Oeps: gouden bogen van McDonald’s op Lowlands 2024 gestolen

De sponsoractivatie van McDonald’s op Lowlands 2024 kreeg misschien wel net zo veel aandacht als de muzikale programmering en groeide zo uit tot een van de iconische onderdelen van deze editie. Op de laatste avond moest het decor het dan ook ontgelden, en werden de herkenbare gouden bogen uit het logo losgetrokken en mee op avontuur genomen.

Het was de Lowlands van Justice, de Lowlands van Sugababes, de Lowlands van Goldband. Maar het was toch ook echt de Lowlands van de vele sponsoractivaties. De McDonald’s werd de afgelopen weken symbool van de kritiek daarop, waarschijnlijk omdat het van alle merken net degene is die gevoelsmatig het verste afstaat van de originele waardes die Lowlands koestert.

Daarin hielp het niet mee dat veel van de overige sponsorplekken, zoals die van IKEA, Hornbach en Bol, daadwerkelijk iets toevoegden aan het festival, door services te bieden of secret sets te organiseren. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg verdedigde de McDo door te zeggen dat “het festival toch ijsjes moet verkopen” en dat dan “liever laat doen door iemand die daar een flinke smak geld voor over heeft”. Maar feitelijk deden ze daardoor niks anders dan elke andere foodstand, voegden ze niks wezenlijks toe aan de festivalervaring, en werd het vooral ontvangen als lelijke schreeuwerige reclamezuil in een verder zo zorgvuldig opgebouwd landschap van kunst en cultuur.

Mc Donald's - Lowlands 2024
Photo credit: Fauve Smits / Festileaks (Lowlands 2024)

Gedurende het weekend waren er al kleine protesten bij McDonald’s, onder meer uit de Palestijnse hoek die net als eerder kritiek uitten op het feit McDonald’s gratis burgers uitdeelde in Israel.

Op de laatste avond van Lowlands 2024 moest ook de activatie zelf het dan ook ontgelden. Dat is sowieso al het moment dat er naarstig wordt gezocht naar takken en overige loszittende terreinelementen in een poging om de sfeer tijdens de laatste feestjes verder op te krikken.

Een groepje festivalgangers kwam er ook achter dat het logo op de McDonald’s-activatie niet al te stevig vast zat, en dus werden de gouden bogen mee op pad genomen. De iconische M kon de hele avond op meerdere plekken worden gespot en zo werd het nog meer de Lowlands van McDonald’s, for better or for worse. Naar verluid is op een gegeven moment het decorstuk inclusief drager backstage genomen, met onbekend einde.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Justice
Fred again..
Goldband
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.