Zürich Openair 2024 beleeft een probleemloos eerste weekend

Photo credit: Samuel van der Lee / Festileaks

Afgelopen weekend vond het eerste weekend van Zürich Openair 2024 plaats. Het was een feestelijke en zeer zonnige editie met grote namen als Sam Smith, Martin Garrix en Armin van Buuren.

Met alle talloze festivals in ons eigen land, vergeet je soms over de grens te kijken. Natuurlijk gaat een bezoekje aan een van onze buurlanden ook vrij makkelijk, maar wanneer je verder moet gaan dan België of Duitsland komt er al snel meer organisatie bij kijken. Zeker een land als Zwitserland komt bij de meeste niet als eerste op als festivalland.

Uiteraard kennen we allemaal de wereldberoemde Street Parade in Zürich dat jaarlijks bijna een miljoen bezoekers trekt. Maar een andere parel is Zürich Open Air. Al sinds de eerste editie in 2010 weet het festival grote namen uit de pop-, rock- en dancescene te trekken en zo een sterke line-up neer te zetten. En dat is dit jaar niet anders.

Photo credit: Samuel van der Lee / Festileaks

De line-up

Uiteindelijk is de line-up van groot belang bij het kiezen van een festival. Uiteraard zijn er altijd festivalgangers die juist voor de sfeer of de beleving een festival bezoeken, maar hier lijken de meeste bezoekers toch voor de namen op het affiche te komen. Het is een vrij brede line-up van pop, EDM, indie en hiphop.

De grootste namen dit weekend zijn Sam Smith, Martin Garrix, Macklemore en Armin van Buuren. Maar ook de minder grote namen weten genoeg aandacht te trekken. Zo opende Eurovisie Songfestival-winnaar Nemo op zaterdag de mainstage. Op datzelfde podium wist RAYE een dag eerder in de volle brandende zon een emotioneel optreden te geven dat over heel het veld voelbaar was.

Loyle Carner wist op de Zürich Openair stage een enorm sterke indruk te maken met een foutloos optreden. Ook Milky Chance imponeerde het publiek met hun energieke, vrolijke en uiterst dansbare show. In de Dance Circus konden bezoekers eveneens veel danspasjes uit de hoge hoed toveren. Van Nederlandse bodem stonden hier niemand minder dan Joris Voorn en Mau P hier achter de draaitafel. Ook Stephan Bodzin, Miss Monique en Krystal Klear brachten menigeen flink in beweging tijdens hun sets.

Photo credit: Samuel van der Lee / Festileaks

Gegarandeerd diep in de buidel tasten

Dat Zwitserland duur is, is voor de meeste mensen geen geheim meer. Dus ook op de festivals moet je hiermee dealen. Waar we in Nederland ontevreden zijn over de prijs van €3,75 voor 0,2L (normale) Heineken, klinkt dat op Zürich Openair 2024 als een geschenk uit de hemel. Hier betaal je namelijk zo’n €8,- voor 0,3L Heineken Silver. Dus wanneer je graag flink naar de klote gaat, zul je flink je pinpas moeten trekken. Of een stukje wandelen want de stad Kloten ligt hier op een steenworp afstand.

Ook wanneer je je honger wil stillen kost dit flink wat knaken. Een groot voordeel is het enorme aanbod aan eten. Op vrijwel elk gedeelte van het terrein zijn tientallen foodstands te vinden. Van Aziatisch, Hongaars, Grieks, Oekraïens tot de standaard burgers, friet en pizza. Mocht je veel willen proberen kost je dat echter een godsvermogen. Aangezien je voor een simpel frietje al bijna €8,50 neerlegt en de kosten van de uitgebreidere gerechten variëren meestal tussen de €16,- en €20,-, kan het voor de hongerige festivalganger een enorm duur weekend worden.

Photo credit: Samuel van der Lee / Festileaks

Gevarieerd publiek

De diversiteit in de line-up zie je ook terug in het publiek. Zo valt het zeker de zaterdag, die beduidend drukker is dan de vrijdag, op dat er eveneens gezinnen met relatief jonge kinderen op het festival afkomen. Waardoor het ons enigszins aan Pinkpop doet denken.

In tegenstelling tot Pinkpop gaat het hier op het festivalterrein tot diep in de nacht door en worden er een stuk meer dj’s geprogrammeerd. Ook dat zien we terug in het publiek, want naast de verscheidene gezinnen, lopen er genoeg uitgedoste ravers rond die ons juist weer aan een festival als Awakenings doen denken.

Bandshirts zijn echter nauwelijks te vinden op Zürich Openair 2024. Op een enkele IDLES pet en een shirt van The National na, wat opvallend genoeg bands zijn waarvan vrijwel niks vergelijkbaars op de line-up staat, valt er vrij weinig merchandise te spotten.

Photo credit: Samuel van der Lee / Festileaks

Overzichtelijk, compact terrein

Waar je op een festival als Down The Rabbit Hole zomaar kunt verdwalen, is het terrein van Zürich Openair 2024 vrij overzichtelijk. Net als op Lowlands bevinden het hoofdpodium en de 2e stage aan beide uitzijdes van de festivalweide. Echter ben je hier binnen 5 minuten van de ene naar de andere kant gelopen. Het terrein is vrij compact, maar daar merk je in de drukte eigenlijk niks van. Enkel toen we na Milky Chance richting het hoofdpodium liepen, kwamen we in een langzaam lopende menigte terecht.

Ook zijn de podia vrij breed opgezet. Hierdoor kun je zonder al te veel problemen vrij simpel vooraan komen. Wanneer je helemaal centraal voorin wil staan, zul je bij de grote acts enige tijd voor aanvang aanwezig moeten zijn. Maar zelfs bij Loyle Carner kon je enkele minuten voor de start moeiteloos een uitstekende plek bemachtigen. Tussendoor even een biertje halen en vervolgens je oude spot terugvinden ging eveneens zonder problemen. Het echte plofkippengevoel blijft dus uit op Zürich Openair 2024. Alleen bij Macklemore leek het veld voor de mainstage echt goed vol te staan.

Los van de 3 officiële podia was er over heel het terrein genoeg randprogramma te vinden. Ook hier wist het publiek zich evenredig te verdelen. Enkel bij bepaalde sponsoren, waar je verscheidene festivalitems kon winnen, wilde af en toe een rij ontstaan. Maar wanneer je karaoke wilde zingen of dansen op beats van locale dj’s was er altijd ruimte zat.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel