Lowlands 2024 dag 2: Female circle pit, Sugababes, Fat Dog en meer

Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Zo ben je ineens weer aangekomen op de laatste dag van Lowlands 2024. Verdrietig, maar laten we ons vooral ook prijzen met de mooie herinneringen die we nu alweer rijker zijn. Dit zijn de 6 opvallendste momenten van de zaterdag, met onder meer de female circle pit bij The Streets en die prachtige Radiohead cover bij James Blake.

Groot feest bij Sugababes

Eén van de meest opvallende acts van het weekend, en dus ook misschien wel het allervolste veld van deze Lowlands: Sugababes komen de millennial-nostalgie voeden op zaterdagmiddag. Even spannend of het nog wat is, 20 jaar na de grote hits, maar die twijfel maakt verrassend snel plaats voor lachen, dansen en fun. Ze kunnen het nog! De tijd lijkt zowaar een positief effect te hebben gehad en de Alpha is een uur lang één grote gezellige sing-a-long. Lees er meer over in onze Sugababes recensie.

Grandioze James Blake

De 6e Lowlands voor James Blake in 11 edities. Fuck it, misschien moeten we ‘m maar gewoon de sleutel van het terrein geven. En direct een standbeeld optuigen in de Bravo. Want wat zijn de dromerige synths en dreunende bassen van James Blake opnieuw grandioos goed. Hij dekt zich halverwege de set nog even in dat het “fucking difficult” is om elektronische muziek 100% live te spelen, maar die valse bescheidenheid is nergens voor nodig: de vele lagen komen 1 voor 1 als warme cadeautjes binnen in de zielen van de aanwezige Lowlanders. De set focust veel op het oude werk, maar juist daarom vallen de nieuwe prijstrack ‘Thrown Around’ en de magische cover van Radioheads ‘No Surprises’ extra positief op. Alweer zo’n bijzonder geslaagde vervanger.

Female circle pit bij The Streets

Dit was er zo eentje die de mondhoeken ferm omhoog trekt. Tijdens de sowieso al erg aanstekelijke set van The Streets roept iconische frontman Mike Skinner op tot een female circle pit. “If you’re a lady and you want to join the all female circle pit, just come down here.” Tijdens de Fred again..-samenwerking ‘Mike (desert island duvet)’ vliegen vervolgens tientallen vrouwen van de ene naar de andere kant van de zaal. Ofwel in een moshpit, ofwel crowdsurfend. Een prachtig plaatje om nog lang mentaal te koesteren.

IJsland smelten

Het kan ook niet anders: na het succes op Down The Rabbit Hole moésten Sef en Abel met hun IJsland project ook wel komen zegevieren op Lowlands. En dus werden ze afgelopen week nog last-minute toegevoegd aan het programma, in de grote India tent – toch bijzonder voor een act die 3 maanden geleden effectief nog niet bestond. Ook hier wordt de tent weer vakkundig afgebroken, met ontelbaar moshpits tijdens ‘2 SCHORPIOENEN’ en een dikke lichtshow.

Podium vol bij Lander & Adriaan

Tsja, daar hadden Lander & Adriaan toch even een probleem. Het jazzrave-duo staat bekend om hun ‘in the round’ shows waarbij ze midden in de zaal optreden. Maar dat laat de India op Lowlands niet toe, en dus was er maar één oplossing: dan maar een deel van het publiek op het podium laten komen zodat de band alsnog tussen de mensen staat. En goed voorbeeld doet volgen, zo werkt het toch: zie je een podium vol mensen uit z’n dak gaan, dan geef je in de zaal zelf ook net een tandje bij. En zo is iedereen na een uur Lander & Adriaan bekaf, maar onmiskenbaar bij één van de hoogtepunten van deze Lowlands geweest.

De best mogelijke chaos bij Fat Dog

Mooi contrast: terwijl Fred again.. voor zijn doen een nogal gezapige set weggeeft, zet Fat Dog juist alle versnellingen open. De X-Ray zoals de X-Ray is bedoeld: in een permanente staat van extase waarbij het zweet van het plafond naar beneden druppelt. Wel lekker verfrissend: een serieuze gitaarband die kan lachen om zichzelf, zoals tijdens de Benny Benassi-cover van ‘Satisfaction’. Lach op het gezicht, voetjes van de vloer. Springen! Fat Dog was aanstekelijk HARD.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.