Paolo Nutini op Best Kept Secret 2024: een prachtig optreden voor wie het kan verteren

Paolo Nutini
Paolo Nutini, @Kamiel Scholten Fotografie

Met hits uit meerdere decennia, een naam die je moeder ook nog wel onthoudt én de nodige indie credibility is Paolo Nutini de ideale headliner voor de zaterdag van Best Kept Secret 2024, zou je zeggen. Maar Paolo zelf is niet geïnteresseerd in crowdpleasing. En dus wordt zijn optreden in de Beekse Bergen een show met twee gezichten: vooraan pinkt menig fan een traantje weg, terwijl verderop de mensen er vrolijk doorheen praten.

Eerst is hij acht jaar lang niet te zien op de Nederlandse festivals, en dan komt hij ineens twee jaar op rij langs. Vorig jaar sloot Paolo Nutini de Hotot van Down The Rabbit Hole 2023 af: een magisch optreden waar de Schot vele harten mee veroverde. Dat hij bijna een jaar later ook bovenaan het affiche van Best Kept Secret 2024 staat, is wel een verrassing. Zonder nieuw werk en dus met praktisch dezelfde setlist komt het eigenlijk op een raar moment.

Maar aan de andere kant: who cares? Op BKS laat Paolo Nutini zich van zijn meest muzikale kant zien met ingetogen, sfeervolle versies van nummers die natuurlijk in elkaar overvloeien. Nooit eerder klonken z’n vier albums – uitgebracht tussen 2006 en 2022 – als zo’n mooi geheel. Het is geen makkelijke headline-set, maar wie zich eraan overgeeft kan genieten van een prachtig emotioneel anderhalf uur.

Een laag hitgehalte

Dat Paolo vanavond weinig geeft om het grote publiek, wordt al snel duidelijk. Na broeierige openingstrack ‘Afterneath’ zet hij 2014-hit ‘Scream (Funk My Life Up)’ neer in een nieuw jasje zo casual dat je er eigenlijk niet mee op je werk kunt aankomen. Een versie zonder de meest funky elementen ook, waarop het lastig dansen is. Maar je kunt er wel heerlijk in worden opgezogen.

In het blokje recente nummers dat volgt (‘Lose It’, ‘Heart Filled Up’ en ‘Acid Eyes’), is het met name Paolo’s stem die imponeert. Het is jammer dat ‘Through the Echoes’ sinds DTRH 2023 uit de setlist is geschrapt, maar in plaats daarvan gaan we direct door naar ‘New Shoes’ van debuutalbum These Streets. Ook deze speelt hij in een vertraagd tempo waardoor de mensen achterin lange tijd niet doorhebben dat dit het hitje is waar ze op stonden te wachten. Wanneer ze alsnog hun afgetrapte festivalschoenen boven hun hoofd zwaaien, is het eigenlijk alweer afgelopen.

Niet iedereen geeft zich over

De achterste helft van het publiek op het prachtige BKS-strand heeft het er sowieso maar moeilijk mee. Bij gebrek aan herkenning kiezen de meeste mensen ervoor om hardop alvast hun plannen voor de rest van de avond te bespreken. Die zullen in ieder geval vrolijker en makkelijker verteerbaar zijn dan wat Paolo ze voorschotelt.

Het zorgt voor een tweedeling, want vooraan staat menig fan met tranen in de ogen. Daar is het stil, heeft iedereen aandacht voor de subtiele show die wordt neergezet. Een hoogtepunt is ‘Pencil Full of Lead’, waarbij het centrale mantra “Best of all, I’ve got my baby” massaal wordt meegefluisterd. Om vervolgens op het laatste deel van de set over te gaan.

Kippenvel

Net als op Down The Rabbit Hole vorig jaar eindigt Paolo met ‘Candy’, ‘Iron Sky’ en ‘Shine a Light’. Weer geen makkelijke kost, maar de hoopvolle boodschap van ‘Iron Sky’ voelt in deze politieke tijden relevanter dan ooit. Bijzonder knap voor een nummer dat draait om een tachtig jaar oud fragment uit Charlie Chaplin’s The Great Dictator. Het zorgt voor kippenvel, en daarmee is eindelijk het hele veld on board.

Of dit echt een geslaagde headline-show was voor Best Kept Secret zal afhangen van aan wie je het vraagt. Maar muzikaal was het zeer sterk, en met de afsluitende disco-versie van ‘Shine a Light’ weet Paolo het hele publiek toch nog opgewekt weg te laten lopen. Op naar het nachtprogramma, waar er weer vrolijk gedanst kan worden.

Wat vond jij van Best Kept Secret 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Best Kept Secret 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.