Best Kept Secret hoopt op Fontaines D.C. als headliner in 2025: ‘Zou geweldig zijn’

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

In het traditionele slotinterview met 3voor12 spreekt Maurits Westerik, festivaldirecteur van Best Kept Secret, over onder andere de kortingstickets voor de jongere generatie, de vernieuwde Casbah én Fontaines D.C. als headliner in 2025.

Laatstgenoemde wordt door 3voor12-redacteur Malou Miedema genoemd als gedoodverfde gitaarheadliner voor 2025. Het antwoord van Maurits Westerik is duidelijk: “Ik zou dat geweldig vinden.”

Fontaines D.C. stond in 2022 voor het laatst op Best Kept Secret. Met dat optreden werden ze door het publiek uitgeroepen tot het twee na beste optreden van het weekend. Westerik beaamt dat: “Ik vond Fontaines D.C. die dag eigenlijk de headliner, terwijl The Strokes dat was op papier. Het was zo, zo goed, zo sterk.”

Later dit jaar wordt er een nieuw album verwacht van de Ierse band. Miedema: “Dus jullie moeten hem wel inkoppen, toch?” Westerik: “Ik hoop het.”

Wel probeert hij de verwachtingen wat te temperen: “Al onze concullega’s zijn hier ook”, zegt hij verwijzend naar de concurrentie met festivals als Down The Rabbit Hole, Lowlands en Pinkpop, die de populaire act ongetwijfeld ook wel willen strikken. “Uiteindelijk moet het allemaal wel passen. In de agenda’s, en financieel. (…) Wie weet valt er wel ineens een US tour tijdens onze periode. Dus ik ga daar geen.. Pin me er niet op vast.”

Jongerentickets en btw-verhoging

Iets dat dit jaar financieel in ieder geval wel heeft gepast is de 30% korting op jongerentickets. Een groot succes: “Het heeft hun echt geholpen. Dus ik ben heel blij met die toegankelijkheid; dat we ze konden delen in een festivalbeleving tijdens hun coming of age.” Uiteindelijk zijn er 1.500 tickets jongerentickets verkocht, op totaal 25.000 tickets per dag. Volgend jaar worden ze weer verkocht.

Wel heeft Westerik veel zorgen om de aangekondigde btw-verhoging. “Ik begrijp het niet. Het voelt ook gewoon heel naar, je draait iedere euro om, onze bezoekers draaien veel euro’s om om hier te kunnen zijn. Dat kost allemaal hartstikke veel geld. (…) En dan krijg je dit. Ik vind het onsmakelijk. Wat is dan cultureel erfgoed? Het voelt gewoon vervelend.”

Headliners, hoogtepunten en de Casbah

Gelukkig valt er ook een hoop positiefs te bespreken. Zo benoemt Maurits Baxter Dury als zijn hoogtepunt. Dury stond geprogrammeerd op een pittig timeslot, tegenover headliner Disclosure. Dat was een bewuste keuze: “Dat wilde ik heel graag, een programma waarbij niet iedereen en masse naar die headliners gaat. Maar dat de headliners steeds meer het toetje zijn van Best Kept Secret, en er daar omheen heel veel te beleven en te zien. Ook in andere genres en andere uitersten, en dat werkt deze editie voor het eerst heel goed: ook die zalen en die area’s waren helemaal vol.”

Ook de nieuwe Casbah is een groot succes: “Ik vind dat eigenlijk onze jubileum trofee. Dit is de tiende editie van Best Kept Secret, dit is mijn derde editie. De Casbah is een vaste kern van Best Kept Secret, vorig jaar was het gewoon te druk, te populair, te heet. We maakten ons een beetje zorgen ook af en toe. (…) We dachten meteen na het festival: hier gaan we echt vol op inzetten.”

Benieuwd wat wij van BKS 2024 vonden? Hier vind je onze algehele review.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2025

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 13-15 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen