Advertisement

Het tiende verjaardagsfeest van Electric Castle met Massive Attack, Sean Paul en betaalbaar bier zag er zo uit

Photo credits: Marius Vasile / Electric Castle

Electric Castle viert haar jubileum dit jaar en wij mochten erbij zijn! Van 17 juli tot en met 21 juli nam Electric Castle 2024 voor de tiende keer het barokke monument Bánffy Castle in het hart van het kleine boerendorpje Bonțida, Roemenië over. Extra groot feest, want het was een weekend vol hoogtepunten.

Dit jaar verwelkomt Electric Castle een van hun meest gevarieerde line-ups tot nu toe, met blockbuster metal artiesten, dansbare acts en R&B en afrobeat supersterren. De headliners van dit weekend zijn Massive Attack, Sean Paul, Bring Me the Horizon, Paolo Nutini en een rave-ready live set van Chase & Status. Ook Las Vegas rockers Palaye Royale en techno hard-hitter Nina Kraviz waren uitgenodigd op het verjaardagsfeest.

Photo credits: Cristina Vaj / Electric Castle

Electric Castle 2024 doet haar naam eer aan, want het festival wordt geprezen om zijn eclectische samenstelling. Het biedt 24 uur per dag een meeslepende ervaring met vooral optredens van live acts overdag en dj-sets in de nacht. Het is uitgegroeid tot een van Europa’s beste festivals en heeft meerdere jaren achter elkaar de award voor Best Medium Sized Festival gewonnen.

Al vrij snel wordt duidelijk waarom de awards terecht zijn, want niet alleen de locatie is iconisch, maar ook het eten en drinken is erg lekker en vooral ontzettend betaalbaar. Zo kost bijvoorbeeld een halve liter bier van het merk Birra Moretti maar 18 lei (omgerekend € 3,62). Dat zijn even wat andere prijzen dan we gewend zijn op Lowlands of Pinkpop waar je al gauw het dubbele betaalt.

Electric Castle 2024 - Sign - Bord letters - Regen - Quote 'Let's dance in the puddles'
Quotebord | Photo credit: Monique Biermans

Het regent pijpenstelen en last minute annuleringen

De organisatie heeft echter heel wat te verduren. De eerste paar dagen van het weekendfestival zijn heet en zonnig, maar ook Roemenië heeft te maken met extreme weersveranderingen. Op enkele momenten regent het pijpenstelen, vaak van korte duur maar wel extreem hevig. Dat mag de pret niet drukken, want menig bezoeker is goed voorbereid met regenlaarzen en jas. Ook speelt de organisatie hier met een knipoog op in door hun befaamde quotebord aan te passen op de actualiteit: ‘Let’s dance in the puddles’.

Quotebord | Photo credits: Adrian Varzaru / Electric Castle

Niet alleen het weer gooit op enige momenten roet in het eten, maar het lijkt dit weekend ook annuleringen te regenen. Eerder maakten Queens of the Stone Age en Royel Otis kenbaar niet naar Bonțida te kunnen komen. Gedurende het weekend kwamen daar ook nog de gecancelde optredens van Jayda G, Sleaford Mods, Wargasm, Kenya Grace, Sasha en Dov’è Liana bij. Door een wereldwijde IT-storing van Microsoft liggen hele luchthavens plat en daardoor worden vluchten gecanceld. Daarnaast kampen sommige artiesten met gezondheidsproblemen waardoor een acte de présence onmogelijk wordt. Echte vervangers blijken op korte termijn niet haalbaar, maar met wat schuiven in tijdschema weten ze de gaten toch op te vullen. Gelukkig weet het team van Electric Castle al het nieuws goed te communiceren in o.a. de app en op hun socialmediakanalen. Pluspunten!

Rema | Photo credit: Andrei Popa / Electric Castle

De dansbare donderdag: Rema en Kungs

REMA is de afrobeats ster uit Nigeria die het festivalveld op vrijdag mag opschudden, en dat doet hij uitstekend. Hij is een van de trendsetters achter het afrobeats genre dat momenteel wereldwijd een grote hit is. Zelfs het befaamde quotebord heeft de tekst veranderd naar Rema’s grootste hit: ‘Baby, calm down’, welke na instart van de beat luidkeels over de festivalweide galmt.

Daarna de kans aan Kungs om de mainstage op de donderdag knallend af te sluiten. Zijn set knalde absoluut, maar helaas moest hij het wel doen voor een vrijwel leeg veld. De lasers, lichtshow en het vuurwerk hebben er niet voor gezorgd dat de festivalbezoekers bleven. Immers staan in hetzelfde tijdslot namelijk ook niet de minste elektronische namen elders op het terrein geprogrammeerd met o.a. Bonobo, Apashe en Cosmjn.

Paolo Nutini | Photo credit: Andrei Popa / Electric Castle

Grillige gitaren op vrijdag: Paolo Nutini en Bring Me The Horizon

Op de vrijdag was er op het hoofdpodium van Electric Castle weinig elektronisch, maar vooral veel gitaren. Het avondprogramma wordt gevuld met Paolo Nutini die een ingetogen doch krachtige set neerzet die soortgelijk is aan zijn festivaloptreden op Best Kept Secret 2024. Wat een stem komt er uit die man!

Bring Me The Horizon | Photo credit: Fratele Alex / Electric Castle

Het momentum houdt vrijdag aan, met de komst van maar liefst vijf vrachtwagens vol apparatuur voor het concert van Bring Me the Horizon, een van de meest verwachte shows van het festival. De Britse band, een favoriet onder de bezoekers van Electric Castle 2024, zag het grootste aantal moshpits ooit geregistreerd op het festival. De band keerde voor de derde keer terug om het nieuwste album te presenteren en een van de beste rockoptredens van het jaar te geven.

Massive Attack | Photo credit: Madalin Margaritescu / Electric Castle

Acts met impact op de zaterdag: Massive Attack en Chase & Status

Het begin van de Massive Attack show is wellicht niet meteen de grootste gangmaker op zaterdag. Een filmpje met een traan en de tekst: “I failed” zijn te zien op het scherm van de main stage. Massive Attack zou Massive Attack niet zijn als de show niet vol zou zitten met politieke boodschappen. Dat is in Roemenië niet anders, en serieuze thema’s als de oorlog in Gaza en mentale gezondheid komen aan bod.

Ook de mannen van Chase & Status staan die avond op het programma, en kunnen maar moeilijk teleurstellen met een show voor lasers en decibellen van het hoogste kaliber. In combinatie met een hard visueel spektakel kan niemand zich meer inhouden; iedereen is klaar voor een klassiek drum & bass feestje op de zaterdagavond.

Terug naar de roots op zondag: Sean Paul en Subcarpați

De laatste restjes kan het Roemeense festivalpubliek eruit zweten bij Sean Paul. Het hele veld staat in startblokken: hoeveel hits kan deze man in een uur tijd op het publiek afvuren? Naast alle meezingers vuurt Sean Paul ook meerdere handdoekjes het publiek in, die gretig worden opgevangen door het enthousiaste publiek. “I’m never gonna leave Romania again!” roept de hitmachine, en wij kunnen hem niet anders dan gelijk geven. De ‘Temperature’ loopt hoog op in Bonțida.

Terug naar de roots met de Roemeens folklore band Subcarpați, een mooie manier om festival op het hoofdpodium mee af te sluiten voor iedereen die op maandag naar kantoor moet en nog enigszins op tijd thuis wilt zijn. Maar wie geen verplichtingen heeft en nog even door wil feesten, kan zijn vingers aflikken bij het nachtprogramma. Dat gaat ‘rustig’ door tot tien uur ‘s ochtends.

Photo credit: Marius Vasile / Electric Castle

Letterlijke hoogtepunten: bungeejumpen, luchtballon en reuzenrad

Een weekend vol met muzikale hoogtepunten, maar wat het helemaal speciaal maakt, zijn de letterlijke hoogtepunten die je een pure adrenalinekick geven. Het is namelijk mogelijk om een rondje mee te gaan in het reuzenrad en je kunt kans maken op een korte ballonvaart van 5 minuten (weliswaar bij aanschaf van een pakje sigaretten) die je naar een hoogte brengt van 35(!) meter. Voor de echte daredevils is er ook nog de kans om een sprong te wagen en te bungeejumpen op de EC Village, de camping van Electric Castle 2024.

Photo credit: Adrian Varzaru / Electric Castle

Electric Castle 2025: Super early birds

Nu is je kans om in 2025 spotgoedkoop op Electric Castle te zijn. Het festival vind dan traditiegetrouw in juli plaats. Een heel weekend kost je met deze super early bird aanbieding maar € 89,- (originele prijs: € 249,-) voor 5(!) festivaldagen. Een camping pass is ook tegen gereduceerd tarief aan te schaffen, met maar liefst 50 procent korting. Let op: deze actie is van korte duur dus slag je slag!