. 

Er staat ons namelijk nog een recente Lowlands discussie in het geheugen gegrift. Een over de balans in programmering, saamhorigheid, diversiteit en knaldrang. De aandachtspanne van de gemiddelde bezoeker leek de afgelopen editie korter dan ooit tevoren. En dat kan (net zoals bij M83 vorig jaar) verrekte onhandig uitpakken voor AIR; een groep die weliswaar in het elektronische spectrum valt, maar toch geen hapklare brok poldersafari is. 

Photo: David Recio

Hoogtepunt van het weekend

In Bilbao viel alles geweldig op zijn plek. Zeker nadat de enkele hitjeshunters na 15 minuten voldaan vertrokken (‘Sexy Boy’, ‘All I Need’ en ‘Kelly Watch The stars’ zijn dan afgetikt) en het verder overlieten aan de puristen op het veld en de buhne. Metaforisch kun je stellen dat je op safari ook niet huiswaarts keert nadat je alleen de olifanten hebt gezien, maar dat de beleving in het totale avontuur zit. Dat vereist geduld, focus en dedication – evenals een optreden van AIR. 

Dat optreden bevat niet alleen een integrale uitvoering van Moon Safari, maar daarna ook nog een rits bangers gecureerd uit andere albums, waaronder Venus, Don’t Be Light en Electronic Performers. We spraken tijdens het festival met verschillende bezoekers over het prachtige programma van BBK Bilbao, dat bol staat van grote namen. Toch waren velen het met ons eens; deze AIR show was misschien wel het absolute hoogtepunt van het weekend.  

Welnu, beste Lowlander. Waan jij je straks op een planeet die vooral gaat over feesten of bijkletsen? Dan is het misschien toch beter de show over te slaan en de plaat aan te slingeren tijdens de after bij je tent. Want daar is hij immers ongelofelijk goed geschikt voor. En het is ook nog eens uitermate respectvol naar degenen die de reis wel in zijn volledigheid willen voltooien. Deze mensen beloof ik vast; dit wordt er eentje to Remember

Bilbao BBK Live Logo

Bilbao BBK Live 2024

Locatie
Spanje
Bilbao, Spanje
Datum 11-13 juli 2024
Line-up
Arcade Fire
Massive Attack
Jungle
Tickets Niet meer beschikbaar.