Sziget 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Prijs-Kwaliteit’

Foto: Sziget 2023

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. In de categorie ‘Beste Prijs-Kwaliteit’ gaat de winst naar het Hongaarse Sziget Festival.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. De afgelopen dagen las je ook al de uitslagen van onder meer Beste Sfeer en Beste Terrein, vrijdag volgt nog de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Prijs-Kwaliteit

Het leven wordt duurder en duurder, en dus liggen de kosten van festivals nog meer onder het vergrootglas dan eerst. Een smak geld moet je sowieso uitgeven, daar ontkom je niet aan, maar dan wil je wel het meeste waar krijgen voor je geld. In de categorie ‘Beste Prijs-Kwaliteit’ gaat het precies daarover: welk festival biedt de beste verhouding?

Foto: Rockstar Photographers / Sziget 2024

1. Sziget (8,1)

Sziget uit Hongarije wordt door het publiek bestempeld als het festival met de beste prijs-kwaliteit. Tickets voor het festival kun je al krijgen voor 300 euro – dat is natuurlijk veel geld, maar je krijgt er wel 6 (!) volle dagen festival voor terug. Voor een halve liter bier betaal je €4,36 – ook erg vriendelijk – en elke foodstand is verplicht een budgetoptie van maximaal 6 euro aan te bieden.

Maar ‘Beste Prijs-Kwaliteit’ gaat niet per se alleen over het goedkoopst mogelijk; en zo kun je op Sziget je verblijf ook eindeloos upgraden en de kwaliteit van je ervaring evenredig mee zien gaan. Kamperen kan bijvoorbeeld prima gratis, maar je kunt ook upgraden naar meer luxe campings. Je kunt je festival zo laten als ‘ie is, of aanvullen met feestjes in kastelen en op varende boten. Gratis water drinken, of een magnumfles champagne scoren. Sziget geeft je kortom precies kwaliteit die je wilt, voor de portemonnee die je er voor over hebt.

Foto: Javier Bragado (Mad Cool 2024)

2. Mad Cool (7,7)

Mad Cool koos dit jaar voor de strategie ‘less is more’, en dat pakt geweldig uit. Het festival voegde een extra dag toe, waardoor minder clashes ontstaan en je meer acts kunt zien. Er werden minder bezoekers op het terrein gelaten, en meer barren en foodtrucks toegelaten. De line-up bleef onveranderd ijzersterk: hier krijg je een bomvol affiche van de allergrootste pop- en rocknamen, met dit jaar onder meer exclusieve superacts als Pearl Jam, Dua Lipa en The Killers. De ticketprijs? Slechts 210 euro! Het kan dus nog.

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

3. Zwarte Cross (7,5)

Kun je geloven dat het grootste festival van het land, zo ongeveer de laagste ticketprijs van het land heeft? Een dagje festivallen kost hier maar 47,50 en is daarmee bijzonder vriendelijk voor de portemonnee. Daar krijg je een gigantisch programma voor terug, met populaire muzikale acts maar toch vooral ook alles daar omheen: van motorcross tot theater, dans, comedy en tal van speciale barretjes en areas. Ook de bierprijs ligt met 3,25 aan de onderkant van de Nederlandse markt. Lekker bezig, Cross!

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

4. Dauwpop (7,3)

Nog zo’n festival waar je nog betaalbare tickets voor haalt, en wél gewoon grote populaire acts voor terugkrijgt. Een weekendticket kostte je dit jaar 173 euro en daar kreeg je shows van ongeveer iedereen die meespeelt in de Nederlandse popindustrie voor terug: De Jeugd, Di-Rect, Son Mieux, Rox, Frok – ze waren er allemaal. Ook internationaal stonden hier met The Kooks, Crystal Fighters en Oscar and the Wolf bijzonder smaakvolle acts. Het festival is bovendien erg sfeervol aangekleed en kent talloze chillplekjes om te genieten.

5. Weitjerock (7,3)

Weitjerock ging er vorig jaar nog met de winst vandoor in deze categorie, en staat ook dit jaar in de top-5. Het sympathieke Zeeuwse festival vierde dit jaar hun tiende jubileum en is daarmee nog relatief een jonkie. Des te mooier om te zien wat daar nu al is opgebouwd: een mooi affiche met zwaargewichten als dEUS, Triggerfinger en Merol, een trouwe groep fans en een heerlijk relaxte sfeer. De ticketprijzen voor volgend jaar zijn ook weer zacht: voor 55 euro haal je momenteel een combiticket voor twee dagen festival.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere Pinkpop, Graspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2024

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 31 mei - 1 juni 2024
Tickets Niet meer beschikbaar.