Advertisement

Waarom je Boerenrockfestival een keer zou moeten proberen

Photo: Koen Prins

Boerenrockfestival is een festival dat in 2007 haar oorsprong vond als tentfeest en inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste festivals van noord Nederland. Muziek, cross, kermis, enduro en trekkertrek, je vindt het allemaal op dit Drentse festival. Reden genoeg om Boerenrockfestival eens uit te proberen.

Gelegen ten noordoosten van Nederlands grootste hunebed D27 vinden we Drouwenermond. Een dorpje in Drenthe vlakbij de grens met Groningen. Hier, aan de verbindingsweg, verzamelen zich ieder jaar tienduizenden festivalgangers om 4 dagen lang te genieten van bier, muziek, verschillende disciplines binnen de cross, elkaar en nog meer bier.

Beschilderde caravans, prachtige trekkers en banken op wielen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij op Boerenrockfestival.

Photo: Koen Prins

De line-up

De line-up is weliswaar niet voor iedereen weggelegd, maar met harde gitaren tot dj’s van formaat valt er genoeg te zien. Krijg jij al kriebels in je buik bij de gedachte aan een onnavolgbaar jazzdeuntje gemixt met ritmische hiphopbeats, dan is Boerenrockfestival wellicht niet helemaal jouw ding. Maar wanneer je avonden lang Nederlandstalige hits in de karaokebar kunt zingen of je broek al op je knieën hebt tijdens de zin “Aas ik op de baank zit”, dan zit je hier helemaal goed.

Met de belichaming van de Nederlandse cultuur aka Frans Bauer op de line-up, weet je maanden van tevoren al dat het reuze gezellig wordt. Voeg daar Mooi Wark en Bökkers aan toe en heel noordoost Nederland heeft al uit blijdschap een half krat bier achterover getikt. Uiteraard heeft de organisatie ook aan bezoekers van buiten dit gedeelte van Nederland gedacht. Zo spelen The Dirty Daddies tijdens de vrijdag op het hoofdpodium en komt (smeer de keeltjes maar alvast voor ‘Engelbewaarder’) niemand minder dan Marco Schuitmaker hoogstpersoonlijk de Boerenrocktent afbreken.

Omdat meegaan met de tijd belangrijk is om het jonge publiek muzikaal te verzadigen, zien we ook genoeg hedendaagse hitmachines. Zo verschijnen Miss Montreal, Davina Michelle en Kriss Kross Amsterdam tijdens de laatste dag op het podium. Ben jij dol op beste beats? Ook dan is er ook aan je gedacht. Want La Fuente, The Partysquad en Outsiders reizen dat weekend naar het hoge noorden af om Drouwenermond op z’n kop te zetten.

Photo: Koen Prins

Uiterst betaalbaar

Waar je voor de meeste festivaltickets je nier eigenhandig uit je lijf moet trekken om deze op de zwarte markt te verkopen, ben je op Boerenrockfestival niet veel kwijt. Zo gaan dagtickets al vanaf €20,- over de toonbank en ben je voor 4 dagen slechts €76,50 kwijt. Wanneer je ook op de camping, beter bekend als de Klamping, wil verblijven, komt daar nog €50,- euro bovenop.

Bezoekers met jonge kinderen zijn al helemaal goedkoop uit. Kinderen t/m 12 jaar hebben namelijk gratis toegang. Op deze manier kan het festivallen zo met de paplepel worden ingegoten.

De muntprijs van Boerenrockfestival is echter nog niet bekend. Dus alvast uitrekenen hoeveel bier je kunt drinken met jouw besteedbare budget blijft nog een beetje lastig. Wat we wel weten is dat je vorig jaar €3,- voor een muntje betaalde. Dus de kans dat je dit jaar de astronomische prijs van €3,75 (zoals op Lowlands) betaalt, is vrij klein.

Photo: Koen Prins

Ongekende gezelligheid

Ondanks dat het festival is uitgegroeid tot een evenement met zo’n 60.000 festivalgangers in totaal, blijft de dorpse sfeer goed voelbaar. Veel bezoekers kennen elkaar en door de 600(!) vrijwilligers, die hier met enorm veel plezier de handen uit de mouwen steken, toveren zij dit event ieder jaar weer om tot een succes.

Een gevoel van saamhorigheid is hier sterk aanwezig. Van de grootste hits tot aan obscure boerenrock, alles wordt hier luidkeels en arm in arm meegezongen. Van onderuit gaan in de modder tot het kwijtraken van je stem tot vol enthousiasme høken. Alle aanwezigen doen dit samen met elkaar. “Ze komen als bezoekers en vertrekken als familie.” Aldus medeorganisator René Boite.

Wil je alvast in de sfeer komen? Kijk dan de lange aftermovie van vorig jaar terug. Of blader door de foto’s op de Facebookpagina om alvast inspiratie op te doen van hoe je je het best kunt kleden of op welke manier je jouw caravan moet versieren.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel