Sam Smith verandert mainstage Pukkelpop 2024 in gigantische open air queer club

Sam Smith op Pinkpop 2024. Photo credit: Bianca Biermans / Festileaks

Het Belgische festival Pukkelpop 2024 is in volle gang. Aan Sam Smith de eer om een van de headliners van de zaterdag te zijn. Het werd een show vol extravaganza, pride en kraakheldere noten.

Het is inmiddels elf jaar geleden dat het grote publiek kennis maakte met Sam Smith. Dat gebeurde destijds samen met het duo van Disclosure in de track ‘Latch’, waar hen de vocals voor inzong. De kenmerkende soulstem was direct iconisch en het duurde niet lang voor Sam Smith gold als sensatie in de popmuziek.

Inmiddels zijn we acht nummer-1-hits en drie nummer-1-albums verder en struint de Britse queerheld – die in 2019 naar buiten kwam als non-binair – de festivalweides af met de Gloria World Tour. Die duurt inmiddels al bijna twee jaar, met eerder deze zomer al stops op Pinkpop 2024, Sziget 2024 en UNTOLD Festival 2024. Telkens weer komen de shows bovenaan de hoogtepunten van het weekend, en dus zijn de verwachtingen op Pukkelpop hooggespannen.

Love & Beauty

Stipt om 22:25 gaat het optreden van start. Ondanks dat Sam solozanger is, wordt hen op het podium bijgestaan door een band, drie achtergrondzangers en enkele dansers die met fakkels het podium betreden. Vervolgens wordt een trio tranentrekkers ingezet: solo doorbraaksingle ‘Stay With Me’, die naadloos overvloeit in ‘I’m Not The Only One’, en een akoestische versie van ‘Too Good At Goodbyes’.

Het heeft even nodig voordat elke vierkante meter van het veld bij de mainstage gevuld is. Vanuit eerdere festivalshows is bekend dat de set opgedeeld is in drie hoofdstukken: Love, Beauty en Sex. Ook in Kiewit is dit het geval.

Ondanks dat die opbouw en selectie aan nummers elke keer hetzelfde is, is het bijzonder om te zien dat Sam nog steeds met zoveel plezier en dankbaarheid op het podium staat. Zeker als je kijkt naar het aantal shows dat hen deze tour al op diens CV heeft staan. Op Pukkelpop vertelt Smith dat er na deze avond nog 6 shows voor de Gloria tour gepland staan, waaronder Lollapalooza Berlin 2024 en Zurich Openair.

Bij het gedeelte Beauty – na het nummer ‘Dancing With A Stranger’ – komt Sam na een korte break terug op het podium gehuld in een prachtige zwarte jurk. Dit is ook het moment voor een korte speech en dankwoord aan de fans. Vervolgens wordt ‘Good Thing’ ingezet en dan kan het zwijmelen pas echt beginnen.

Photo credit: Jokko

Sex!

Ergens voelen die eerste twee delen echter als een semi-verplicht voorprogramma voor het verhaal dat Sam Smith eigenlijk wil vertellen: Sex! Na het gezwijmel opent hen de dansvloer en tovert het terrein bij de mainstage om tot open air queer club.

Er schiet een cover van Donna Summers ‘I Feel Love’ voorbij, waarmee de toon wordt gezet en het feest losbarst. Dansers beginnen uitbundig te twerken, de extraverganza neemt toe en even voelt het alsof je bij de grachten van Amsterdam staat tijdens de Canal Pride.

Dan volgt ook nog het spektakelstuk van de zes outfit changes van vanavond: voor ‘I’m Not Here to Make Friends’ komt Sam Smith in een enorm regenboogkleurige gewaad het podium op. De afsluiter is het vuige ‘Unholy’, de knaller van een samenwerking met Kim Petras, die in 2023 een Grammy won.

Sam Smith op Pinkpop 2024 | Photo credit: Bianca Biermans / Festileaks

Bullseye

Daarmee komt een einde aan een zeer overtuigende en memorabele show, met heldere en relevante boodschap. In 1,5 uur werden festivalbezoekers meegenomen op een reis door zelfliefde en meerdere momenten van bezinning. Het knuffelgehalte is hoog en je zou bijna in de wangetjes van Sam Smith willen knijpen. Tegelijkertijd is hen een charismatisch frontpersoon en een boegbeeld van zelfverzekerdheid.

De hele show is om door een ringetje te halen: de stem van de Brit met gekrulde snor is kraakhelder, de choreografie en show spectaculair en – niet onbelangrijk – de hits van wereldniveau. Bullseye, recht in het hart van de Pukkelpoppers. Wat een stem, wat een glorieuze klasse. We verwachten hoge ogen in de Festivalacts Top 100 eind deze maand.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Line-up
The Offspring
Goldband
Sam Smith
Tickets Niet meer beschikbaar.