Advertisement

Hoe Zwarte Cross 2024 voor één minuut doodstil werd

Photo credit: Brian van Heijningen / Festileaks

Zwarte Cross 2024 is losgebarsten. En hoewel het er daar zelden rustig aan toe gaat, werd toch op de eerste dag het luidruchtigste festival van Nederland voor één minuut helemaal stil. In samenwerking met partner Amnesty International organiseert Zwarte Cross namelijk de Levendenherdenking. Onder het mom van “je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden”, eren alle 70.000 aanwezigen op het uitverkochte festival hun dierbare levenden.

Photo credit: Sabine Klaver / Festileaks

O Sole Mio

De minuut stilte wordt voorafgegaan door Awn Maarof, een operazanger die vluchtte uit Syrië en momenteel verblijft in een AZC in Arnhem. De tenor zingt de longen uit zijn lijf met het prachtige ‘O Sole Mio’. Dit lied draagt hij op aan de liefde van zijn leven, die nog in Syrië zit. Dan slaaft de klok 20:00 uur en is het hele terrein, met al die 36 podia (op een paar té beschonken bezoekers na), muisstil. Na 50 seconden wordt opgeroepen tot een daverend applaus. Voor onszelf, onze dierbaren, en natuurlijk voor Awn Maarof en alle andere levenden voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Photo credit: Sabine Klaver / Festileaks

Aan wie denken de Crossers tijdens de Levendenherdenking?

Albert Jan (67) uit Emmen vertelt dat hij stilstaat bij zijn vrouw en drie dochters. Hij wijst op de tatoeage met hun namen en het kippenvel dat zich daarrond verspreidt. Eén van zijn dochters staat naast hem en bevestigt lachend: “hij kan wel lief zijn!”

Photo credit: Sabine Klaver / Festileaks

Ruud (36) uit Kolhorn vertelt dat hij denkt aan de vrienden met wie hij elk jaar naar Zwarte Cross gaat. Ze komen vanuit heel Nederland. Ondanks (of dankzij?) de hechte vriendschap treffen ze elkaar enkel in Lichtenvoorde. Daarbuiten leven ze hun eigen levens. Na de geboorte van zijn dochter, de enige keer dat Ruud de Zwarte Cross miste, kwamen de vrienden niet op kraambezoek. Ze zullen haar pas ontmoeten op het festival. Wanneer dat gaat zijn? “Als ze 18 is”, lacht Ruud. “Papa doet hier veel te gekke dingen.”

Photo credit: Sabine Klaver / Festileaks

De zussen Annabeth (31) uit Coevorden en Jasmijn (29) uit Utrecht denken klokslag 20:00 uur aan elkaar. Ze gaan ieder jaar samen naar Zwarte Cross, eren daarmee naar eigen zeggen hun Drentse roots, en zijn dankbaar dit feest samen te kunnen vieren. Ze proosten en beloven elkaar deze traditie nog heel lang voort te zetten.

Toomaj Salehi

Zwarte Cross 2024 vraagt het publiek om dit jaar ook te denken aan de Iraanse rapper Toomaj Salehi, die in de gevangenis zit en werd gemarteld omdat hij middels zijn muziek kritiek uitte op de Iraanse autoriteiten en demonstreerde voor vrouwenrechten. Er wordt opgeroepen om de petitie voor zijn vrijlating te tekenen.

Mooi dat Zwarte Cross met deze Levendenherdenking op de extra festivaldag aandacht vraagt voor zij die vaak vergeten worden, en ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om bewust stil te staan bij onze dierbaren. Na de minuut stilte barst het feest extra uitbundig weer los: we vieren het leven.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Niet meer beschikbaar.