De leukste bevrijdingsfestivals van 2024 op een rijtje

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

De zon en aangename temperaturen zijn eindelijk terug. Natuurlijk houden we altijd een heerlijk Hollands wisselvallig weertje, maar het festivalseizoen is hartstikke aan. Aankomende zondag kan iedereen daarvan genieten. De meeste bevrijdingsfestivals van 2024 hebben namelijk gratis toegang. Hier check je de leukste bevrijdingdagfestival line-ups van 2024.

Wanneer (zo’n 75% van) de koeien al enige tijd vrolijk in de wei staan, mogen wij ook weer de festivalweides bezoeken om de vrijheid te vieren. Door heel het land zijn dit jaar meer dan genoeg bevrijdingsfestivals te vinden waar je kunt genieten van fantastische optredens van een breed spectrum aan genres.

Om te voorkomen dat je straks 1000 tabbladen open hebt staan tijdens je zoektocht naar het festival met jouw favoriete acts, hebben we de leukste bevrijdingsfestivals op een rijtje gezet.

Bevrijdingsfestival Groningen

Er gaat niets boven Groningen. Zo luidt de slogan van de meest noordelijke provincie van Nederland. En op het gebied van festivals zit er zeker een kern van waarheid in. Met festivals als Eurosonic Noorderslag, Grasnapolsky, Paradigm Festival en Hullaballoo heeft Groningen een mooie selectie aan parels van festivals beschikbaar. Maar ook het bevrijdingsfestival dat hier plaatsvindt mogen we niet vergeten.

Aankomende bevrijdingsdag heeft Groningen een mooi affiche bij elkaar verzameld om de vrijheid in ons land te vieren. Zo staan onder meer Dizzee Rascal, Froukje en Sophie Straat op de mainstage. Daarbij staan John Coffey, Mula B en Wie Is De Mol-deelnemer Babs eveneens op de volledige line-up.

Bevrijdingsfestival Overijssel

Zo’n kleine 100 kilometer ten zuiden van Groningen vinden we het bevrijdingsfestival van Overijssel. In Park de Wezenlanden van Zwolle kun je op 5 mei terecht om de vrijheid te vieren met grootheden als Suzan & Freek, Rondé en Chef’Special. Verder zien we nog Sticks, die begin deze eeuw met zijn formatie Opgezwolle, Zwolle omtoverde tot hoofdstap van de Nederlandstalige hiphop, op de line-up staan. Ook Ben l’Oncle Soul en Togo Allstars reizen die dag af naar het verre oosten en maken met nog veel andere acts het affiche compleet.

Ook is ruimte voor lokale betrokkenheid bij het festival. Atletiekvereniging PEC 1910, legt in de nacht van 4 op 5 mei een afstand van maar liefst 86km af om het vrijheidsvuur van Wageningen naar Zwolle te brengen. Op deze manier zullen zij het bevrijdingsfestival officieel openen. Het openingsconcert wordt verzorgd door het lokale jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel samen met Toontje Lager & Bas Treub.

Dance 4 Liberation

In datzelfde mooie Zwolle wordt Dance 4 Liberation georganiseerd. Met een capaciteit van 35.000 bezoekers kan de organisatie een grote hoeveelheid aan festivalgangers kwijt op de Wijthmenerplas. En wanneer de feestvierders in groten getale kunnen komen, dan is dat met de festivalacts net zo. Hier is Dance 4 Liberation geen uitzondering in. Tussen de ruim 40 acts zien we onder andere Bizzey, Kriss Kross Amsterdam, Parfait. en Roxy Dekker op het affiche staan. De volledige line-up check je op de website van het festival.

In tegenstelling tot de meeste festivals tijdens Bevrijdingsdag, is Dance 4 Liberation niet gratis. Tickets zijn al enige tijd in de verkoop en de early birds zijn al uitverkocht. De Regular- of Groepstickets zijn nog wel verkrijgbaar vanaf €31,50 per stuk.

Bevrijdingsfestival Drenthe

Tussenin Groningen en Overijssel vinden we natuurlijk Drenthe. En waar we Bevrijdingsfestival Drenthe zeggen, gaat meteen de voetjes van de vloer. Het festival in Assen staat bol van de programmering. Wie met onder meer Typhoon, Merol en La Fuente een feestje wil vieren op 5 mei moet op de Baggerhuizenplas in Assen zijn. De volledige line-up check je op de website van het festival.

Naast grote namen is er veel ruimte voor lokaal talent. Naast muziek is dit festival wat breder opgezet met een dagvullend programma. Je kan op bezoek bij Welcome To The Playground, De Democratiefabriek of chillen op de Beach Lounge. Heerlijk de avond afsluiten in een reuzenrad is ook gewoon mogelijk in Assen. Op stap met de hele familie? Er is ook genoeg te doen voor jonge kinderen.

Bevrijdingspop Haarlem

Een van de grootste bevrijdingsfestivals is in 2024 uiteraard ook weer van de partij. Bevrijdingspop Haarlem heeft weer een vingeraflikwaardige line-up neergezet. Grootheden als Kraantje Pappie, Merol en Danny Vera betreden op 5 mei het hoofdpodium in Haarlem. Op de poster van Bevrijdingspop Haarlem zien we onder meer ook Chef’Special, Mula B, Elmer, Dool en Goldkimono staan. Genoeg te zien dus. De hele line-up check je op de website van het festival.

Dit jaar zien we een nieuw podium in Haarlem. Het Plein van de Vrijheid en het Dreefplein-podium vormen in 2024 samen het Vrijheidspodium. Hier krijgen dj’s en opkomend talent de kans om hun muzikale magie aan Bevrijdingspop Haarlem te tonen. De focus van dit podium ligt echt op jongeren. Met een passende randprogrammering kunnen jongeren van zo’n 15 tot 25 jaar zich uitstekend vermaken bij dit podium.

