Dit waren de 11 absolute hoogtepunten van Sziget 2024

Fontaines D.C. Sziget 2024
Foto: Sziget

Alle Szitizens hebben het eiland verlaten, Sziget 2024 is op z’n eind. Gelukkig kan iedereen terugblikken op een heerlijke editie met tal van onvergetelijke momenten. We zetten onze 11 hoogtepunten van Sziget 2024 voor je op een rij.

Kylie Minogue @ Sziget 2024
Photo credit: Sziget

Kylie Minogue ft. fan

Als eerste headliner mag Kylie Minogue op woensdag het spits afbijten – en hoe. Met haar set vol oude en nieuwe hits hebben we direct op de eerste dag een highlight te pakken. Maar misschien wel het leukste moment is als de Australische zangeres een grote fan in het publiek spot. Op haar bordje is te lezen: “I have been waiting a lifetime for a hug!”. De zangeres twijfelt, maar roept dan toch de gelukkige op het podium voor een knuffel en om samen haar favoriete nummer ‘Dancing’ zingen. Hoe lief!

Naar het strand met de Crystal Fighters

Het kan ook eigenlijk niet anders dan dat Crystal Fighters op zondagnacht één van de meest vrolijke, energieke en uitbundige sets neerzet. De Revolut stage bereikt een kookpunt onder de springende en dansende massa, die door al hun energie groter lijkt dan de halfvolle tent die ze eigenlijk bezetten. En nadat al het bier in het rond is gegooid, alle poriën zweten en alle personal space verdwenen is, komen dan eindelijk die verlossende woorden: “Who wants to go to the beach with us?!”

Danny Beard Magic Mirror Sziget 2024
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

Danny Beard and their band

Elke avond trad de Britse drag queen Danny Beard op in de Magic Mirror, de kleurrijke thuishaven voor LHBTI+ Szitizens. Geen enkele bezoeker die met iets anders dan een brede grijns de tent uitloopt na deze show. Muzikaal talent, hilarische stekende grapjes en veel treffende interactie met het publiek. Een “poor little strain boy” die een serenade ontvangt van The Little Mermaid’s ‘Poor Unfortunate Souls’ of een fotografe die toch maar even op het podium moet komen staan voor haar kiekje, want: “that is a terrible angle”. En voordat we het vergeten herinnert Danny er ons aan dat we hier uiteindelijk echt voor de muziek zijn. Alle gay-klassiekers, van Britney naar Gaga en van Cher naar Madonna, komen gelukkig óók voorbij en het publiek schreeuwt maar al te graag in volle overgave met hen mee.

Beuken en huilen bij Stormzy

Het sunsetslot op vrijdag is toebedeeld aan Londense held Stormzy . “If you give me a little bit of energy, I will give you everything I’ve got”. En zo geschiedde. Stormzy geeft al zwetend en met een grijns van oor tot oor het volle uur van zijn set álles wat hij heeft. En het publiek neemt het gulzig aan. Huilend staan ze bij ‘Blinded by your Grace pt. 2’, springend en moshend bij ‘Wiley Flow’ en nieuwe Chase & Status track ‘Backbone’. “This is one of the most fun shows I’ve had in a long time”, zegt de rapper met nog steeds die alomvattende grijns. Right back at ya, Stormz!

cirque du sziget 2024
Foto: Sziget

Verbluffing bij Cirque du Sziget

Zo ongeveer elke vorm van entertainment heeft wel een plek op het enorme terrein van Sziget. Zo is er ook Cirque du Sziget, een circustent waar acrobatiek, vuurspuwen, hoelahoepen, ritmische gymnastiek en nog veel en veel meer voorbij flitsen. Het is ook geen half werk wat Sziget voor dit circus boekt: artiesten van het hoogste niveau van over de hele wereld worden ingevlogen. Je moet er wellicht even voor de rij staan, maar dan krijg je ook wel een verbluffende show te zien.

Fred again..

De anticipatie voor headliner Fred again.. is voelbaar op de laatste dag van Sziget 2024. De spanning gonst al voor aanvang van de show door het publiek. Maar Fred begint rustig, probeert het veld vol Szitizens te temperen en start langzaam en zacht met eigen zang en piano. Enkele keren maakt hij sussende handgebaren naar het publiek, om ze hun kracht te laten bewaren voor wat hij weet dan nog gaat komen: een wervelende set waarin hij met zijn broer Tony een knallende weg baant door zijn oeuvre vol inmiddels klassieke én volledig nieuwe dancehits.

Op adem komen doen we pas als hij op driekwart van de set een nieuwe plaat in start. De lyrics – “I’ll let you take a piece of me, I hope you find the peace you need.” – worden door het hele veld, soms met vochtige oogjes, meegezongen. En als dan eindelijk de afsluiter ‘Billie (Loving Arms)’ klinkt en het vuurwerk ontsteekt zit er niks anders op dan alle laatste energie eruit te dansen, schreeuwen, springen of knuffelen.

Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

De stad Boedapest

Sziget vindt plaats in een fantastische stad vol bezienswaardigheden. Je vindt er natuurlijk het prachtige parlementsgebouw, de ruïnebars en de badhuizen. Met een tour, zoals van Budapest Brand, bezoek je ook de iets minder bekende plekken. De Vajdahunyad-burcht, met eromheen een grote vijver die in de winter dienst doet als ijsbaan, is bijvoorbeeld schitterend. In het paddestoelachtige gebouw van de House of Music lig je in de Sound Dome op je rug naar het plafond te kijken, waar op je de schermen allerlei natuurtaferelen ziet.

Het festival integreert de mooie stad ook slim in de festivalbeleving. Zo organiseert Sziget verschillende feestjes in de stad. De Boat Party voert langs de bruggen en het parlement en de Castle Party vindt plaats in het prachtige Vissersbastion. Ook dit jaar waren deze weer erg geslaagd.

Fontaines D.C. Sziget 2024
Foto: Sziget 2024

Fontaines D.C.

Waar heel Nederland zich verzamelt bij Goldband op Sziget, verzamelt het complete Ierse deel van het festival zich bij Fontaines D.C. Ze hebben gelukkig de vaderlandse sfeer meegenomen en zorgen er zo voor dat – ondanks dat de tent slechts half gevuld staat – er toch een geweldige vibe ontstaat. De band is deze week één van de weinigen waarbij het niet doorbijten maar aftellen is tot de nieuwe tracks: ‘Starbuster’ en ‘Favourite’ zijn terecht de tot het laatst bewaarde hoogtepunten. Inclusief de inmiddels bewezen anthems als ‘Boys In The Better Land’ en ‘Big’ ontpopt deze band zich tot dé grote gitaarbelofte van het moment. Fingers crossed dat die headlineshow op Best Kept Secret 2025 er gaat komen, want vandaag bewijzen ze op Sziget dat ze die goed kunnen hebben.

Their (Un)Holiness Sam Smith

Eerder dit jaar op Pinkpop al één van de hoogtepunten, en ditmaal op Sziget niet anders. Het veld stond deze week zelden zo vol als bij bij Sam Smith: dit is een popster die generaties aan elkaar verbindt. Mét een inclusieve boodschap, die specifiek in Hongarije niet vaak genoeg gedeeld kan worden. Het begin van de set werkt snel alle zoete Skyradio-approved ballades er doorheen (‘Stay With Me’, ‘I’m Not The Only One’, ‘Too Good At Goodbyes’), zodat het daarna tijd is voor het echte werk: de grootste queer openlucht club van Europa. De dansvloerhits met Calvin Harris (‘Promises’) en Disclosure (‘Latch’) zetten het hele mainstage veld in lichterlaaie en het afsluitende ‘Gloria’ en ‘Unholy’ zijn de vuige achtergrondhits voor twerkende en schurende dansers aan beide kanten van de barriers.

Sziget 2024 highlights
Foto: Sziget

Prikkelparadijs Sziget

Sziget 2024 is één grote bom aan vrolijke speelsheid. Overal waar je kijkt, is iets te zien of te beleven. Kleurrijke areas zoals de Magic Mirror, het circus en de Travelling Funfair of diverse kermisattracties verspreid over het terrein. Vanaf het veld bij de mainstage kan je bijvoorbeeld kijken naar de waaghalzen die bungeejumpen of wuiven naar de mensen in het grote reuzenrad.

Wie geen zin heeft om op zoek te gaan heeft ook geluk; de bezienswaardigheden komen zelfs naar je toe. De dinosaurusparade bijvoorbeeld, waarbij de kolossen pogingen doen om de hoofden van Szitizens op te eten. Of het metershoge, felverlichte witte poppetje, dat de hele week op willekeurige moment voorbij komt. De droneshow na de optredens van onder meer Kylie Minogue en Sam Smith is ook zeker een hoogtepunt, waarbij een klein legertje vliegende voertuigen felgekleurde regenbogen en teksten vormen. Het terrein vormt zo een waar prikkelparadijs waarbij je zintuigen tekort komt.

“Opwarmen” met Skrillex

We kennen Skrillex als één van de grootste sterren van de dubstep. Maar tijdens zijn set op Sziget 2024 blijkt al snel dat we hem met die titel tekort doen. Van obscure dubstep naar toegankelijke four-to-the-floor-techno, in zijn vijf kwartier durende sunsetslot komt alles voorbij. Hij lijkt feilloos aan te voelen wat dit meer club-georiënteerde publiek nodig heeft om ook zijn ingewikkeldere keuzes te waarderen. En net zo moeiteloos begeleidt hij ze daarna terug met herkenbare vocals en melodieën. Het is een bloedhete dag, maar aan het publiek zou je het niet aflezen. Stilstaan is geen optie en Skrillex vormt hiermee de perfecte warmloop naar de laatste elektronische nacht van Sziget 2024.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Kylie
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Irene Schelwald

Trotse bewoner van het altijd mooie Groningen. Daarmee automatisch die-hard fan van alles omtrent ESNS en ontdek ieder jaar weer een nieuw favoriet festival. Geboren in het jaar van Brainpower's eerste plaat (#brainpowerbaby) en dat heeft meteen de toon gezet. Zodoende altijd samen met Joëlle te vinden bij de foutste en goedkoopste slettendisco.

Meer van Irene