Justice imponeert met weergaloze productie op de vrijdag van Lowlands 2024

Justice @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks.

Voor vele Lowlands-gangers was het een teleurstelling toen eerder aangekondigde headliner Queens of the Stone Age moest afzeggen. De vervangende act is – ondanks een totaal ander genre – er echter één van formaat. Justice geldt al jaren als een van de indrukwekkendste elektronische live-acts en dat bewijzen ze maar weer eens Lowlands 2024.

Het publiek bij het hoofdpodium is aardig opgewarmd door Peggy Gou die de subheadlineslot mocht vervullen. Een half uur voor aanvang is het voorvak al aardig gevuld: mensen willen dansen!

Justice @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks.

Retestrakke technische productie

Op het eerste gezicht lijkt het podium sober ingericht: overwegend zwart, drie blokken in het midden gesitueerd en een batterij aan lampen erboven. Maar wanneer het duo aantreedt en de eerste tonen door de Alpha schallen, krijgen we al een eerste tipje van de sluier als delen van het decor oplichten. Niet alleen de desks waar de heren Augé en De Rosnay hun show vernuftig in elkaar weten te draaien blijken van led-verlichting voorzien te zijn. Ook de backdrop, de hangende lichtbalken én tientallen lasers zijn allemaal onderdeel voor een uitermate precies lichtplan die de show naar een hoger niveau tilt.

De lichtbalken veranderen per onderdeel van de set van positie waardoor er geometrische lichtvormen ontstaan. Op Best Kept Secret 2024 was de lichtshow al om van te smullen, maar op Lowlands wordt er een tandje bijgezet. Voor iedereen die nog geen sterretjes zag in het publiek, zorgen de laserlampen in alle kleuren van de regenboog voor een euforisch gevoel.

Justice @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks.

Fenomenale mix van oude en nieuwe tracks

Maar het draait natuurlijk niet alleen om wat we zien, maar vooral om wat we horen. Waar vele andere elektronische acts van hetzelfde formaat, gewoonweg een setlist van hits afwerken, levert Justice een meesterwerk op tijdens de anderhalf uur durende show. Stilstaan is geen optie, want de Justice-trein dendert door.

De set is één grote aaneenschakeling van mixes tussen oude en nieuwe tracks maar mét een duidelijke rode draad. We hebben het over de prijssingle ‘Neverender’, met een feature van Tame Impala, ook zeker een lieveling van Lowlands. Het duo komt op verschillende momenten in de show weer terug bij deze track. Elke keer wanneer het publiek de melodie weer hoort, wordt er uit volle borst meegezongen: “I remember… The hardest of the times I don’t forget”.

Justice @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks.

Festivalact van het jaar?

Op Best Kept Secret 2024 bewees Justice dé headlinershow van het weekend te zijn. Het zou ons dan ook niet verbazen als aan het einde van dit weekend dezelfde conclusie voor Lowlands getrokken kan worden. De sneltreinvaart waarmee het publiek meegezogen wordt in het audiovisuele spektakel is ongekend. De verpletterende lichtshow, de muzikale begaafdheid én de energie bij het publiek zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor iedereen die erbij was. En dat voor een ‘vervangende act’. Voor wie was dat ook alweer?

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.