Rock en Seine 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Line-up’

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. In de categorie ‘Beste Line-up’ komt het Franse Rock En Seine als winnaar uit de bus.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. Komende dagen lees je de uitslagen van onder meer Beste Sfeer, Beste Terrein en natuurlijk de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Line-up

De line-up is een belangrijke component van een festival. Veel evenementen zouden het zelfs hét belangrijkste element noemen, precies datgene wat je tickets doet verkopen. Hoewel 2024 misschien de boeken in gaat als het jaar van de tegenvallende headliner, zijn er desalniettemin genoeg schitterende affiches samengesteld in Europa. Deze vijf festivals wisten namelijk een line-up te presenteren die veel indruk maakte.

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

1. Rock en Seine (8.2)

De beste line-up vinden we in de Franse hoofdstad, op het Rock en Seine 2024 festival. Met headliners Måneskin, Massive Attack, Fred again.. en LCD Soundsystem was de bovenkant sowieso al sterk bezet. Tel daar nog een speciale toegevoegde dag met de exclusieve boeking van Lana Del Rey bij op en de top is om door een ringetje te halen. Daar bleef het echter niet bij. Er stonden ook indiedarlings als PJ Harvey en Sampha, dansbare acts met Soulwax en Gossip, nieuwkomers zoals The Last Dinner Party en Nation of Language en bewezen acts als Jungle en Kasabian. Een diverse line-up die goed verspreid over de breedte ervoor zorgt dat er het hele festival iets is wat je wilt zien. Met recht is Rock en Seine 2024 de winnaar voor de beste line-up.

Photo: Davey de Goeij (Festileaks)

2. Mad Cool (7.9)

Voor de tweede plek reizen we zelfs nog verder naar het zuiden af. Mad Cool 2024 haalde vier dagen lang de grootste artiesten naar de Spaanse woestijn. Met namen als Dua Lipa, The Smashing Pumpkins en Janelle Monáe is de bezetting al sterk, zeker als je ziet dat dit enkel de eerste dag is. De tweede dag (Pearl Jam, Keane, Michael Kiwanuka), de derde dag (Maneskin, Sum 41, Black Pumas) en de vierde dag (The Killers, Avril Lavigne, Bring Me the Horizon) doen hier niets voor onder. Aangezien het festival pas later op de dag begint spelen veel van deze artiesten hun set gedeeltelijk of zelfs helemaal in het donker. Dit zorgt ervoor dat een line-up als deze alleen nog maar beter uit de verf komt.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

3. Hellfest (7.8)

Iets noordelijker ligt het Franse Clisson, waar dit jaar Hellfest 2024 plaatsvond. Dit metalfestival is bezig met zich breder te oriënteren dan enkel de metal, en dat leidde tot een van hun sterkste line-ups ooit. Zo hadden ze bijvoorbeeld Foo Fighters en Queens of the Stone Age op één dag staan. Met acts als Machine Head, Avenged Sevenfold en Megadeth was het metalgehalte ook gewoon prominent aanwezig. Daarnaast stond een van de grootste metalbands allertijden in de vorm van Metallica ook op het affiche. Niets voor niks een bronzen medaille voor de beste line-up van 2024.

Primavera Sound 2022
Photo: Ioana Maftei / Festileaks

4. Primavera Sound Barcelona (7.8)

Primavera Sound 2024 heeft dit jaar wederom bewezen tot de meest toonaangevende festivals te behoren. Er is bijna geen festival dat zo veel exclusiviteiten binnen kan halen: zo deden Vampire Weekend, Mitski en Troye Sivan hier hun enige festivalshow, en hadden ze met Lana Del Rey en Pulp ook twee acts die je verder op maar weinig plekken in Europa zag. Ook een mooie: voordat iemand überhaupt van brat girl summer had gehoord, had Primavera Charli XCX al als headliner op de planken. Daar komt nog de boeking van Justice bij, dé festivalact van het jaar, en dan hebben we het nog niet over SZA, Disclosure of The National gehad. Goedemiddag!

© Julie Rommelaere voor Rock Werchter

5. Rock Werchter (7.7)

Op de vijfde plek het enige festival uit de Benelux. Rock Werchter deed dit jaar volgens het publiek dicht bij huis de beste zaken. Zo hadden ze met Foo Fighters en Dua Lipa twee enorme en exclusieve namen – beide deden slechts een handjevol shows in Europa. Met laatstgenoemde en Måneskin durft het festival bovendien eindelijk te vernieuwen aan de bovenkant van de poster. En dan zijn er nog al die prachtige boekingen in de magische Barn: PJ Harvey, Jungle, Michael Kiwanuka, Snow Patrol, Janelle Monae en Roisin Murphy gaven dit affiche verder kleur, met magische shows die in het collectieve geheugen van de Werchter-gangers staan geprint. Dat belooft wat voor de aankomende 50e editie!

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere PinkpopGraspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.



Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +93 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.