Disclosure op Best Kept Secret 2024: zelfs kaasfonduen is minder cheesy

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Nadat Disclosure afgelopen week op Primavera Sound voor het eerst in acht jaar een live set op de planken bracht, leek het alsof Best Kept Secret 2024 zich op kon maken voor een traktatie. Helaas, de enige onthulling die Disclosure op vrijdagavond doet, is dat de dj-set van de gebroeders Lawrence akelig weinig om het lijf heeft.

Over de livereputatie van Howard en Guy Lawrence valt de afgelopen jaren te twisten. Hoewel debuutalbum Settle uitpuilende tenten en bomvolle festivalweides op onder andere Lowlands 2016 en Down The Rabbit Hole 2022 garandeerde, was de kritiek op diezelfde optredens niet van de lucht. De Volkskrant noemde het optreden op Lowlands 2014 ‘beschamend oppervlakkig’ en 3voor12 schreef over hun recentelijke passage in Beuningen dat ‘Disclosure niets – maar dan ook echt niets wezenlijks – toevoegt aan de roemruchte geschiedenis van de Britse dance’.

Wat een opluchting was het dan ook toen het duo uit Surrey afgelopen week op Primavera Sound haar eerste live show in ruim acht jaar aan de wereld tentoonspreidde. Meerdere drumkits, synths, gitaren en zelfs een blazerssectie vulden het podium in Barcelona. Zou vandaag, vrijdag 7 juni 2024, dan eindelijk de dag worden dat Disclosure opstaat als volwassen en volwaardige headliner?

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Teleurstelling

Laten we er kort over zijn: nee. Als om stipt 22:30 uur de lichten boven de ONE aangaan, is de eerste teleurstelling namelijk direct een feit. In de eerste oogopslag wordt meteen duidelijk dat die gehoopte live set er helemaal niet gaat komen, maar dat de muziek vanavond gewoon weer uit een USB-stickje wordt geserveerd. Ze staan in precies dezelfde opstelling als bij de voorgaande passages: statisch, weggemoffeld achter een duffe zwarte tafel met vier doorsnee Pioneers.

Van pionieren is echter weinig sprake. Het openingsdrieluik ‘When the Fire Starts to Burn’, ‘F for You’ en ‘Holding On’ smijt weliswaar meteen met hits, maar daarmee ook al wat van het broodnodige kruit verschoten. En dan duren 90 minuten ineens akelig lang.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

De aandacht verslapt

Hoewel er halverwege de set wat meer experimentele tracks in de mix worden gegooid, verslapt onherroepelijk de aandacht. Er gebeurt simpelweg te weinig om echt te boeien. De heren roepen af en toe wat door een microfoon, maar verder blijft het zo statisch als een ballon die over een nylon panty is geschuurd. Als een melige snapchat-filter van het bekende getekende gezichtje de enige visuele prikkel is in een anderhalf uur durende show, dan is het hoog tijd om het hoofd van de afdeling Productie met een gouden handdruk de laan uit te sturen.

De gedachten dwalen af en de eerste gaten in de mensenmassa – die op BKS overigens bij lange na niet dezelfde imposante omvang heeft als op Lowlands 2016 of DTRH 2022 – beginnen te ontstaan. Er wordt veel gepraat. Over mogelijke alternatieven voor deze ranjaparty. Over de gemiste kans om hier samen met Fatoumata Diawara – die zaterdag ook op BKS staat – ‘Douha (Mali Mali)’ van een impuls te voorzien. En over KI/KI die straks in de TWO wel eventjes orde op zaken gaat stellen.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Faillissement

En dan tekent de BV Disclosure definitief voor haar eigen faillisement. Met een vreselijk goedkope mash-up van Gloria Estefan’s ‘Dr. Beat’ en Mylo’s ‘Drop the Pressure’ is de malaise compleet. En die sitdown?! Kunnen we die eens heel snel in 2013 achterlaten? Vooruit, de hitjes worden zonder pardon uit volle borst meegezongen, maar voor deze Temu-set had BKS geen tonnen aan gage hoeven neertellen. Als je niet beter zou weten, dan waande je je hier vanavond eerder op de lokale jeugdsoos ‘Het Gewaagde Dansje’ in Biest-Houtakker dan op het gerenommeerde en jubilerende Best Kept Secret. Zonde.

Met het langgerekte drum ’n bass-uitstapje ‘Higher Than Ever Before’ komt er een einde aan een gezapige set. Of Disclosure hier op Best Kept Secret 2024 hoger reikt dan ooit tevoren? Nee. De gebroeders Lawrence mogen dan wel de looks, de sterrenstatus én de hits hebben, maar de belangrijkste ingrediënten voor een boeiende show lijken te ontbreken. Wat boden The Chemical Brothers en Aphex Twin hier vorig jaar op hetzelfde podium wat Disclosure vanavond laat liggen? Vooral spanning, visueel spektakel en creativiteit.

Het producers-duo Disclosure mag dan een indrukwekkend trackrecord hebben; het performers-duo Disclosure blijkt helaas nog stroperiger en cheesier dan een kaasfondue.

Wat vond jij van Best Kept Secret 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Best Kept Secret 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.