Aan de echt jonge vrijheidsvierders is ook gedacht. Zij kunnen terecht bij het HERO Kinderfestival-podium. Naast shows van onder meer Pim en Pom, DJ DUDE en Telekids Musicalschool zijn er ook genoeg activiteiten voor de kids. Zo kun je heerlijk rondzwieren in de zweefmolen of meesporten met de Peutergym van Kras Sport. Daarnaast kun je het Verzetsmuseum op wielen bezoeken of oud-Hollandse spellen spelen.

Bevrijdingsdag Enschede

Hoewel hier normaliter hard gestudeerd wordt, staat op 5 mei de Universiteit Twente in het teken van feest en vrijheid. Welgeteld 4 podia staan verdeeld over het terrein van de universiteit. Met acts als Antoon, Vieze Asbak en Broederliefde weet te organisatie een mooie line-up samen te stellen.

De tickets zijn op dit moment helaas wel 100% uitverkocht, dus wie dit festival bij wil wonen, moet via de wachtlijst nog een plekje weten te bemachtigen. Of sla je slag op TicketSwap, of wijk uit naar een van de andere prachtige bevrijdingsdagfestivals.

Bevrijdingsfestival Nijmegen

Ook Nijmegen valt onder de leukste bevrijdingsfestivals van 2024. Op 5 mei kun je in de oudste stad van Nederland genieten van optredens van onder andere Jungle By Night, KETTING (Live) en The Happy Fits. In samenwerking met het lokale poppodium Doornroosje is het programma samengesteld. Het festival wordt geopend door de winnaars van Freedom ‘S Cool Festival, dat op 23 april heeft plaatsgevonden.

Tickets voor het bevrijdingsfestival in Nijmegen kosten €10,- en zijn verkrijgbaar via de site van Doornroosje. Kinderen t/m 11 jaar hebben gratis toegang. Daarnaast zijn zij ook meer dan welkom op het Kinderbevrijdingsfestival waar zij verschillende programma’s en activiteiten, in de leeftijdscategorieën van 3-9 jaar en 9-12 jaar, kunnen doen.

Bevrijdingsfestival Utrecht

Traditiegetrouw wordt dit jaar in Park Transwijk het bevrijdingsfestival van Utrecht georganiseerd. Op de verschillende podia die zich verdelen over het park kunnen we toffe optredens van acts als Claude, {{DeWolff} en Bankzitters verwachten. Daarnaast staan ook FAY, The Cool Quest en {Disko Disko}} op de line-up van het bevrijdingsfestival in Utrecht.

Naast alle muzikale trots biedt het festival debatten, kinderactiviteiten, een festivalmarkt en diverse andere speciale projecten aan. Zo kan je gerust de hele familie meenemen en samen de vrijheid vieren.

Bevrijdingsfestival Den Haag

De stad van groen-geel en de Tweede Kamer staat op 5 mei eveneens in het teken van vrijheid. Op het Malieveld kun je terecht voor vele optredens. Onder andere Son Mieux, Krezip en Personal Trainer zorgen hier voor muzikaal vermaak. Naast het Malieveld, in het provinciehuis, bevindt zich een ander podium genaamd het Vfonds Podium. Hier staan voornamelijk sprekers op het programma. De volledige line-up en timetable vind je op de website van bevrijdingsfestival Den Haag.

Bevrijdingsfestival Brabant

Muziekliefhebbers uit Den Bosch en omstreken, kunnen op 5 mei een feestje bouwen in Den Bosch. Het Bevrijdingsfestival Brabant wordt op de Pettelaarse Schans georganiseerd en je kunt hier genieten van optredens van Flemming, Prins S. en de Geit en Balkan Paradise Orchestra. Verder zien we Plume, néomí, Sonny Wern, Crazy Jack en Floris Keijzer op het affiche schitteren.

Claude, Flemming, Son Mieux en Wende zijn ambassadeurs van de vrijheid 2024

Ieder jaar worden ambassadeurs van de Vrijheid geselecteerd door de organisatie van het bevrijdingsfestival. Zij verdelen zich over alle officiële bevrijdingsfestivals om daar een optreden te geven. Ook maken zij op spectaculaire wijze met een helikopter hun entree op de festivals.

Dit jaar krijgen Claude, Flemming, Son Mieux en Wende de eer om zichzelf ambassadeur van de vrijheid te noemen. Vorig jaar mochten Froukje, MEAU en Tabitha deze rol vertolken.

Het Amsterdams Verbond

Andere bevrijdingsfestivals

Natuurlijk zijn er nog een boel andere bevrijdingsfestivals in 2024. Voor meer informatie van deze festivals kun je terecht op de website van het officiële bevrijdingsfestival.

  • Bevrijdingsfestival Amsterdam
  • Bevrijdingsfestival Flevoland
  • Bevrijdingsfestival Fryslân
  • Bevrijdingsfestival Gelderland
  • Bevrijdingsfestival Limburg
  • Bevrijdingsfestival Zeeland
  • Bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Naast de officiële bevrijdingsfestivals zijn er ook nog enkele andere festivals waar de vrijheid wordt gevierd. Zoals Liberté Liberté. Op dit festival staan acts als MISS BASHFUL X DBBD en DJ SWEET6TEEN. Ook Het Amsterdams Verbond valt niet onder de officiële bevrijdingsfestivals, maar heeft ieder jaar een uitverkocht feestje in het Olympisch Stadion. Kaarten zijn alleen nog verkrijgbaar via resale.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel