Orgel Joke zet Zwarte Cross 2022 op z’n kop

Orgel Joke zwarte cross 2022
Photo: Ian Geerts / Festileaks

Zelden is een festivaldag zo goed geopend als de zaterdag van Zwarte Cross 2022. Je moest er vroeg bij zijn, maar om 11 uur trad Orgel Joke aan in de Theaterweide voor een zinderende set. De levende legende zorgde voor een dampende dansvloer en een uitzinnig publiek.

De grote doorbraak van Joke Meijer (73) vond plaats tijdens de pandemie, dus de Zwarte Cross 2022 is het eerste grote festival waar de orgelsensatie optreedt. Meteen trekt de show een goedgevuld theater. De tribunes zitten vol en het publiek heeft er zin in. Joke begint aan een ware greatest hits-set vol publiekslievelingen. Van ‘Una paloma blanca’ tot ‘Jij bent de zon’ en zelfs Jody Bernal anthem ‘Que si que no’. De artieste geeft zelf aan deze laatste nog niet helemaal geoefend te hebben, maar daar hebben de aanwezige festivalgangers geen enkel probleem mee.

Oerend harde beats

Het ultieme hoogtepunt van de show is natuurlijk ‘Oerend hard’ van Normaal. Speciaal voor de Cross heeft Joke er een verrassingselement aan toegevoegd. Halverwege het nummer gooit ze er namelijk een hele heftige technobeat in. Het publiek ontploft, niemand zag dit aankomen. De temperatuur stijgt tot ver boven het kookpunt, en ineens is het theater een kolkende massa van bewegende lichamen. Waar de mensen aan het begin nog netjes op de banken zaten, staat nu de dansvloer helemaal vol.

Zwarte Cross 2022 Orgel Joke
Photo: Ian Geerts / Festileaks

De Cross krijgt er maar geen genoeg van. Uiteindelijk speelt Joke tot wel drie toegiften voor het hongerige publiek. Subtiel begeleid door de bigband die toevallig in het publiek zat doet ze nog één keer ‘Oerend hard’, en dan is het echt voorbij. Staande ovatie, vijf sterren.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Line-up
Kensington
Krezip
Dropkick Murphys
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.