Advertisement

Het kan niet gek genoeg: 10 hoogtepunten van Zwarte Cross 2024

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

Zwarte Cross 2024 zit er weer op. Het was weer vier dagen lang ogen en oren tekort komen op het festival in de Achterhoek. Wij zetten tien hoogtepunten op een rij.

Photo credit: Daan Jeurens

1. Podiumkunst

Bij aankomst op het festivalterrein stond je versteld van het gigantische nieuwe hoofdpodium. Het podium (4600 m2!) bestaat uit twee reuzenraden, een glijbaan, Globe of Death, aan weerszijden een publieksdeck en een rolstoeldeck. Ook waren er voor het eerst schermen geplaatst op het podium zodat je ook achteraan het veld de show nog goed mee kan krijgen. De nieuwe mainstage maakte het voor iedere artiest een stuk makkelijker om er een spektakel van te maken. Het podium bevatte namelijk ook maar liefst 300 lampen en 26 vlammenwerpers, waar menig artiest gretig gebruik van maakte.

2. Moddercross

Zoals het een echte Nederlandse zomer betaamt, komt het na een paar dagen zon met bakken uit de lucht vallen. Zo ook op Zwarte Cross. Maar waar dat op andere festivals nog al eens de sfeer kan bepalen, is dat in de Achterhoek absoluut niet het geval. Zweetten we op zaterdag nog onze klompen uit, wordt er op zondag even vrolijk in de plassen gestampt. De gemiddelde Zwarte Crosser is niet vies van een beetje (lees: veel) modder. En wanneer Acda en de Munnik tijdens de zoveelste wolkbreuk zingt dat het zonnestralen regent, voelt dat ook echt zo.

3. It’s magic!

Donderdagvond was er al een groot spektakel op de mainstage. De legendarische illusionist Hans Klok betrad het nieuwe hoofdpodium. Met een spectaculaire show tovert hij Armin van Buuren tevoorschijn, die gehuld in crosshirt en Achterhoekse vlag alle voetjes van de vloer krijgt. Het moge duidelijk zijn dat Hans Klok indruk maakte. Vrijdag was het tot tweemaal toe dringen voor de theatertent, waar zich een uur voor aanvang al een rij vormde om de illusionist te aanschouwen. Hans Klok kon zelfs rekenen op hoog bezoek: Zwarte Cross-boegbeeld Tante Rikie kwam ook een kijkje nemen.

4. Orgel Joke

Wie met een hoop knaldrang naar Zwarte Cross kwam kon vroeg op de eerste festivaldag zijn hartje al ophalen. Op de theaterweide ging het helemaal los bij Orgel Joke. Hoewel het voelt alsof ze inmiddels een vast gezicht is op het festival, was het pas de tweede keer dat de rockster in Lichtenvoorde stond. Er werd volop meegezongen en gedanst en er ontstond zelfs een heuse circle pit. Volgend jaar op het hoofdpodium, Joke?

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

5. Noaberschap

De sfeer op Zwarte Cross is fantastisch en dat lijkt alles te maken te hebben met het ‘noaberschap’: naar elkaar omkijken en voor elkaar klaarstaan. Of dat nou gaat om elkaar met helpende hand de glibberige modder doorhelpen of een dorstige buur van een biertje voorzien: crossers zijn er voor elkaar. Ook wanneer drie caravans vlam vatten komen festivalgangers in actie. Ze sleuren andere caravans en tenten weg en weten daarmee erger te voorkomen. Dat noaberschap is terecht iets om trots op te zijn.

Photo credit: Sabine Klaver / Festileaks

6. Levendenherdenking

Op de eerste dag om klokslag 20:00 uur is het luidruchtigste festival van Nederland één minuut stil. Onder het mom van “je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden” organiseert de Zwarte Cross samen met partner Amnesty International de Levendenherdenking. Ze vragen aandacht voor Toomaj Salehi, de Iraanse rapper die vastzit omdat hij via zijn muziek kritiek uitte op de Iraanse autoriteiten. Bezoekers worden opgeroepen om tijdens de minuut stilte te denken aan hem en aan hun dierbare levenden. De levendenherdenking wordt voorafgegaan door een bevlogen optreden van de gevluchte operazanger Awn Maarof. Na 50 seconden klinkt een daverend applaus en barst het feest extra dankbaar weer los. Leve de levenden!

7. Take me to church

De zondagochtend begon traditiegetrouw met de oecumenische kerkdienst in de Megatent. Awn Maarof zong opnieuw de sterren van de hemel, terwijl motoren al salto’s makend over hem heen vlogen. Medegrondlegger Gijs Jolink, die dit jaar afscheid neemt als organisator van het festival, sloot af met de woorden: “Weg met alle veuroordelen! Nem van teveuren nooit stelling in, moar leer iemand kennen met nieuwsgierige interesse. En dan zu’j zien dat er geen één groep is die niet deugt, moar dat ‘r in elk mens een Zwarte Crosser schuilt.” Amen!

Fotograaf: Daan Jeurens

8. Lang leve De Kast!

Gaycafé de Kast opende tien jaar geleden de deuren en is sindsdien een van de populairste plekken van de Zwarte Cross. Met glitterkannonen worden hier alle hokjes opgeblazen. Iedereen is welkom in de Kast, en niemand wil er meer uit. Dat zorgt voor rijen voor de deur en groot feest binnen, zeker nu de Kast haar tienjarig bestaan viert. Ter ere van het jubileum werd een speciale editie van het crossshirt ontworpen, met de slogan ‘gay doen is beter dan winnen’. Wij kijken alvast uit naar de komende tien jaar!

9. Overvliegende F16’s

Bökkers mocht op donderdag het hoofdpodium openen en de heren hadden een nogal opmerkerlijke ‘eis’ neergelegd bij de organisatie: er moesten F16’s over het podium vliegen tijdens het optreden. Wat echter niemand verwachtte, was dat de organisatie daadwerkelijk gehoor zou geven aan deze voorwaarde. En zo geschiedde.

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

10. Laat die stappenteller maar lopen

Verzuurde beentjes zijn tijdens elk festival een gegeven, maar Zwarte Cross spant met hun enorme terrein (160 hectare groot) wel de kroon. Er zijn namelijk maar liefst 36 podia te vinden. Van blues in the Bayou tot lachen, gieren, brullen in de Schaterbar, van beats in the Noaberhood tot bingo in de Wijsneus en van ronkende motoren in de Loco Arena tot afkoelen aan de Playa Exoticana: voor alles wat je kan bedenken is er wel een podium of area. En dan hebben we het nog maar over een fractie van alles wat Zwarte Cross te bieden heeft. Het enige minpunt aan dit enorme aanbod? The FOMO is real.

De volgende Zwarte Cross vindt plaats op 17, 18, 19 en 20 juli 2025. De kaartverkoop voor Harder!-leden start op 16 november 2024, de ‘wereldwijde kaartverkoop’, zoals de organisatie dit zelf altijd noemt, is op 23 november 2024.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Niet meer beschikbaar.