Startersgids: alles wat je moet weten voor de eerste keer Lowlands

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Het is bijna zover. Lowlands 2024 barst bijna los op het festivalterrein in Biddinghuizen. Het programma zit vol met mooie verrassingen. Van muziek tot comedy en van wetenschap tot films. Ga je voor de eerste keer naar een van de grootste Nederlandse festivals? Wij geven je handige tips voor je eerste bezoek aan Lowlands.

Het is voor vele festivalgangers en de Festileaks community ieder jaar een weekend om nooit meer te vergeten. Dit jaar staan onder andere JusticeFred again.... en Goldband op het programma van Lowlands. Ga jij voor het eerst naar dit mooie festival? Download dan snel de app en wees voorbereid met deze Festileaks Startersgids (met tips van ervaringsdeskundigen!).

Publiek
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Jouw vervoer naar Biddinghuizen

Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je voorkeur ligt of waar je woont, maar je kan op vele manieren naar Biddinghuizen komen! Zo zijn er super handige touringcars die vanaf heel veel plekken in Nederland vertrekken. Daarnaast zijn er snelle pendelbussen die van en naar station Lelystad en Dronten rijden. De pendelbus rijdt vanaf donderdag 07:00 ’s ochtends en brengt je helemaal tot naast de toegangspoorten! Daarnaast biedt de NS speciale treintickets aan, waarmee je goedkoper uit bent en sneller op het festival arriveert.

Natuurlijk kun je ook met de auto komen, maar daarvoor heb je wel een parkeerticket nodig. Rondom Lowlands heb je een beperkt wegennet, waardoor vaak files ontstaan op de maandagochtend. Dan kan het zijn dat je wel even stilstaat op de parkeerplaats. Kom je toch met de auto? Laad die auto dan vol met gezellige Lowlands-gangers, carpoolen (via de Slinger-app) is beter voor het milieu!

Tip: Wil je helemaal voorbereid zijn op jouw trip naar Flevoland? Pak dan onze complete Lowlands festivalpaklijst erbij.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Jouw entree tot het walhalla

Natuurlijk heb je een hele tijd geleden al tickets gescoord voor Lowlands. Die ticketverkoop wordt onder festivalgangers ook wel een slachtveld genoemd. Maar als het jou wel gelukt is, is het inmiddels tijd om ze erbij te zoeken. Lang zoeken is niet nodig want als het goed is staat jouw mobile only ticket gewoon in je Ticketmaster-account. Het heeft dus geen zin om de tickets alleen uitgeprint mee te nemen. Even de app openen en gaan met die banaan!

Je bent vanaf donderdagochtend al welkom op het camping- en festivalterrein. Als je om 09:00 al arriveert, houd dan wel rekening met het wachten in de rij. Er zijn namelijk iedere editie heel wat festivalgangers die een goed campingplekje willen verkrijgen. Daarnaast krijg je naast een mooi bandje, ook nog een speciale behandeling. Je spullen worden namelijk (net als op Schiphol) door de bagagescan gehaald. Er wordt bijvoorbeeld op glas en andere niet toegestane bagage gecontroleerd. Even geduld a.u.b.!

Daarnaast moeten de campings, campercamping en Gllampcamp op maandag 12:00 weer leeg zijn. Houd dan wel rekening met files rondom het parkeerterrein, het kan erg druk zijn!

Check de FAQ voor alle regels voor het meenemen van spullen naar de camping en het festivalterrein.

Tip: Als je later komt, is het goed om te weten dat je 24 uur per dag kunt arriveren. De polsbandjestent is altijd geopend. Je kunt dus ook het terrein af, en weer op als je jouw festivalbandje strak om je arm hebt.

Plattegrond van Lowlands 2024

Overnachten op de Lowlands campings

Lowlands heeft zeven reguliere campings aan de linkerkant van het festivalterrein. Daarnaast zijn er ook nog de groepscamping, de campercamping, de glamping (bij camping 0) en een gedeelte met opgezette tenten (easy camp bij camping 1). Het is een klein stukje lopen vanaf de parkeerplaats en de busstop. Het kan uiteindelijk een flinke wandeling worden, maar het ligt er maar net aan op welke camping je wil settelen.

Navigeer met jouw auto naar Bijsselseweg 32 in Biddinghuizen om bij het parkeerterrein aan te komen. Kom je met de camper of sta je op de Gllampcamp? Navigeer dan richting de Alikruikweg 4 in Biddinghuizen.

Met een regulier weekendticket krijg je direct toegang tot de reguliere camping. Maar als je voor extra luxe gaat, zoals een groepsplek of glamping moet je een apart ticket hebben. Wat ook goed is om te weten, er is geen apart campingprogramma. Het festivalterrein is heel dichtbij en zo verdeeld dat je de hele nacht door kunt en daarna je tent in kunt rollen.

Tip: Wil je echt verzekerd zijn van een goed campingplekje? Kom dan donderdag al en op tijd! Vorig jaar waren deze plekken al snel na de opening van de campingpoorten vergeven.

Minder sjouwen

Heb je minder zin om te sjouwen? Vanaf 2024 introduceert Lowlands een bolderkarservice en kun je jouw koude biertjes nog tot 12 augustus bestellen. Je hoeft ook minder mee te nemen als je je boodschappen scoort in de gloednieuwe Lowlands-supermarkt. Iets prijziger, maar wel lichter. Wat helemaal handig is, is dat ze naast een campingwinkel ook een circulaire zzz luchtbeddenservice hebben. Dan haal je jouw opgeblazen luchtbed gewoon op en kun je hem daarna weer achterlaten. Handig!

Tip: Markeer je tent met een vlag, partytent of versiering om deze nog goed te herkennen op de drukke campings

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De donderdag vóór het reguliere festivalprogramma

Op Lowlands ben je al vanaf donderdagmiddag 12:00 welkom bij (een deel van) Cape Lowlands. De laatste jaren is het al enorm druk geworden op de donderdag. En niet onterecht, er is namelijk een heerlijk programma voor de Lowlands-gangers die een dagje eerder vrij nemen. Geniet vanaf 17:00 van de Silent Disco die je overal op het terrein kunt meemaken. De rest van de donderdag is nu nog niet bekend, maar vaak staan de dj’s staan vaak tot 03:00 in de India en Bravo, waardoor de helft van het terrein nog een verrassing blijft.

Tip: Kom een beetje op tijd en verzeker je van een silent-disco-koptelefoon! Je kan zelfs vanaf je campingplek meeluisteren met de verschillende dj’s. Ideaal vertier als je nog even op je vrienden moet wachten of tussendoor een broodje knakworst bij de tent eet.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Festivalterrein

Het Lowlands-terrein bestaat uit twee delen. Je kunt op donderdag alvast Cape Lowlands (het zuiden van de plattegrond) betreden waar je de Bravo, India, X-Ray, Hacienda en ArmadiLLow vindt. Hier kun je ook alvast wat lekkers eten en terecht bij de feestjes in de Adonis, de extravagantste tent van allemaal. Op vrijdag, zaterdag en zondag ben je vanaf 11:00 ook welkom op Planet Paradise. Dit is het bovenste gedeelte waar o.a. de mainstage (Alpha), Heineken, Lima, Echo en Juliet staan. Hier vindt je nog veel meer eten en waan je je echt in de wereldkeuken van je dromen.

Wat goed is om te weten, is dat je per entree naar het festivalterrein één leeg plastic flesje van maximaal 0,5 liter mee mag nemen. Zonnebrand kun je uiteraard ook gewoon meenemen maar glas (ook niet op de camping), paraplu’s etc worden niet op het festivalterrein toegelaten. Maar neem vooral je festival spirit mee, dan maken we van Lowlands het mooiste weekend van het jaar.

Tip: Je kunt jouw munten met cash én pin betalen. Daarbij kun je deze bij de gezellige medewerkers kopen of bij een automaat. Er is geen geldautomaat op het terrein. Voor de rokers is er dit jaar geen tabakskraam aanwezig.

Extra tip: Dit jaar zijn de drankregels aangescherpt. Niet meer dan 8 liter drinken per persoon mee, waarvan ook geen drank boven de 15%. En daarnaast mogen er geen blikjes meer mee het festivsalterrein op. Alleen lege flesjes/waterzakken van maximaal 500ml zijn toegestaan.

Ga 24 uur door in de ArmadiLLow

Kom jij op Lowlands om nachten door te halen? Dan gaat jouw wens in vervulling, het maakt namelijk niet uit op welk tijdstip je komt, bij de ArmadiLLow is het altijd feest. Rondom het bouwwerk vind je heerlijke foodstands en barren, maar de dj’s zorgen altijd voor dansbare tunes. Tot maandagochtend 08:00 gaan de dj’s door met draaien bij de schoorstenen met (op sommige tijdstippen iets uitdagende) klimrekken. Je kijkt je ogen uit en kan rondjes blijven lopen tot je je bed inrolt.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Genieten op Lowlands 2024

Vanuit de Lowlands-redactie geven we je nog een paar extra tips om extra van Lowlands te genieten:

  • In de muziektenten is het vaak druk aan de randen. Wees op tijd, of check in het midden of vooraan of je nog een plekje kunt bemachtigen.
  • In de Alpha (hoofdpodium) heb je twee aparte voorvakken die je via de voorkant kunt betreden. Wees op tijd als je hier bij de grootste artiesten wil staan. Hier staan beveiligers die de drukte in de gaten houden.
  • Geniet van het moment, wees op tijd bij een concert en ga er helemaal voor. Het is zonde van je tijd om twee shows maar half te zien door de looptijd.
  • Check van tevoren de app om je favorieten van de muzikale line-up en de food line-up te checken.
  • Heb je gaten in je planning? Neem de tijd om rond te dwalen, intieme concerten te vinden, mee te doen aan LL Science, of een kunstroute te bezoeken.
  • Een tip van de ervaren Llowlanders: Het 24-uurs programma is geweldig, maar neem echt de tijd om op te laden. Kies je momenten om bij te slapen of even te dutten in het gras of bij Drömland.

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om je helemaal goed voor te bereiden op Lowlands 2024. Met een mooi programma, een prachtige line-up en een handvol (nieuwe) vrienden komt het vast meer dan goed! Het enige wat je nog kunt doen is het programma doorspitten en de geweldige line-up beluisteren. Alleen zijn er toch altijd die vervelende clashes

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.